Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Home office je neudržateľný. S izoláciou a osamelosťou začíname mať čoraz väčší problém

Práca z domu je stále vítaným benefitom, no postupne od neho upúšťame.

07.05.2023 06:00
Campus Cowork Foto:
Podľa prieskumu považuje takmer polovica respondentov za najväčšie prekážky pri ich práci izoláciu a osamelosť.
debata (1)

V roku 2020 zmenila pandémia koronavírusu naše pracovné návyky. Ak to náš zamestnávateľ a pracovná náplň umožňovali, pracovali sme z domu a do kancelárií sme sa len neochotne vracali. V súčasnosti je home office stále vítaným benefitom, no postupne od neho upúšťame. Globálny prieskum Statista ukázal, že takmer polovica respondentov pracujúcich na voľnej nohe považuje za najväčšie prekážky pri ich práci izoláciu a osamelosť.

Let s Dance, lets dance, Čítajte aj Let's Dance sa spamätalo z prepadu sledovanosti: Veľké finále je tu! Kto ovládne tanečný parket?

Pocit komunity je dôležitý najmä pre tých, ktorí pracujú samostatne alebo na diaľku. Pocit príslušnosti a podpory im dokáže poskytnúť práca v coworkingových priestoroch. Podľa prieskumu sa až 83 % ľudí pracujúcich v zdieľanej kancelárii vyjadrilo, že sa v práci cítia menej osamelo. V Európe už bolo v roku 2022 evidovaných takmer 7-tisíc takýchto pracovísk.

Slovensko kopíruje trend

Odvetvie coworkingových priestorov zaznamenalo nárast až 158 % a počet ľudí pracujúcich mimo firemných kancelárií sa za posledných 5 rokov zvýšil o 44 %. Trend zmenených pracovných návykov je však evidentný nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Podľa spoločnosti Campus Cowork bude trendom najbližších rokov budovanie špecializovaných coworkov pre najrôznejšie cieľové skupiny a taktiež budovanie zdieľaných kancelárskych priestorov v menších mestách.

obchodný dom Dunaj Čítajte aj Kedysi tu nakupovali davy: Najslávnejší obchodný dom v Bratislave obnoví svoju zašlú slávu
Coworkingové priestory budujú komunitu aj... Foto: Campus Cowork
Campus Cowork Coworkingové priestory budujú komunitu aj pomocou mentoringových programov a rozličných aktivít.

Coworkingové priestory pritom dnes využívajú nielen malé, jednoosobové firmy či freelanceri, no práca v zdieľaných priestoroch je čoraz populárnejšia aj pre väčšie firmy. Na Slovensku ich už využívajú nielen domáce väčšie spoločnosti, ale aj zahraničné. Väčšie firmy vidia ako najväčšie výhody zdieľaných kancelárií najmä inovačné priestory, možnosti networkingu či poskytovanie služieb podľa svojej aktuálnej potreby.

Flash, ezra miller, Čítajte aj Najlepší film tohto roka? Najlepší pohľad na ikonického superhrdinu? Toto Slováci čoskoro uvidia

Coworky aj v regiónoch

Napriek faktu, že coworkingy sú dostupné najmä vo väčších mestách a metropolách, rastie trend zdieľaných pracovných priestorov aj v regiónoch a menších mestách. Hoci na Slovensku je stále hlavným centrom coworkingu Bratislava, ktorej sekundujú Košice, zdieľané priestory sú už dnes možné nájsť aj v ďalších mestách – Trnave, Nitre, Banskej Bystrici, Poprade či Prešove, ale tiež v malých mestách, ako sú napríklad Sereď, Šaľa, Lučenec alebo Rožňava.

„V najbližších rokoch budeme nepochybne sledovať nárast vzniku coworkingov aj v ďalších menších mestách. Home office je fajn krátkodobé riešenie, no človek je tvor spoločenský. Práve komunita, podpora a networkingy sú to, čo mnohých vedie k tomu vyskúšať prácu v coworkingu,“ hovorí Viktor Štefaňák, zakladateľ bratislavského coworkingového priestoru Campus Cowork.

RTVS logo Čítajte aj RTVS s masívnou zmenou, ktorá tu nebola roky. Túto televíziu o pár dní nespoznáte

Špecifické priestory pre rôzne skupiny

Väčšina coworkingových priestorov dbá na formovanie komunity pomocou rozličných komunitných aktivít. Ako odozva na potrebu spolupráce a kolaborácie vznikajú okrem klasických coworkingov aj špecifické coworky prispôsobené konkrétnej demografii. Patria medzi ne napríklad priestory určené špeciálne pre umelcov, developerov, ale aj napríklad pre matky. V zahraničí si môžeme všimnúť tiež coworkingové priestory určené výhradne pre ženy alebo nebinárne osoby, ako je napríklad americký The Coven.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #home office #coworking