Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nová Eurovea: Obľúbená dunajská promenáda sa mení. Pribudnú nové športoviská aj mestský bulvár

Predĺženie promenády poskytne nové možnosti na relax v centre Bratislavy.

09.05.2023 06:00
Eurovea 2, vizualizácia, južné námestie Foto:
Vizualizácia južného námestia Eurovea po dokončení.
debata (1)
geissenovci, Čítajte aj Mladé Geissenky netušili o Slovensku, najviac im chutila žemľa z Billy. Národ zabil Sulík s vlastným dabingom

Bratislava rastie a mení sa rýchlejšie a viac než kedykoľvek predtým. Novú tvár dostáva aj nábrežie Dunaja, kde sa na mieste niekdajšej industriálnej zóny predĺžila promenáda na takmer jeden kilometer. Súčasťou je aj nábrežný park, námestie s dielom Octahedral Body, nové športoviská a ihriská. Rozširuje sa aj priľahlý mestský bulvár Pribinova s novým námestím pred Eurovea Tower, novou alejou stromov a prípravou na električkovú trať.

Southbank Čítajte viac Zanedbané nábrežie dostane futuristickú tvár. Takto bude vyzerať nové centrum Bratislavy

Predĺženie dunajskej promenády

Najobľúbenejšia časť dunajskej promenády poskytuje zelené plochy, sedenie s unikátnym výhľadom na Dunaj, cvičiace prvky i reštauračné terasy už od otvorenia nákupného centra Eurovea v roku 2010. Rozšírenie nákupného centra vstupuje do finále a na nábrežnej štvrti prinesie v nasledujúcich mesiacoch aj veľkorysé nové verejné priestory, ktorých koncepciu navrhla renomovaná španielska architektka a urbanistka Beth Galí v spolupráci so štúdiom GFI. Po ich dokončení bude z downtownu Eurovea City dynamická, obchodná, zábavná, obytná a administratívna štvrť pre život a relax v centre Bratislavy.

RTVS :24 Čítajte aj Veľký návrat na obrazovky: V RTVS diváci uvidia bývalé tváre JOJ a TA3

„Euroveu už dnes považujeme za jeden z najkrajších mestských priestorov v Bratislave a sú to práve kvalitné verejné priestory – nábrežná promenáda s parkom a námestie, vďaka čomu sa tu ľudia cítia skutočne dobre. Druhá fáza projektu Eurovea tento priestor ešte predĺži, a som rád, že vďaka medzinárodnému tímu získa úplne novú kvalitu,“ hovorí výkonný riaditeľ J&T Real Estate Pavel Pelikán. Prínosom rozšírenia je tiež vizuálne zjednotenie pavilónov a terás nábrežných reštaurácií, ktoré sa bude postupne realizovať pozdĺž celej promenády.

Takto bude vyzerať nová promenáda a mestský bulvár pri Eurovei:

Vizualizácia promenády a bulváru pri Eurovei Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia Eurovea City po dokončení.

Prepojenie Bratislavy s Dunajom

Promenáda pokračujúca spod Starého mosta získa ďalších takmer 400 metrov až k Mostu Apollo. „Bratislava je mesto na Dunaji, ku ktorému sa historicky obrátila chrbtom a je na čase ju k Dunaju opäť viac priblížiť. Eurovea City je dôležitým bratislavským priestorom, kde je nevyhnutné využiť fenomén vodného toku a kde sa otvára možnosť ešte výraznejšie pritiahnuť Bratislavčanov k Dunaju,“ vysvetľuje architektka Katarína Jägrová z GFI s tým, že predĺženie promenády je základnou koncepciou tvorby dunajského nábrežia, ktoré sa začína už od mosta Lafranconi. „Táto promenádna linka, nazývaná Bratislava – mesto na Dunaji, je dôležitým bratislavským fenoménom,“ dodáva.

obchodný dom Dunaj Čítajte aj Kedysi tu nakupovali davy: Najslávnejší obchodný dom v Bratislave obnoví svoju zašlú slávu

Umenie aj aktívny oddych

V novej časti promenády pribudne socha Octahedral Body od Viktora Freša, ktorý vyhral vo verejnej súťaži českých a slovenských umelcov. „Octahedral je geometrická sústava atómov voľne levitujúcich okolo centrálneho atómu. Je to molekulárny vzorec, ktorý implementáciou do fyzického tela prináša perspektívu fyzického prenosu ľudského tela do chemického vzorca,“ opisuje svoje dielo Frešo. Dielo bude stáť na novom námestí pred vstupom do rozšírenia nákupného centra pod mrakodrapom Eurovea Tower a s výškou 13 metrov bude neprehliadnuteľnou dominantou nábrežia.

V novej časti promenády pribudne socha... Foto: Eurovea
Eurovea 2, promenáda, Octahedral Body V novej časti promenády pribudne socha Octahedral Body. S výškou 13 metrov bude neprehliadnuteľnou dominantou nábrežia.

Novinkou pre deti sú dizajnové hracie prvky v tvare zvierat z radu Animal Factory, ktoré vytvoril renomovaný v Amsterdame pôsobiaci taliansky dizajnér Luca Boscardin. Nové možnosti pre pohyb a šport vzniknú na konci promenády, na doposiaľ nevyužívanom priestranstve pod Mostom Apollo, Nový skatepark vhodný aj pre reprezentantov tohto športu doplní rozcvičisko nielen pre profesionálnych bežcov na ploche 1 800 štvorcových metrov.

sociálne siete zdieľanie Čítajte aj Slovenské instagramové hviezdy: Astronomický nárast sledovateľov, rebríčku kraľujú modelky

Mestský bulvár pre ľudí

Hlavnou tepnou rozvíjajúcej sa štvrte Eurovea City bude mestský bulvár Pribinova. Pred mrakodrapom Eurovea Tower vznikne námestie s dvomi fontánami. Vodné prvky spolu s dostatkom zelene zabezpečia klimatickú pohodu aj počas horúcich dní. Najdôležitejšou úlohou však bolo utlmiť automobilovú dopravu a tým vytvoriť bezpečný verejný priestor pre peších a cyklistov. Až 80 percent automobilovej dopravy sa dostane pod terén, vďaka čomu vznikne plnohodnotný bulvár so širokými chodníkmi a bezpečnou cyklotrasou.

Na Pribinovej ulici vznikne nový bulvár so... Foto: Eurovea
Eurovea 2, vizualizácia, bulvár Na Pribinovej ulici vznikne nový bulvár so širokými chodníkmi a cyklotrasou.

„Kľúčovým riešením pre dosiahnutie kvalitného verejného priestoru na povrchu bolo dostať vjazdy pre autá do podzemia, aby nekrižovali peších, cyklistov a celú organizáciu priestoru. Museli sme sa vysporiadať so spleťou kanalizačných potrubí, kolektorov pod terénom a medzi nimi umiestniť podzemné komunikácie a vjazdy do podzemných garáží,“ vysvetľuje technické pozadie projektový manažér Ľuboš Kaštan.

Bratislave sa vďaka projektu Eurovea City podarilo otvoriť nové prepojenia k Dunaju a rieku opäť priblížiť Bratislavčanom. „Z historického hľadiska sme si takmer všetky cesty k rieke zatarasili. Vnímam ako úspech, že ich postupne znovu otvárame,“ dodáva architektka Katarína Jägrová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #promenáda #J&T Real Estate #developerský projekt #Nová Eurovea