Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dag Daniš už píše pre Štandard. Proti prúdu pláva ešte rýchlejšie

Známy politický komentátor pôsobí od júla v konzervatívnom online denníku.

14.07.2022 06:00
Dag Daniš Foto:
Politický komentátor Dag Daniš píše od júla 2022 pre online denník Štandard.
debata (13)
kuriak, milan kuriak, Čítajte aj Poslanec OĽANO Kuriak: Žena nemá právo na potrat. Pácha smrteľný hriech, ak odhalí končatiny

Pre online portál Štandard píše od júla známy politický komentátor Dag Daniš. Ako uviedol na svojom facebookovom profile, Štandard „je portál, ktorý má odvahu robiť kritickú žurnalistiku, pozerať sa na sporné témy z viacerých strán a ktorý neprodukuje režimovú propagandu či politický aktivizmus. Jednoducho, odmieta dvojaký meter (po anglicky double standard… štandard je len jeden“.

Daniš vo svojich príspevkoch na facebooku často polemizuje o vojne na Ukrajine, spochybňuje plošné očkovanie, ale aj kritizuje „sorosovskú politiku a cenzúru“ v mainstreamových médiách. Pred príchodom do Štandardu písal pre konzervatívny web Postoj. Keď po dvoch rokoch odchádzal, zverejnil status, kde uviedol, že „moje názory a redakčná línia Postoja sú ťažko zlučiteľné a pokusy o iné riešenia ako odchod by boli len odsúvaním problému. Nestalo sa mi prvýkrát, že nezapadám do „línie“. Dokonca som si na to už zvykol. Vo viacerých redakciách fungovala vzájomná tolerancia pomerne dlho…“. Do Postoja prišiel z Aktualít, predtým pôsobil v Hospodárskych novinách.

Igor Matovič Čítajte aj Politika na Slovensku: Kríza sa rieši online, takto "komunikuje" Matovič, Heger a Sulík

„Médiá sa spreneverili svojmu poslaniu“

V jednom zo svojich prvých príspevkoch na webe Štandardu sa venuje návratu Hlavných správ a ostatných vypnutých webov do éteru. „Viaceré médiá sa spreneverili svojmu poslaniu. Už neslúžia verejnosti, ale režimu. A tým, ktorí majú globálny vplyv. Mnohí novinári stratili kritické inštinkty a správajú sa ako aktivisti a propagandisti. Vypínanie alternatívy a nástup jednofarebnej mediálnej spartakiády tento problém určite nevyrieši,“ píše v článku.

V novej rubrike 7 dní v kocke bude pravidelne komentovať štyri hlavné témy týždňa. V prvom príspevku kritizuje aj postoj západných lídrov a NATO k vojne na Ukrajine, rozširovanie dodávok zbraní či výcvik ukrajinských vojakov v Británii.

K článku o Elonovi Muskowi, ktorý odstúpil od kúpy Twitteru kvôli spornému počtu falošných a spamových účtov, na facebooku napísal, že Muskovi drží palce. „Je jeden z tých, ktorí odmietajú cenzúru a sorosovskú politiku v médiách a na sociálnych sieťach,“ dodal. V článku píše, že Musk ukázal, že „popularita, sila a hodnota progresívnych médií/sociálnych sietí nie je ani zďaleka taká vysoká, ako sa tvári.“ A pokračuje: „Stručne povedané: časť médií a sociálnych sietí prestala slúžiť verejnosti. A začala s ňou bojovať. Hovorcom nového prístupu a cenzúry obsahu sa stal oligarcha, sponzor tretieho sektora a mediálny magnát George Soros.“

Na telo - foto Čítajte aj Viditeľný politik, kvalitný politik? Tieto tváre sa najviac prihovárali Slovákom cez televízne obrazovky

Koľko ľudí číta konzervatívne weby?

Na Denník Štandard, ktorého zakladateľom je producent Peter Núñez a šéfredaktorom Jaroslav Daniška, si v júni kliklo 200-tisíc návštevníkov a patrí mu 51. priečka v rebríčku návštevnosti slovenských webov. Voči predchádzajúcemu mesiacu stratil viac ako 100-tisíc čitateľov a jeho návštevnosť poklesla o 35 percent.

Konkurenčný konzervatívny web Postoj, ktorého šéfredaktorom je Martin Hanus, navštívilo v júni 458 510 unikátnych používateľov. Voči predchádzajúcemu mesiacu to predstavuje pokles o takmer 7 percent, v rebríčku mu patrí 33. priečka.

Obidva portály sa zapojili do oficiálneho merania návštevnosti webov IABmonitor v máji tohto roka.

dvojica, počítač, notebook, internet, mapa, cestovanie, plánovanie, domov, káva, čaj, hrnčeky, láska, manželia, gauč, obývačka, dovolenka Čítajte viac Návštevnosť webov: Konzervatívne denníky Postoj a Štandard odkryli karty

Televízny a filmový producent producent Peter Núñez založil denník Štandard koncom roku 2020 . Šéfredaktorom sa stal bývalý redaktor Postoja Jaroslav Daniška, ktorý v RTVS moderuje Núñezovu reláciu Do kríža. Redakciu tvorí dvadsiatka redaktorov a externých prispievateľov. Nájdeme medzi nimi napríklad Jozefa Hajka, ktorý v RTVS rok moderoval diskusnú reláciu O 5 minút 12 v RTVS, Petra Števkova, Vladimíra Palka, Martina Leidenfrosta či investigatívnu reportérku Veroniku Šmiralovú.

Núñez v spoločnosti vlastní 60 percent akcií, 40 percent vlastní švajčiarska investičná firma Saidler & Co. Obchodne Štandard zastupuje vydavateľstvo News and Media Holding. Niektoré Danišove články zverejňuje na svojich portáloch Trend a Mediálne.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #personálne zmeny