Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bude nás mať v lete kto obsluhovať? Reštaurácie stále bojujú s vysokými cenami a nedostatkom personálu

Takmer každá prevádzka dnes pociťuje vplyv nárastu cien.

09.06.2023 06:00
živnostník, reštaurácia, podnikanie, podnik, szčo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aká je aktuálna situácia v gastre? Zachránila reštaurácie znížená DPH a zvýšená hodnota stravného? Bude nás mať v lete kto obsluhovať? O koľko viac si zaplatíme za naše obľúbené jedlo či nápoj? Iniciatíva Pomoc pre gastro sa na to pýtala v prieskume „Ako si udržať zamestnanca, zákazníka aj prevádzku“, ktorý realizovala koncom mája 2023 na vzorke 485 gastro zariadení na Slovensku.

dobrý doktor, Čítajte aj Ste fanúšikovia tohto seriálu? Môžete si vydýchnuť, nová séria je oficiálne potvrdená

Takmer každá prevádzka dnes pociťuje vplyv nárastu cien, viac ako 50 % oslovených prevádzok priznalo, že ich najviac ovplyvňujú zvýšené ceny vstupných komodít a surovín. Mnohí významní hráči gastrosektora tiež upozorňovali na problém dnešnej doby, a to je nájsť a udržať si kvalitného zamestnanca. Až 9 z 10 reštaurácií pociťuje problém s nedostatkom kvalifikovaného personálu. Je to obrovské číslo.

Dôležité dáta z prieskumu:

  • Až tretina reštaurácií musela zvýšiť ceny o viac ako 10 percent.
  • Priemerné „menučko“ na Slovensku dnes stojí od 5 do 7 eur.
  • Viac ako polovici reštaurácií najviac prekážajú zvýšené ceny vstupných komodít, nasledujú ceny energií a nájomného.
  • Až 9 z 10 reštaurácií priznalo, že má problém udržať si zamestnanca.
home office, žena, práca, raňajky, radosť Čítajte aj Má home office perspektívu? Slovensko je na chvoste EÚ, z domu pracuje len každý desiaty zamestnanec

Gastrosektor hodnotí situáciu na horšiu trojku

Kriticky sa reštaurácie vyjadrili aj k téme finančného príspevku, ktorý bol zavedený ešte v roku 2021. Viac ako tretina opýtaných v gastrosektore sa domnieva, že zákazníci mohli príspevok využiť na iný účel, čo znamenalo odliv zákazníkov a pokles tržieb.

„Oslovených prevádzok sme sa spýtali ako hodnotia aktuálnu náladu v gastrobiznise z pohľadu tržieb, návštevnosti, ale aj zamestnanosti. Výsledný Gastroindex nám vyšiel na horšiu trojku (3,45) – čo v školskom slovníku znamená dostatočný“, uviedla Karmen Procházková, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre Gastro, ktorá podporuje skoro 600 reštaurácií a gastro prevádzok na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #gastro sektor