Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Disney+ zvýši ceny predplatného. Priplatia si aj Slováci?

Streamovacia služba v tomto roku investuje až 32 miliárd dolárov do nového obsahu.

28.08.2022 06:00
disney+, disney, Foto:
Disney+ je na Slovensku dostupné od 14. júna.
debata

Streamovacia služba Disney+ odštartovala na Slovensku v polovici júna. O predplatiteľov sa uchádzala úvodnými zľavami, kedy za cenu ôsmich mesiacov mohli získať celoročné predplatné. Nových používateľov spoločnosť lákala aj masívnou vonkajšou a online reklamou, do ktorej zapojila aj viacerých influencerov.

rod draka, Čítajte aj Hra o tróny opäť pobláznila divákov: Rod draka zlomil všetky doterajšie rekordy

Desiatky miliárd do nového obsahu

Spoločnosť Walt Disney však po bombastickom nástupe ohlásila, že zdraží všetky typy predplatného. Dôvodom nie je ani inflácia a s ňou súvisiace zdražovanie, ale snaha spraviť zo streamovacej služby najneskôr do roku 2024 výnosný biznis. V prvom štvrťroku totiž minula na rozbeh streamovaceho biznisu až 1,1 miliardy dolárov. Podieľali sa na tom najmä výdaje za športové práva zápasov, ktoré sú hlavným obsahom služby ESPN+.

Športové práva však nie sú jedinou veľkou investíciou. Walt Disney v tomto roku vynaloží až 32 miliárd dolárov na obsah, čo je o 7 miliárd viac ako minulý rok. Do týchto výdavkov sa počítajú aj náklady na filmy, ktoré budú najprv uvedené v kinách, najväčšiu časť rozpočtu však tvorí práve produkcia obsahu pre streamovacie služby. Na porovnanie, líder trhu Netflix investuje do nového obsahu okolo 15 miliárd dolárov ročne.

rod draka, Čítajte aj Seriálové šialenstvo sa začína! Aká je nová Hra o tróny? Spanilá a dokonalá jazda

Boj o lídra trhu

Walt Disney prevádzkuje tri streamovacie služby, okrem Disney+ ešte Hulu a spomenutú ESPN+. Spolu majú 221 miliónov predplatiteľov – Disney+ má 152 miliónov, Hulu viac ako 46 miliónov a ESPN+ takmer 23 miliónov, čo je spolu viac, ako má najväčší konkurent Netflix. Ten má aktuálne 220,7 milióna predplatiteľov. V minulom kvartáli stratil až milión predplatiteľov, napriek návratu populárneho seriálu Stranger Things, ktorý lámal divácke rekordy.

Silné postavenie na trhu umožňuje koncernu Walt Disney zvýšiť ceny. Oznámil, že od decembra zvýši v USA cenu služby Disney+ bez reklám na 11 dolárov mesačne namiesto doterajších 7 dolárov. V tejto cene bude ponúkať nové predplatné s reklamami. Lacnejšie predplatné s reklamami avizoval už dávnejšie aj Netflix.

millie bobby brown, stranger things, Čítajte aj Miliónová hviezda! Po Stranger Things sa rúti do ďalšej kultovej filmovej ságy

Slovensko zatiaľ nie je na programe

Spoločnosť neuviedla, odkedy zvýši ceny predplatného na ostatných trhoch. Štandardná cena pre Disney+ na Slovensku je 7,99 eur mesačne, respektíve 79,90 na celý rok. „Čo sa týka zdražovania, jedná sa len o americký trh, nás sa to netýka,“ uviedla Lenka Tungová, PR manažérka Walt Disney Company pre český a slovenský trh. „Nemáme tiež žiadne informácie týkajúce sa možnosti predplatného s reklamou,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #streamovacie služby #Disney+