Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prieskum: Na dovolenke si doprajeme viac ako Česi, tento rok je megatrendom...

Po troch rokoch reštrikcií opäť rastie záujem o dovolenky.

01.05.2023 06:00
more, dovolenka, leto, cestovanie Foto:
Destináciám letnej dovolenky bude opätovne dominovať najmä Stredomorie.
debata (2)

Trend skorých rezervácií je späť a mnohí Slováci a Česi si už aj vybrali, kde strávia letnú dovolenku. Dovolenkové návyky Čechov a Slovákov sa napriek častým podobnostiam v nákupnom správaní líšia. Slováci si totiž na dovolenke doprajú o niečo viac ako naši západní susedia a to či už pri dĺžke pobytu, výbere hotelov, alebo all inclusive.

Canal+ Čítajte aj Na Slovensku pribudla nová streamovacia služba. Prinesie aj české seriály z vlastnej produkcie

Na dovolenke míňame viac ako Česi

Po troch rokoch reštrikcií rastie opäť záujem o skoré rezervácie (tzv. First Minute), ktoré naznačujú trendy na sezónu 2023. Dáta cestovnej kancelárie TUI ReiseCenter Slovensko poukazujú na odlišné dovolenkové návyky Čechov a Slovákov. Slováci sú totiž s priemernou dĺžkou pobytu 8,5 dňa a priemernými nákladmi na osobu 1 200 eur ochotní minúť na dovolenku viac než Česi. Tí plánujú na dovolenke stráviť v priemere 7,8 dňa, pričom priemerné náklady na osobu predstavujú len 811 eur.

Zaujímavý je aj pohľad do kategórie hotelov, ktorý ukazuje, že viac ako 55 % dovolenkárov zo Slovenska si rezervovalo pobyt v štyri a pol až päť a pol hviezdičkových hoteloch, kým najvyššiu kategóriu hotelov zvolilo len 22 % dovolenkárov z Českej republiky. Spoločný pre oba národy je však trend smerujúci ku kvalitnej dovolenke, vrátane all inclusive a to najmä v najobľúbenejších destináciách Stredozemného mora. Až 69 % doterajších rezervácií letných dovoleniek zo Slovenska a 57 % rezervácií z Českej republiky totiž all inclusive zahŕňalo.

Cinema City VIP Čítajte aj Bratislava získa svoj prvý megaplex: Návšteva kina vstupuje do novej éry zážitkov

Top destinácie

V rebríčku krajín sú spomedzi stredne dlhých letov na prvom mieste Turecko a za ním Španielsko s Gréckom. Do uvedených krajín smeruje spolu až 63 percent hostí zo Slovenska. Turecko túto sezónu oslavuje svoj návrat medzi najpopulárnejšie destinácie, v dôsledku citeľnému medziročnému nárastu počtu dovolenkárov.

Najobľúbenejšie destinácie na leto 2023:

  1. Turecko
  2. Grécko
  3. Španielsko
  4. Chorvátsko
  5. Cyprus

Ak sa pozrieme na destinácie bližšie, na prvom mieste je Antalya, pred Larnakou a Malorkou. Čoraz žiadanejšie sa stávajú dlhé lety, kde je na prvom mieste spomedzi destinácií Mexiko, nasledované nováčikom Tanzániou, Spojenými arabskými emirátmi a Maldivami.

Evil Dead Čítajte aj Slováci sa vo veľkom nahrnuli do kina! Dôvod filmového zážitku poriadne prekvapí...

All inclusive ako megatrend

Rastie aj trend dovoleniek s ponukou all inclusive. „Ľudia chcú istotu pevného rozpočtu, čo je v týchto časoch obzvlášť dôležité. Chcú vedieť dopredu a presne, koľko bude dovolenka stáť, čo im all inclusive rezervácia umožňuje, keďže všetky vedľajšie náklady v hoteli sú už zahrnuté v cene,“ hovorí Gottfried Math, výkonný riaditeľ TUI Austria. V súčasnosti zahŕňajú balíky all inclusive až dve tretiny letných rezervácií zo Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #letná dovolenka