Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najluxusnejšia časť Bratislavy hlási dôležitý míľnik: Pozrite sa, ako vzniká nové podhradie

V tesnej blízkosti historického centra Bratislavy vyrastá nová mestská štvrť Vydrica. Známy je už prvý veľký nájomca.

29.03.2023 06:00
Vydrica Foto:
Vizualizácia projektu Vydrica - pohľad z nábrežia pri Dunaji.
debata (15)
pečie celé Slovensko, veľká noc 2023, Čítajte aj RTVS počas Veľkej noci s obrovským prekvapením: Markíza s Jojkou budú mať problém

V podhradí, v tesnej blízkosti historického srdca Bratislavy vyrastá nová mestská štvrť Vydrica. Na mapu mesta opäť vráti lokalitu, ktorá bola v dávnej minulosti plná života, kde prekvital obchod a podnikanie. A k tejto tradícii sa opäť vráti.

Podhradie opäť prepojí pešiu zónu Starého Mesta, hradný vrch a dunajské nábrežie. Po dokončení získa Bratislava tri nové ulice, ktoré budú kopírovať ulice historickej Vydrice. „Najdlhšou a najdôležitejšou bude ulica s pracovným názvom Floriánska (ide o pôvodný názov ulice). Bude začínať v blízkosti susednej štvrte Zuckermandel zeleným parčíkom, ktorý nesie pracovný názov Kempelenov park, a bude pokračovať pešou zónou cez centrálne námestie s historickými pamiatkami,“ približuje Pavel Baslík z developerskej spoločnosti Lucron. Na pešiu zónu nadviaže menšie námestie a vyústi na Rybnom námestí pri Katedrále sv. Martina.

Vizualizácia novej mestskej štvrte Vydrica Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia projektu Vydrica.

Súčasťou Vydrice bude aj rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky Vodná veža, ktorá je jednou z najstarších pamiatok na území Bratislavy. Po dokončení slúžiť na organizovanie verejných kultúrno-spoločenských podujatí.

Pozrite si víťazný návrh Vodnej veže od slovenského štúdia Superatelier:

Prvý retailový nájomca

Obnovená štvrť bude mať zmiešanú funkciu. Väčšiu časť budú tvoriť domy s nadštandardnými bytmi, ktoré doplnia kancelárske priestory a obchodné prevádzky. Prvým zverejneným nájomcom je supermarket Yeme postavený na ponuke lokálnych a remeselných potravín. Vo Vydrici plánuje prevádzku s bistrom a vlastnou pekárňou na rozlohe až 600 metrov štvorcových.

Yeme predznamenáva celkový retailový koncept vo Vydrici, ktorý sa chce zamerať práve na lokálne značky a originálne produkty a služby. „Značku Yeme považujeme za strategického partnera projektu Vydrica, keďže svojou filozofiou a prístupom je veľmi blízka tomu, čo by sme chceli do tejto lokality priniesť. Vydrica nie je iba o nadštandardnom bý­vaní, ale najmä o vytvorení kvalitného mestského prostredia a atraktívnej ponuky služieb aj pre ostatných obyvateľov mesta a návštevníkov. Preto je zaujímavým miestom aj pre podnikateľov, ktorí vedia ponúknuť originálne služby a lokálne produkty. A presne takým príkladom sú potraviny Yeme,“ hovorí obchodný riaditeľ spoločnosti Lucron a zástupca Vydrica Development Ermanno Boeris.

Ján Tribula Čítajte aj Človek alebo medveď – kto je viac? Tribula nakrúca seriál o premnožených medveďoch

„Spojenie Yeme a Vydrice je veľmi prirodzené. Náš koncept charakterizuje najmä to, že v našich predajniach ponúkame moderné potraviny s úctou k tradičným chutiam, a takto podobne vnímame aj budúcu Vydricu. Bude to moderná štvrť, ktorá s rešpektom pristupuje k histórii a dáva jej nanovo vyniknúť. Som preto veľmi rád, že naša ďalšia bratislavská prevádzka vznikne v srdci samotnej Vydrice, v blízkosti Vodnej veže, a vhodne doplní celkovú ponuku služieb v podhradí,“ dodáva zakladateľ Yeme Peter Varmuža.

V celom projekte Vydrica je plánovaných takmer 80 obchodných prevádzok. Prvá etapa bude do veľkej miery zameraná najmä na gastro a doplnkové služby, a to aj z dôvodu vzniku atraktívneho verejného priestoru v okolí Vodnej veže. V bezprostrednej blízkosti tejto kultúrnej pamiatky sa bude nachádzať aj supermarket Yeme.

Výstavba Vydrice sa začala v roku 2022. Plánovaný termín dokončenia prvej etapy je v roku rok 2024. Ukončenie sa odhaduje na rok 2028.

Priebeh výstavby štvrte Vydrica:

Projekt Vydrica:

  • Lokalita: Bratislava
  • Výstavba projektu: 2022–2028
  • Rozloha projektu po dokončení: 63 000 m2
  • 80 retailových prevádzok s celkovou rozlohou 10 600 m2
  • 4 kancelárske budovy s rozlohou kancelárskych priestorov 7 000 m2
  • 370 bytov vo vysokom štandarde

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #obchodné reťazce #developerský projekt #Vydrica