Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prichádza nová éra Wordu, Excelu či PowerPointu. Microsoft ich vylepší o umelú inteligenciu

Microsoft chce zmeniť spôsob, akým ľudia pracujú a komunikujú s počítačmi.

17.03.2023 11:00
Snimka obrazovky 2023-03-17 110235 Foto:
Microsoft 365 Copilot
debata (3)

Predstavte si, že Word sám napíše text na základe údajov, ktoré si vytiahne zo súborov. Excel automaticky zanalyzuje dáta v tabuľke a zobrazí ich v grafe. PowerPoint z textového zadání během chvíle sestaví kompletní prezentaci. Outlook vyberie najdôležitejšie e-maily, ponúkne súhrn správ a rovno navrhne odpovede.

lets dance, let´s dance, Čítajte aj Čierny týždeň pre Markízu pokračuje: Let's Dance sa otriasa v základoch, je tu ďalší koniec!

Microsoft predstavil budúcnosť svojho kancelárskeho softvéru Office 365 vylepšeného o technológiu Copilot, teda umelú inteligenciu na spôsob populárnej chatovacej aplikácie ChatGPT. „Umožní vám to robiť veci, ktoré ste nikdy predtým nedokázali,“ povedal manažér Microsoftu Jared Spataro.

Programu podľa neho bude možné dávať slovné pokyny, napríklad: „Povedzte môjmu tímu, ako sme aktualizovali produktovú stratégiu.“ Softvér potom vytvorí vhodnú aktualizáciu stavu na základe schôdzok, e-mailov a histórie chatov na danú tému. Funkcia Copilota je podľa Microsoftu výkonnejšia ako obyčajný ChatGPT spoločnosti OpenAI zabudovaný do Microsoftu 365. Jedná sa o „sofistikovaný procesor na spracovanie, ktorý funguje v zákulisí“.

O plánoch, ako sprístupniť umelú inteligenciu (AI) viacerým používateľom, informoval včera generálny riaditeľ firmy Microsoft Satya Nadella. S Microsoft 365 Copilot si chce najväčšia svetová softvérová skupina zaistiť a ďalej rozšíriť svoje prvenstvo v oblasti kancelárskeho softvéru. Microsoft nespresnil, kedy novú funkciu do existujúcich aplikácií zabuduje a koľko bude stáť.

Technológia Copilot je postavená na type softvéru umelej inteligencie známeho ako veľký jazykový model čiže LLM. Výskumníci v posledných rokoch zlepšili schopnosti LLM, aby lepšie rozumel textu a reagoval naň. „Veríme, že táto nová generácia umelej inteligencie odomkne novú vlnu rastu produktivity,“ povedal Nadella s dodal: „Dnešok znamená ďalší veľký krok vo vývoji spôsobu, akým komunikujeme s počítačmi.“

Pull&Bear Čítajte viac Vonkajšia reklama nemusí byť nudná a otravná. Veď pozrite na túto od známej módnej značky

Microsoft nie je jediný, ktorý chce zmeniť spôsob, akým ľudia pracujú. Vlastník spoločnosti Google Alphabet tento týždeň tiež predstavil „kúzelný prútik“ pre svoj softvér, ktorý dokáže navrhnúť prakticky akýkoľvek dokument. Vlnu investícií a snáh vytvárať nové produkty spustilo minuloročné uvedenie ChatGPT, ktorý si rýchlo získal obľubu. Najnovší model tohto chatovacieho systému – GPT-4 – predstavil jeho tvorca, spoločnosť OpenAI, ktorú financuje aj Microsoft, tiež len tento rýždeň.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Microsoft Office 365