Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Regulátor udelil vysoké pokuty televízii Joj Šport a rádiu Frontinus

Sankcie sa týkajú nekorektnej reklamy a tendenčného informovania o politickej situácii.

06.07.2022 20:00
Laurence St. Germainová Foto: ,
Pád Kanaďanky Laurence St. Germainovej v cieli slalomu v Killingtone.
debata

Rada pre vysielanie a retransmisiu sa na svojom dnešnom zasadnutí zaoberala viacerými sťažnosťami divákov na vysielané programy v televíziách a rádiách.

Vysoká pokuta pre Joj Šport

Vysokú pokutu 15 319 eur regulátor udelil televízii Joj Šport za to, že 28. novembra minulého roku neodvysielala celé priame prenosy z lyžovania kvôli prerušeniam reklamnými prestávkami. „Došlo k porušeniu povinnosti zaradiť reklamné šoty iba medzi jednotlivé časti podujatia alebo počas prestávok v ňom,“ vysvetlila hovorkyňa Rady Lucia Michelčíková.

dvojica, počítač, notebook, internet, mapa, cestovanie, plánovanie, domov, káva, čaj, hrnčeky, láska, manželia, gauč, obývačka, dovolenka Čítajte aj Návštevnosť webov: Konzervatívne denníky Postoj a Štandard odkryli karty

Výšku pokuty ovplyvnili aj ďalšie porušenia zákona. V sponzorovanom živom prenose tenisového zápasu Chorvátsko – Maďarsko a zázname z lyžovania neboli sponzori zreteľne označení na začiatku aj konci programu. V ďalších desiatich programov, v ktorých boli umiestnené produkty, o tom rovnako neboli diváci informovaní na začiatku a konci programu, a ani po reklamnom bloku.

Pozorný divák si všimol aj to, že televízia Joj na Štedrý večer odvysielala v komunikáte Vianoce na ľade 25. december upútavku na program Matky rebelky: Šťastné a veselé, ktorý neoznačila totožným grafickým symbolom ako samotný program odvysielaný 27. decembra na Joj Plus. Rada uznala sťažnosť za oprávnenú a televízii udelila pokutu 3-tisíc eur.

wau, Čítajte aj Pripravte sa na ďalšie letné prekvapenie od Jojky: Novú televíznu tvár dostáva...

Tendenčné informovanie o politickej situácii

Ďalšie rozhodnutie Rady sa týka Rádia Frontinus, ktorého vysielateľovi uložila vysokú pokutu 10-tisíc eur a povinnosť odvysielať počas dvoch týždňov oznam o porušení zákona o vysielaní a retransmisii.

Rádio nedodržalo v období od 12. decembra 2021 do 25. marca 2022 viackrát literu zákona. Finančnú sankciu vo výške 10-tisíc eur mu udelil regulátor za relácie Na pravé poludnie a Global Rádia Frontinus odvysielané 10. februára, v ktorých boli menovaní poslanci parlamentu, ktorí hlasovali za tzv. obrannú dohodu medzi SR a USA. „Ich odvysielaním došlo k porušeniu zákazu otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe politického či iného zmýšľania,“ vysvetlila Michelčíková.

Rádio bude musieť tiež vysielať od 1. septembra oznam o porušení zákona, a to počas dvoch týždňov pred každým vysielaním relácií Debata na telefón, Global Rádia Frontinus a Na pravé poludnie. „Presné znenie oznamu určí Rada a z jeho obsahu bude zrejmé, že porušenia zákona sa vysielateľ dopustil neobjektívnym, jednostranným a tendenčným informovaním najmä o ruskej invázii na Ukrajine, pandémií Covid-19, o fungovaní Európskej únie, aktivitách vlády Slovenskej republiky či o téme blokovania konšpiračných médií, ako aj skresľovaním významu podávaných informácií ich hodnotením a komentovaním,“ dodala Michelčíková. Rada v prípade neodvysielanie oznamu podľa stanovených podmienok uloží vysielateľovi finančnú pokutu.

Na telo - foto Čítajte viac Viditeľný politik, kvalitný politik? Tieto tváre sa najviac prihovárali Slovákom cez televízne obrazovky

Neopodstatnené sťažnosti divákov

Rada uznala za neopodstatnené viaceré sťažnosti divákov na vysielanie politických diskusií. Podľa sťažovateľa bola napríklad prehnane emotívna a nezvládnutá zo strany moderátora diskusia politikov Michala Šipoša (OĽaNO) a Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) v programe O 5 minút 12, ktorý odvysielala Jednotka RTVS 22. mája.

Diváci sa tiež sťažovali na diskusie Na telo televízie Markíza a Na hrane televízie Joj. Podľa sťažovateľa v nich v rokoch 2020, 2021 a 2022 preferovali zástupcov strany Hlas-SD, pričom opomínali zástupcov ostatných parlamentných aj mimoparlamentných strán, čím dochádzalo k politickej reklame a porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť programu. Rada sa však s týmito názormi nestotožnila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre vysielanie a retransmisiu