Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Projekty na záchranu potravín: Lidl má bedničky, Tesco a Billa pomáhajú ľuďom v núdzi

Obchodné reťazce si uvedomujú svoju zodpovednosť pri obmedzovaní plytvania potravinami.

30.03.2023 06:00
plytvanie, potraviny, odpadky, chlieb, kôš Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Plytvanie potravinami je veľký problém, ktorý výrazne negatívnym spôsobom ovplyvňuje naše životné prostredie. Podľa odhadov sa na Slovensku ročne vyhodia stovky tisíc ton potravín. Spolu s nezjedeným jedlom však „skončia v koši“ aj prírodné zdroje, energie a práca, ktoré boli potrebné na ich výrobu a distribúciu. Obchodné reťazce si uvedomujú svoju zodpovednosť vo vytváraní udržateľných potravinových systémov a prinášajú vlastné projekty a opatrenia na obmedzenie plytvania potravinami.

Ján Tribula Čítajte aj Človek alebo medveď – kto je viac? Tribula nakrúca seriál o premnožených medveďoch

Lidl dáva ovociu a zelenine druhú šancu

Obchodný reťazec Lidl spustil na jeseň minulého roka predaj „bedničiek“ – trojkilových balení rôzneho ovocia a zeleniny za symbolickú cenu 1 euro. Ide o ovocie a zeleninu, ktorú predtým z rôznych dôvodov vyhadzoval, napríklad kvôli poškodenému obalu či jednému zlému kusu v balení. „Od spustenia projektu sa predalo 66 925 debničiek, čo znamená viac ako 200-tisíc kilogramov zachráneného ovocia a zeleniny,“ hovorí vedúci úseku komunikácie Tomáš Bezák.

Foto: Lidl
Lidl bedničky

Debničky s mixom rôznych druhov ovocia a zeleniny nájdu zákazníci v každom Lidli za pokladnicami. Každá prepravka je iná, nachádzajú sa v nich napríklad jablká, zemiaky, citróny, mrkva či cesnak. „Debničky sú v podstate papierové prepravky, v ktorých štandardne predávame zeleninu, tieto obaly sú teda tiež ekologické,“ dodáva Bezák.

V rámci iniciatívy S Lidlom šetríme jedlom má reťazec nastavené opatrenia aj na iný sortiment. „Dlhodobo oddeľujeme potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby a predávame ich s výraznou zľavou. Pred troma rokmi sme ich začali zákazníkom ponúkať v chladiacich regáloch v špeciálnych boxoch s označením „Potraviny bez viny! Zachráň nás, sme ešte dobré.“,“ uvádza Bezák.

Opatrenia zamerané na obmedzenie plytvania potravinami sa týkajú tiež chleba. „Zákazníci si taktiež môžu zakúpiť chlieb „Priamo z pece“ do poludnia druhého dňa po vypečení s 50 % zľavou. Chlieb sa nachádza špeciálne zabalený a označený oranžovou cenovkou priamo v regáli,“ dopĺňa Bezák.

Potraviny s blížiacim sa termínom konca dátumu spotreby či minimálnej trvanlivosti predáva so zľavou aj Billa. „Takéto výrobky vypredávame s 25 a 50 % zľavou. Ide predovšetkým o čerstvé potraviny ako sú mliečne výrobky, mäso a mäsové výrobky, ovocie a zeleninu. Pri ostatnom tovare nehovoríme o zásadnom množstve, nakoľko máme zoptimalizovaný systém objednávania,“ vysvetľuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti Billa.

pečie celé Slovensko, veľká noc 2023, Čítajte aj RTVS počas Veľkej noci s obrovským prekvapením: Markíza s Jojkou budú mať problém

Tesco a Billa: Potravinová pomoc pre ľudí v núdzi

Obchodný reťazec Tesco meria a zverejňuje údaje o svojom potravinovom odpade už od roku 2016/17. „Odvtedy sa nám podarilo znížiť potravinový odpad na Slovensku o 69 %. Nepredané potraviny zo všetkých 157 obchodov Tesco, ktoré sú vhodné na konzumáciu, darujeme Potravinovej banke Slovenska, ktorá ich prostredníctvom svojich partnerov distribuuje ľuďom v núdzi. Doteraz sa nám takto podarilo zachrániť až 2 626 ton potravín, čo sa rovná približne 6,2 miliónom porcií jedla a ušetreným 28 979 tonám emisií CO2. Potraviny, ktoré už nie sú vhodné na ľudskú spotrebu, darujeme partnerom ako krmivo pre zvieratá,“ uvádza Mária Zerzanová, PR manažérka spoločnosti Tesco.

Tesco spolupracuje na neplytvaní potravinami aj so svojimi dodávateľmi a keďže veľká časť potravinového odpadu vzniká v domácnostiach, vzdeláva aj školy a verejnosť. „Naším cieľom je, aby žiadne potraviny, ktoré sú vhodné na ľudskú konzumáciu, neskončili ako odpad,“ dodáva Zerzenová.

S Potravinovou bankou Slovenska spolupracuje aj spoločnosť Billa. „Uvedomujeme si závažnosť situácie, ktorú spôsobuje nehospodárne zaobchádzanie s potravinami a preto spolupracujeme s Potravinovou bankou Slovenska. Pravidelne jej odovzdávame potraviny pred uplynutím dátumu spotreby a minimálnej trvanlivosti. Potravinová banka tovar ďalej prideľuje charitatívnym organizáciám poskytujúcim potravinovú pomoc pre ľudí v núdzi. V roku 2022 Billa odovzdala tejto neziskovej organizácii tovar v hodnote 285-tisíc eur,“ uvádza Kirchnerová.

Billa spolupracuje s Potravinovou bankou Slovenska na úrovni predajní, čo znamená, že miestni zástupcovia charitatívnych organizácií komunikujú priamo s konkrétnymi prevádzkami Billa, v ktorých si aj sami vyzdvihujú tovar. „Takýmto spôsobom je zaručené rýchle a flexibilné doručenie potravín ľuďom, ktorí sú na ich konzumáciu odkázaní,“ dodáva Kirchnerová.

rod draka, hra o tróny, Čítajte aj Tvrdý dopad šetrenia na Hru o tróny? Najväčší seriálový hit bude mať menej častí

Kaufland a COOP Jednota majú inú stratégiu

V Kauflande predchádzajú vzniku potravinového odpadu inak. „Znižovanie potravinového odpadu je pre nás veľmi dôležité, preto denne sledujeme vývoj odpisov v jednotlivých tovarových skupinách a pravidelne školíme našich zamestnancov pri vytváraní objednávok. Produkty po dobe spotreby sa musia podľa zákona zlikvidovať,“ približuje hovorkyňa Kauflandu Lucia Vargová.

Optimalizáciu objednávania tovaru využívajú aj v maloobchodnej sieti COOP Jednota. „V oblasti plánovania nákupu vychádzame z dát a analýz, ktoré optimalizujú sortimentné i množstevné zastúpenie produktov v rámci portfólia, aby sa predchádzalo neefektívnej tvorbe zásob. Snahou je predchádzať situáciám, kedy sa tovar dostane do „zóny“ pred exspiráciou. Výhodou v našom systéme je i skutočnosť, že regionálne Jednoty pristupujú detailne k objednávaniu tovaru na základe vlastných dát, skúseností a znalosti zákazníka. “ uvádza Jana Kuklová, PR manažérka COOP Jednota Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesco #Lidl #Billa #Kaufland #obchodné reťazce #COOP Jednota #plytvanie potravinami