Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Alza definitívne končí s digitálnymi časopismi. Dostanú sa predplatitelia k vydaniam v archíve?

Čo bude s predplatným, ktoré bude bežať aj po ukončení predaja?

28.01.2023 06:00
Alza Foto:
debata (1)
Klamstvo, Tomáš Maštalír Čítajte aj Markíza uvedie nový seriál: Siahla po celosvetovom hite, púšťa sa do neprebádaných vôd

Internetový obchod Alza už od októbra minulého roka neponúka dlhodobé predplatné digitálnych časopisov a teraz, 31. januára 2023, už definitívne končí s ich predajom. Zákazníci si ešte do 31. marca budú môcť zakúpené časopisy čítať tak, ako sú zvyknutí, vo webovej čítačke Alza media pre PC alebo rovnomennej aplikácii pre mobilné telefóny a tablety.

Budú mať predplatitelia prístup k starším vydaniam časopisov, ktoré majú v archíve? A čo bude s predplatným, ktoré bude bežať aj po skončení prevádzky?

iveta, mama, dunaj, Čítajte aj Mimoriadne bohatý seriálový január! Ktoré slovenské novinky si nenechávate ujsť?

„Ukončenie predaja znamená, že od 1. februára prestávame nahrávať nové vydania časopisov a novín. Zákazníkov, ktorí majú zaplatené predplatné, budeme začiatkom februára kontaktovať e-mailom s informáciami o vrátení pomernej časti uhradeného predplatného,“ informuje o zmene Alza.

Alza tiež pripravuje v spolupráci s jednotlivými vydavateľmi spôsoby pre plynulý prechod medzi dostupnými platformami tak, aby zákazníci o časopisy zakúpené prostredníctvom Alzy neprišli a mohli si aj naďalej listovať v ich histórii.

Časopisy v archíve sa budú dať stiahnuť

Ilustračné foto. Foto: Alza
časopisy Ilustračné foto.

„Po ukončení predaja ponúkneme zákazníkom po dobu jedného mesiaca možnosť, aby si svoje zakúpené vydania stiahli do svojich zariadení vo forme pdf. O žiadny zakúpený obsah teda naši zákazníci neprídu,“ uvádza Daniela Chovancová, hovorkyňa spoločnosti Alza. O podrobnostiach, ako postupovať v prípade konkrétnych vydavateľov, bude spoločnosť tiež informovať v priebehu februára. Zákazníci si informácie nájdu aj vo svojom účte na Alze.

V ponuke Alzy však naďalej zostanú audioknihy, e-knihy alebo hry. „Ukončenie sa týka len predaja digitálnej periodickej tlače, teda novín a časopisov. Na predaj ďalšieho digitálneho obsahu, ako sú knihy alebo audioknihy, to nebude mať žiadny vplyv. Tento segment má u zákazníkov stále väčšiu obľubu a predaje, najmä audioknihy každoročne rastú,“ upozorňuje Chovancová.

Najvernejší, Juraj Bača Čítajte aj Juraj Bača vymenil pečenie za venčenie. Divákom poradí s problémovými psíkmi

Predaj digitálnych vydaní časopisov a novín spustila Alza v roku 2014. Okrem samostatných vydaní mohli zákazníci využiť aj predplatné na tri, šesť alebo dvanásť mesiacov. „Veľké vydavateľské domy si však riešia distribúciu cez vlastné predajné kanály, zatiaľ čo z nášho pohľadu je prevádzka náročná na IT vývoj a údržbu. V posledných rokoch sme predávali ročne desiatky tisíc digitálnych „výtlačkov“ novín a časopisov v hodnote stoviek tisíc eur. Podiel na celkovom obrate Alzy tak nebol zásadný,“ vysvetľuje Chovancová dôvody ukončenia ich predaja.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alza #digitálne čítanie