Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na hľadanie letnej brigády je najvyšší čas. Čo všetko treba zvážiť pri jej hľadaní? Mzda nemusí byť to jediné

Ak chce študent získať atraktívnu brigádu na letné mesiace, nemal by už s jej hľadaním váhať. Najväčší dopyt po brigádnikoch sa očakáva v gastro segmente a cestovnom ruchu.

28.05.2023 06:00
gastronómia, jedlo, hamburger, reštaurácia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Leto je pre študentov obdobím, kedy si môžu nielen užiť voľno, ale si aj zarobiť. Pri hľadaní brigády však nemusí byť rozumné pozerať len na peniaze. Finančne zaujímavá ponuka môže byť totiž v konečnom dôsledku menej výhodná, ba dokonca aj riziková, upozorňuje odborníčka z personálnej agentúry.

transformers, Čítajte aj Neprekonateľní hrdinovia sa vracajú: Reštart tejto série sľubuje zbesilú akčnú jazdu

Mzdy sú vyššie ako vlani

Pri hľadaní letnej brigády je pre študentov zvyčajne najväčším lákadlom mzda, ktorá by mala byť v tomto roku o niečo vyššia než vlani. „Najčastejšie by sa mala pohybovať v rozpätí od 4,5 do 7 eur za hodinu, konkrétna suma však závisí od viacerých faktorov, ako je odvetvie, typ práce či skúsenosti brigádnika, ale aj od konkrétnej lokality alebo mesta,“ upresňuje Renáta Zalubel z personálnej agentúry Grafton.

Najväčší dopyt po brigádnikoch sa očakáva v gastro segmente a cestovnom ruchu, no zamestnávatelia budú potrebovať letnú náhradu za dovolenkujúcich zamestnancov aj v ďalších sektoroch.

joj, joj group, Čítajte aj Jojka využila zaváhanie Markízy: Slováci môžu dostať novú televíziu, ktorá dlhodobo chýbala

Príležitosť na získanie „bodov“

„Je však dôležité uvedomiť si, že mzda nie je jediným faktorom, na základe ktorého by sa mala posudzovať hodnota brigády. Záujemcovia by si mali všímať aj náplň práce, pracovné podmienky a pracovný čas. Rizikom môže byť napríklad fyzicky namáhavá práca, neštandardný pracovný čas či práca v náročných podmienkach, ako sú vysoké teploty či priame slnko. Naopak, významným prínosom brigády môže byť možnosť vlastného rozvoja a získavanie praktických skúseností, ktoré dokážu študenti zúročiť vo svojom ďalšom štúdiu alebo v pracovnej kariére,“ upozorňuje odborníčka.

Medzi najlepšie platené brigády u nás už tradične patria také, ktoré si vyžadujú odborné vedomosti alebo znalosť jazyka. Ide najmä o oblasť informačných technológií, personalistiky, marketingu či administratívy. Prax a zručnosti získané práve na takýchto brigádach môžu byť zároveň veľkou výhodou pri hľadaní uplatnenia po skončení školy. Zamestnávatelia sa totiž pri výbere nových zamestnancov z radu absolventov zameriavajú nielen na ich vedomosti získané počas štúdia, ale aj na predchádzajúce pracovné skúsenosti.

diana morova tomas mastalir Čítajte aj Novinka Jojky Tomáš a Diana: Najslabší seriál tejto sezóny, ktorý diváka vráti do roku 1990

Vyšší zárobok aj zlepšenie jazykových znalostí

Ponuky brigád v zahraničí bývajú z finančného hľadiska lukratívnejšie než tie na Slovensku. Pre našich študentov sú zaujímavé nielen susedné Rakúsko a Česko, ale aj Nemecko, Holandsko, Španielsko či Spojené Štáty. Aj v tomto prípade vedú ponuky v cestovnom ruchu, gastro segmente a hotelierstve, vyhľadávané sú však aj sezónne práce v poľnohospodár­stve.

Okrem lepšieho zárobku je v prípade zahraničných brigád motiváciou tiež cestovanie a spoznanie inej krajiny, ale i možnosť zdokonaliť sa v cudzom jazyku. „Brigáda v zahraničí sa dá v tomto smere chápať aj ako vhodná prax popri štúdiu. V budúcnosti môže byť výhodou najmä pre študentov, ktorí sa chcú uplatniť v medzinárodnej spoločnosti. Tu majú totiž vyššiu šancu uspieť práve uchádzači so skúsenosťami zo zahraničia alebo z medzinárodného prostredia,“ pripomína Renáta Zalubel.

Eurovea 2, gastrozóna Čítajte aj Svetová kuchyňa, štýlové kiosky, Plačkovej kaviareň aj plážové bary. Nová gastrozóna v Eurovea ohúri rozmanitosťou

Neprehliadajte varovné signály

Letná brigáda však nemusí priniesť len benefity. Aby sa nestala sklamaním, či dokonca problémom, uchádzači by mali hľadať prácu u dôveryhodných zamestnávateľov, prípadne si spoločnosť, ktorá brigádu ponúka, preveriť.

Slovenská firma by mala mať vlastnú webovú stránku so všetkými kontaktmi vrátane IČO, a informácie o nej by sa mali dať dohľadať aj v Obchodnom registri, na Finančnej správe a iných online platformách, ktoré poskytujú overené dáta o tuzemských firmách.

Meg 2 Navrat do hlbin, meg, Čítajte aj Neváhajte a utekajte do kina! Takto vyzerá najšialenejší filmový zážitok tohto leta

Pri každej brigáde je tiež potrebná pracovná zmluva, ktorú by si mal uchádzač dôkladne prečítať skôr, než ju podpíše. Písomná dohody by mala obsahovať všetky dôležité informácie o pracovných podmienkach, to znamená špecifikáciu náplne práce, informáciu o mzde, pracovnom čase, povinnostiach a právach zamestnávateľa aj zamestnanca. Dôležitou zásadou pre uchádzačov by mala byť aj komunikácia so zamestnávateľom v prípade akýchkoľvek nejasností.

Špecifický prípad predstavujú brigády mimo Slovenska, kde je dôležité informovať sa aj o požiadavkách a právnych predpisoch týkajúcich sa pracovných povolení a podmienok pre zahraničných pracovníkov.

nakupovanie Čítajte aj Bratislavčanom rastie chuť nakupovať. Prekvapivo je napriek zdražovaniu najväčšia za posledný rok

Na hľadanie brigády je najvyšší čas

Ak chce študent získať atraktívnu brigádu na letné mesiace, nemal by už s jej hľadaním váhať. Niektoré spoločnosti totiž uverejňujú pracovné ponuky vo väčšom časovom predstihu, optimálne je preto zaujímať sa o brigádu 2–3 mesiace vopred. Zároveň platí, že na zaujímavú ponuku by mal zareagovať čo najrýchlejšie. Inak riskuje, že firma výber uchádzačov uzatvorí.

Oplatí sa tiež zaregistrovať svoj životopis na viacerých pracovných portáloch, prípadne využiť služby pracovných agentúr. „Pri niektorých ponukách sa už výberové procesy finalizujú, inde majú uchádzači ešte čas. Napríklad tí, ktorí by chceli tento rok vycestovať do zahraničia, už veľa času na rozmýšľanie nemajú. Na Slovensku býva najviac ponúk v máji a v júni. Samozrejme, zaujímavé pracovné miesta sa môžu objaviť ešte aj v priebehu leta,“ uzatvára odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grafton #letná brigáda