Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slováci si napriek kríze plnia podnikateľské sny. Šťastie skúšajú na internete

Ani ekonomická stagnácia neodrádza od túžby preraziť s novými nápadmi.

10.04.2023 06:00
žena, sveter, karta, kreditka, nakupovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Na Slovensku v tomto roku pribudlo o 25 % viac internetových obchodov ako za rovnaké obdobie vlani. U našich západných susedov predstavoval nárast až 30 %. Dominovali už tradične oblečenie a potraviny. Od túžby preraziť s novými nápadmi ľudí neodradila ani očakávaná stagnácia trhu a dáta tiež ukazujú, že na Slovensku sa e-shopom darí. Až deväť z desiatich nových online obchodov prežije prvý rok prevádzky.

veľkonočné inkognito, Čítajte aj Čo prinesie šibačka v televíziách? Markíza s Jojkou budú chcieť divákov zabaviť

Príležitosť pre realizáciu nových podnikateľských plánov nezabrzdila ani ekonomická kríza. Čísla ukazujú, že ľudia mali v prvých mesiacoch tohto roka väčšiu motiváciu podnikať a skúšať svoje šťastie v online svete, potvrdzuje spoločnosť Upgates, ktorá vytvára platformu pre prevádzkovanie e-shopov.

„Ľudia majú na začiatku roka väčšiu motiváciu plniť si podnikateľské sny a založenie e-shopu je najľahším krokom na ich ceste za úspechom, alebo prinajmenšom aspoň za privyrobením na zamestnanie či rodičovskú dovolenku. Ostatne aj také menšie bokovky časom môžu prerásť do vydarených projektov,“ hovorí Martin Pech, obchodný riaditeľ spoločnosti Upgates.

Prvý rok prežijú tri štvrtiny e-shopov

Na Slovensku aj v susednom Česku sa e-shopom darí, prvý rok prevádzky obvykle prežije 85 % e-shopov. „V online podnikaní ľudia vidia spoľahlivý zdroj vedľajších príjmov a vďaka veľmi nízkym mesačným nákladom – rádovo v desiatkach eur, je pomerne ľahké elektronický obchod prevádzkovať,“ vysvetľuje Pech.

Prílev nových e-shopov sa dá očakávať aj v druhom polroku, kedy obraty ťahajú najväčšie nákupné akcie roka, akými sú Black Friday a Vianoce. „Druhou väčšou vlnou, kedy nové e-shopy pribúdajú, je obdobie od septembra do novembra. Nie všetci si však uvedomujú, že už je neskoro, aby stihli efektívne predávať počas najbližších sviatkov. Zabehnutie e-shopu totiž vyžaduje dlhší čas a pokiaľ chce niekto predávať počas Vianoc, mal by začať s podnikaním najneskôr v júni,“ odporúča Pech.

záhradkársky e-shop Čítajte aj E-shopy pocítili šetrenie, ich obraty sa prepadli. Návrat k rastu je už na dohľad, tvrdí odborník

Dominujú oblečenie a potraviny

Nové e-shopy vznikajú v rôznych segmentoch. Najobľúbenejšími kategóriami sú už tradične oblečenie a potraviny, kde dominujú pokrmy a pochutiny domácej výroby. Na Slovensku potom prevláda kategória hobby a voľný čas, kým v Česku sú to vybavenia a doplnky do domácností.

V roku 2023 sa však medzi stálice dostávajú aj online obchody z oblastí ako elektronika, stavebníctvo či zdravie s výživovými doplnkami. Nárast ďalších kategórií však spôsobilo aj to, že percentuálne zastúpenie najrozšírenejších segmentov sa zmenšilo.

ncis, Čítajte aj Šok aj pre slovenských divákov! Po 14 rokoch nečakane zrušili kriminálku, ktorú sledujete

„Sektoru elektroniky do domácnosti dominujú veľkí hráči ako napríklad Alza či Datart. Zakladatelia nových e-shopov z tohto segmentu sa preto snažia nachádzať príležitosti pre špecifické produkty, ako sú napríklad inteligentné výrobky do domácnosti či rôzne súčiastky vrátane tých do priemyselných zariadení,“ hovorí Pech a ako príklad uvádza predajcu jakama-ge.sk, ktorý predáva zariadenia pre fotovoltiku.

Za povšimnutie stojí aj nárast v segmente stavebníctva, ktoré je podľa Pecha konzervatívnym odborom, kde zďaleka nie všetky firmy fungujú online. Prišiel však čas, kedy sa na internete darí novým obchodným kanálom.

Porovnanie kategórií nových e-shopov na Slovensku v obdobiach január a február 2022 vs. 2023:

zväčšiť Porovnanie kategórií nových e-shopov na... Foto: Upgates
e-shop, online nakupovanie Porovnanie kategórií nových e-shopov na Slovensku v obdobiach január a február 2022 vs. 2023.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #online nakupovanie #e-shopy