Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Má home office perspektívu? Slovensko je na chvoste EÚ, z domu pracuje len každý desiaty zamestnanec

Podiel Slovákov pracujúcich z domu poklesol vlani na 13,1 %.

08.06.2023 06:00
home office, žena, práca, raňajky, radosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Aj po uplynutí koronakrízy sa v súvislosti s home officom šíri predstava, že v tomto režime trávi svoj pracovný čas významná časť slovenskej populácie. Dáta Eurostatu potvrdzujú, že ide o skreslenú realitu.

tv máj Čítajte aj TOP programy mája: Novinky Jojky vystrelili a vzápätí stratili divákov, RTVS bodovala s hokejom, Markíza so seriálmi

Podiel ľudí pracujúcich z domu v čase pandémie a viacnásobných lockdownov dosahoval 15 %. V roku 2022, počas ktorého už lockdowny neboli, sa podiel ľudí na home office znížil na 13,1 %. V aktuálnej analýze sa analytička WOOD & Company Eva Sadovská pozrela na to, koľko zamestnaných Slovákov pracovalo vlani pravidelne alebo občas z domu, ako sme na tom v porovnaní s inými krajinami EÚ, ale aj na to, aké výhody a riziká home office z dlhodobého hľadiska prináša.

V analýze sa dozviete:

  • Koľko Slovákov a Sloveniek pracovalo v roku 2022 z domu?
  • Ako sa situácia zmenila za posledné roky?
  • Ako je home office využívaný v iných krajinách EÚ?
  • Prečo sa práca z domu na Slovensku neosvedčila?
The Morning Show, reese witherspoon, Čítajte aj Poriadne prekvapenie: Tento seriál dostáva štvrtú sériu a to tretia nemala premiéru

Počas pandémie nenastal boom

Obmedziť mobilitu a zároveň neprerušiť prevádzku umožňoval firmám počas pandémie home office. Za najviac zasiahnutý pandémiou sa považuje rok 2021. Aj napriek tomu, že chodenie do práce bolo počas niekoľkých mesiacov podmienené potvrdením od zamestnávateľa a režim home officu bol v prípade kancelárskych zamestnaní výrazne odporúčaný, podiel pracujúcich z domu dosiahol predvlani úroveň 15 % (občas 8,4 %, pravidelne 6,6 %). Podľa najnovších údajov Eurostatu ide o strop a podiel pracujúcich v režime home office v roku 2022 klesol.

V roku 2022, počas ktorého sme už neboli svedkami lockdownov, sa podiel pracujúcich z domu znížil na 13,1 %. Home office sa vlani pravidelne týkal 5,1 % zamestnaných Slovákov, občas ho využilo 8,0 %. O niečo viac sa home office týkal mužov (s podielom 13,3 %) ako žien (s podielom 12,8 %). Len pre porovnanie, v roku 2019, teda pred pandémiou, pracovalo z domu pravidelne alebo občas 9,5 % pracujúcich. V roku 2020, ktorý už bol zasiahnutý koronakrízou, sa podiel zamestnaných využívajúcich home office zvýšil na 11,6 %.

nakupovanie Čítajte aj Nákupné centrá v Bratislave: Stali sa súčasťou životného štýlu a „lenivého“ trávenia voľného času
Vývoj podielu pracujúcich z domu v rokoch 2019... Foto: Eurostat
home office, eurostat Vývoj podielu pracujúcich z domu v rokoch 2019 - 2022.

Slovensko je na chvoste EÚ

Home office vlani poklesol v celej Európskej únii. Slovensko je však aj naďalej medzi krajinami s najnižším podielom pracujúcich z domu. Najvyšší podiel pracujúcich z domu (či už pravidelne alebo občas) evidujú v Holandsku a Švédsku s podielmi takmer 53 % a 44 %. Podiel vyšší ako 40 % bol vykázaný aj vo Fínsku a v Luxembursku. Vyšší podiel v týchto krajinách súvisí so skladbou ekonomiky a zameraním pracovného trhu.

Naopak, najnižší podiel takýchto pracovných síl majú v Bulharsku a Rumunsku. Ukazovateľ v týchto krajinách dosahoval vlani úroveň 4,4 % a 4,3 %. V Európskej únii sa pritom home office v priemere týkal 22,4 % pracujúcich ľudí. Rovnako ako v prípade Slovenska, aj v drvivej väčšine krajín únie, prišlo v roku 2022 k poklesu podielu pracujúcich z domu. V roku 2021 bol home office realitou u 24 % pracujúcich Európanov.

sowa, sajfa, evelyn, Čítajte aj Televízne ankety na Slovensku sú v kóme: Jojka s totálnym diváckym prepadákom

Hybridný model je lepší ako home office

Dôvodom relatívne nízkeho podielu pracujúcich z domu je na Slovensku fakt, že režim home office nie je vhodný pre všetky typy zamestnaní. Najväčší potenciál pre prácu na diaľku majú odvetvia ako informácie a komunikácia, administratívne služby alebo finančné a poisťovacie činnosti. Tieto oblasti však na Slovensku dovedna zamestnávajú iba niečo cez desatinu zo všetkých pracujúcich. Pre väčšinu odvetví je tak režim home office buď nepraktický alebo rovno nepoužiteľný.

Home office priniesol zamestnancom, u ktorých je možný, niekoľko výhod. Napríklad flexibilnejšiu pracovnú dobu, úsporu času, nakoľko nemusia cestovať do práce či na stretnutia a zároveň viac času na rodinu a hobby. Výlučne práca z domu však z dlhodobého hľadiska prináša viac problémov ako benefitov. Človek je tvor spoločenský a osobný kontakt s kolegami a firemnou kultúrou ho formuje aj osobnostne. Aj preto sa novým „normálom“ stáva mix práce z domu a v kancelárii. Hybridný model spočíva v tom, že niekoľko dní v týždni vykonáva zamestnanec svoju prácu na pracovisku a zvyšné dni pracuje z domu, napríklad v pomere 3:2.

Analýza vychádza z najaktuálnejších údajov, ktoré Eurostat zverejnil v závere apríla 2023.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #home office