Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

V ponuke benefitov je priepastný rozdiel. Zamestnanci žiadajú niečo iné, ako im firmy ponúkajú

Medzi ponúkanými zamestnaneckými benefitmi a preferenciami pracovníkov je stále nesúlad.

15.05.2023 06:00
muž, zamestnanec, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata
rod draka, Čítajte aj Svet seriálov je síce ochromený štrajkom: Tento seriál stihne načas nakrútiť nové časti

V oblasti benefitov naďalej pretrváva nesúlad medzi tým, čo zamestnanci žiadajú a čo im zamestnávatelia naozaj ponúkajú. Najmarkantnejšie rozdiely sú v oblasti finančných benefitov. Napríklad o dorovnanie mzdy v čase pracovnej neschopnosti má záujem až 95 % zamestnancov z výrobných prevádzok, no čerpať ho môže len necelá desatina z nich. Ukázal to ukázal najnovší prieskum personálnej agentúry Grafton.

„Smutným, no v čase krízy celkom logickým zistením je, že ponuka zamestnávateľov sa stále nestretáva s preferenciami zamestnancov. Citeľne sa to ukazuje najmä v oblasti finančných benefitov, a to naprieč všetkými sledovanými skupinami. U viac než 20 percentách zamestnancov inflácia totiž spôsobila nielen výrazný tlak na rast miezd, ale aj na podporu formou finančných bonusov, ktoré sú, bohužiaľ, zároveň aj oblasťou, kde je medzi ponukou a dopytom najväčšia priepasť,“ hovorí Martin Malo, riaditeľ agentúry Grafton a Gi Group.

Podľa jeho slov patrí medzi najdôležitejšie nedostatkové benefity dorovnávanie mzdy pri pracovnej neschopnosti a 13. či 14. plat, ale aj príspevok na dovolenku a vianočné alebo iné nevýkonové odmeny. Na druhej strane, v čase kríze je prirodzené, že očakávania zamestnancov a možnosti zamestnávateľov budú odlišné.

Silvia Majeská Čítajte rozhovor Programová riaditeľka Markízy: Jedna z najťažších disciplín je odhadnúť moment, kedy sa už nejaký seriál unaví

Najviac pokrivkávajú finančné benefity

Aktuálny prieskum napríklad ukázal, že záujem najviac prevyšuje ponuku v prípade dorovnania mzdy v čase pracovnej neschopnosti, ktoré by uvítalo až 95 % zamestnancov z radov modrých golierov, teda pracovníkov výroby, no tento benefit môže čerpať len necelá desatina z nich. V prípade bielych golierov je najväčší rozdiel pri príspevku na dovolenku, kde je ponuka takmer päťnásobne nižšia než dopyt.

„Minulý rok sa na Slovensku niesol v duchu najvyššej inflácie za posledných 22 rokov, čo spôsobilo pokles reálnej mzdy u väčšiny pracovníkov. Je preto pochopiteľné, že aktuálne patria k najžiadanejším finančné benefity, a to najmä bonusy a prémie, ktoré by uvítalo až 98 % zamestnancov bez ohľadu na odbor či pozíciu. Podobná situácia je aj pri 13. a 14. plate či každoročnej revízii a navýšení miezd podľa inflácie. Práve tieto benefity preto môžu hrať dôležitú úlohu pri rozhodovaní o prijatí novej pracovnej ponuky a stávajú sa aj mimoriadne dôležitým nástrojom na udržanie zamestnancov,“ upozorňuje Martin Malo. Je však treba dodať, že tieto benefity štandardne ponúka minimum zamestnávateľov.

Modré goliere: TOP 5 benefitov s najväčším rozdielom medzi dopytom a ponukou:
Foto: SHUTTERSTOCK
robotník, stavebník, živnostník, strecha, klampiar
  • Dorovnanie mzdy pri práceneschopnosti
  • Individuálny rozpočet na osobný rast
  • Zdravotné voľno
  • Dovolenka 5 a viac týždňov
  • Príspevok na dovolenku

Ťahákom môže byť aj dlhá dovolenka

Prieskum zmapoval záujem slovenských zamestnancov nielen o finančné, ale aj o nefinančné benefity, ktorých úloha pri odmeňovaní a motivovaní zamestnancov neustále rastie. Zárobok síce ostáva najdôležitejšou motiváciou, no jazýčkom na váhach pri rozhodovaní o zmene zamestnania či zotrvaní na aktuálnej pracovnej pozícii môže byť aj nefinančný benefit.

Campus Cowork Čítajte aj Home office je neudržateľný. S izoláciou a osamelosťou začíname mať čoraz väčší problém

„V súlade s trendom vytvárania rovnováhy medzi osobným a pracovným životom má napríklad čoraz viac pracujúcich záujem aj o dovolenku dlhšiu než 5 týždňov, prípadne o dni voľna navyše,“ konkretizuje M. Malo. Päť a viac týždňovú dovolenku, ktorá sa tiež prebojovala medzi najžiadanejšie benefity slovenských zamestnancov, môže aktuálne čerpať 41 % pracovníkov z oblasti IT a telekomunikácií, tretina bielych a necelá pätina modrých golierov. Túži však po nej viac než 96 % zamestnancov. Väčšina pracujúcich pritom chce nielen dovolenku nad rámec zákona, ale aj príspevok na ňu. Aj v tomto prípade ide pri všetkých odboroch o jeden z benefitov s najväčším rozdielom dopytu a ponuky.

Biele goliere: TOP 5 benefitov s najväčším rozdielom medzi dopytom a ponukou:
Foto: SHUTTERSTOCK
muž, žena, počítač, laptop, daňové priznanie
  • Príspevok na dovolenku
  • Dorovnanie mzdy pri práceneschopnosti
  • 13. či 14. plat
  • Individuálny rozpočet na osobný rast
  • Neobmedzené platené voľno

Najmenší záujem je o firemné škôlky

Na chvoste záujmu sú u slovenských zamestnancov firemné škôlky, a to opäť bez ohľadu na odbor pôsobenia. Tento benefit je zároveň prežitý a aj najmenej často poskytovaný zo strany zamestnávateľov – využiť ho môže len 8 % pracovníkov. U zamestnancov vo všetkých odboroch sa ako málo žiadané ukázali aj študijné voľno či offline jazykové kurzy, biele goliere nemajú veľký záujem ani o zdieľaný služobný automobil.

IT a telekomunikácie: TOP 5 benefitov s najväčším rozdielom medzi dopytom a ponukou:
Foto: SHUTTERSTOCK
programovanie, muž, počítač, IT, písanie, práca
  • 13. či 14. plat
  • Neobmedzené pracovné voľno
  • Vianočné odmeny (iné ako výkonové)
  • Individuálny rozpočet na osobný rast
  • Príspevok na dovolenku

O prieskume benefitov: Prieskum realizovala spoločnosť Grafton Slovakia v období od 3. do 16. januára 2023. Zapojilo sa doňho 1 043 respondentov v ekonomicky produktívnom veku z celej Slovenskej republiky. Išlo prevažne o zamestnancov na plný úväzok, ktorí uviedli aké benefity im poskytuje ich súčasný zamestnávateľ a o aké zamestnanecké výhody by mali záujem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Grafton