Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nemecko chce obmedziť reklamu na nezdravé jedlo zameranú na deti. Aj v televízii či na YouTube

Odporcovia návrhu si myslia, že deti by mali pred nezdravými potravinami chrániť hlavne rodičia.

02.03.2023 06:00
nezdravé jedlo Foto:
Ilustračné foto.
debata
sex life, sex/life, Čítajte aj Seriálový marec: Absolútne najlepší začiatok jari, aký si dokážete predstaviť!

Nemecký minister pôdohospodárstva Cem Özdemir chce obmedziť reklamu na potraviny s vysokým obsahom cukru, tuku a soli, ktorá cieli na deti. Podľa jeho návrhu by sa nesmela objavovať vo vysielaní rozhlasových a televíznych staníc pre deti alebo na internetových platformách, ako je YouTube.

Reklama na potraviny, ktoré sú považované za škodlivé, by na nich mohla byť vysielaná len od 23.00 do 6.00 hod. „Musíme sa postarať o to, aby deti mohli vyrastať zdravšie,“ povedal Özdemir. Zdôraznil, že nechce zaviesť plošný zákaz reklamy na potraviny, ako sú cukríky alebo slané pochúťky, chce len obmedziť tú, ktorá je zameraná na deti.

Podľa jeho návrhu by sa nesmela objavovať ani v časopisoch určených pre deti alebo na bilbordoch stojacich v okolí škôl alebo napríklad plaveckých bazénov. Pri určovaní toho, čo je nezdravá potravina, sa chce riadiť odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Pripomína, že k obmedzeniu reklamy na potraviny s vysokým obsahom cukru, soli a tuku mieriace na deti sa prihlásila súčasná nemecká vládna koalícia už vo svojej koaličnej zmluve.

Primark Čítajte aj Blíži sa otvorenie prvého Primarku na Slovensku! V nákupnom centre zaberie dve podlažia

Pediatri návrh podporujú

Özdemirov návrh podporujú pediatri, spotrebiteľská organizácia Verbraucherzentrale Bundesverband alebo Nemecká obezitologická spoločnosť, ktorá pripomína, že obezita u detí je rozšírený zdravotný problém a že reklama na nevhodné potraviny je jedným z faktorov, ktoré k nej prispievajú.

Özdemirove plány sa nepáčia liberálnej FDP, ktorá je spolu so Zelenými a sociálnymi demokratmi vo vláde, ani opozičnej Kresťanskodemo­kratickej únii (CDU). Podľa Steffena Bilgera z CDU Özdemir „chystá cestu pre dirigizmus, byrokraciu a štátny paternalizmus“. Pochybnosti má aj predsedníčka sociálnych demokratov Saskia Eskenová. Hovorí síce, že reklama nesmie byť čo do pôsobenia propagovaných výrobkov na zdravie zavádzajúca, ale deti by mali pred nezdravými potravinami chrániť hlavne rodičia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba