Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

K stíhačkám pre Ukrajinu sa „vyjadril“ aj Dráčik: K lietajúcim haraburdám pribaľme aj truhly

Dráčik na svojom webe opäť komentuje aktuálnu situáciu.

22.03.2023 06:00
Dráčik Foto:
Jedna z predajní hračkárstiev Dráčik.
debata (37)

O propagande na webe známeho hračkárstva sme písali už viackrát. Desiatky konšpiračných textov sa týkajú vojny na Ukrajine, obrannej dohody Slovenska a USA, pandémie a očkovania, ale aj LGBTI+ menšiny.

geissenovci, Čítajte aj Geissenovci opäť mieria na Slovensko: Jojka chystá pre divákov veľké prekvapenie

K autorstvu textov sa prihlásil majiteľ hračkárstva Dušan Víglaský. „Články píšem ja, Dušan Víglaský a budem ich písať naďalej. Zdá sa, že vám to nejako nevyhovuje,“ uviedol v jednom z článkov. Reagoval v ňom na medializáciu jeho príspevkov na e-shope hračkárstva, ktorý začal pripomínať skôr dezinformačný web ako obchod s hračkami.

V článku zo 17. marca s názvom „Dodávka MIGov, truhiel a pilotov“ sa autor venuje darovaniu stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. „Sadol by si dnes niekto do 30 ročného veterána a šiel sa pretekať s najnovšou formulou? Jedine naivný dobrodruh. (…) Kto si však dobrovoľne sadne do starej, ledva lietajúcej haraburdy a pôjde bojovať, je buď samovrah alebo odsúdenec na smrť. Preto navrhujem tým, ktorí chcú poslať naše supermoderné hrdzavé stíhačky do boja, aby k nim pribalili aj truhly a zároveň si urobili letecké skúšky,“ píše v príspevku. Ako ďalej vysvetľuje, „ak sa má zastaralý MiG-29 dostať do stretu s iným MiG-29, ktorý je servisovaný, upgradovaný a vybavovaný či už zbraňovými, navigačnými, obrannými a inými systémami priamo výrobcom, tak nemá šancu a jeho životnosť aj s pilotom sú 3 letové hodiny“.

Klamstvo & Liar Čítajte aj Neskutočná podoba: Ako vyzerá predloha Klamstva? Toto je „britský“ Maštalír

O stíhačky na posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny pritom Slovensko požiadal ešte vo februári sám prezident Volodymyr Zelenskyj. Poverený minister obrany Jaroslav Naď uviedol, že Ukrajina má fabriku na servisovanie týchto strojov a majú aj pilotov, ktorí na nich vedia lietať. Lietadlá využijú na zabezpečenie protivzdušnej obrany štátu a zneškodňovania striel s plochou dráhou letu.

Slovensko na Ukrajinu pošle celkovo 13 strojov, z toho tri majú byť použité výhradne na náhradné diely. Za nevyužívané stíhačky a časť systému protivzdušnej obrany Kub získa kompenzáciu vo výške 200 miliónov eur z Európskeho mierového nástroja a vojenskú techniku z USA v hodnote približne 700 miliónov dolárov.

kladivo, súd, justícia, váhy, právo, notár, zákon Čítajte aj Tvorcovia Ivety pripravujú nový seriál. Prinesie boj otca za spravodlivosť pre vraha svojho syna

Tento príspevok nie je jediný, v ktorom majiteľ hračkárstva zverejňuje svoje kontroverzné názory na aktuálnu situáciu. Rubriku „Články k aktuálnej situácii“ otvorili začiatkom februára minulého roka texty, ktoré sa týkali obrannej dohody Slovenska s USA. Nechýbali v nich manipulatívne vyjadrenia ako napríklad „Chceme naše územie bez cudzích vojsk a základní.“, „Keď bombardovali vojská NATO iné štáty, boli sme v pohode.“ alebo aj „Za judášske groše predávame našu suverenitu.“.

S vypuknutím vojny na Ukrajinu pribúdali ďalšie emotívne vyjadrenia ako „Miesto pokoja hľadáme konflikt, miesto priateľa vytvárame nepriateľa. Vidíme smietku v oku blížneho, vo svojom brvno nevidíme.“ alebo nesúhlas s vojenskou pomocou Ukrajine: „Ďalšie zbrane a predlžovanie konfliktu znamená zbytočne preliatu krv a obete.“

SR SIAF letecké dni otvorenie BAX Čítajte aj Kým sa politici vadia o slovenských Migoch pre Ukrajinu, tak už poslúžili inému účelu: Objavili sa v americkom seriáli

Dráčik je najväčšie a najznámejšie hračkárstvo s desiatkami kamenných predajní v nákupných centrách a centrách väčších miest po celom Slovensku a rovnako v Českej republike. Založil ho ešte v roku 1991 Dušan Víglaský, ktorý je doteraz jeho majiteľom.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Dráčik