Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix získal milióny nových predplatiteľov, aj vďaka Korune či Emily in Paris

Napriek priaznivým výsledkom však nastáva zmena na čele spoločnosti.

21.01.2023 06:00
emily in paris, Foto:
Záber z tretej série Emily in Paris.
debata

Americký prevádzkovateľ streamovacej služby Netflix zverejnil priaznivé hospodárske výsledky za štvrtý štvrťrok, ktoré podľa agentúr prekonali očakávania analytikov.

„Rok 2022 bol ťažký rok s hrboľatým začiatkom, ale lepším koncom,“ vysvetlila spoločnosť vo výročnej správe v narážke na slabší prvý polrok, ​​kedy jej ubudlo 1,2 milióna predplatiteľov. O obrat sa zaslúžili aj diela venované britskej kráľovskej rodine – seriál Koruna (The Crown) a dokumenty Harry & Meghan, alebo seriál Emily in Paris.

You, Čítajte aj Toto bude bomba Netflixu! Seriálový psychopat má problém, má na krku ďalšieho stalkera

Netflix oznámil tiež zmenu vo vedení. Spoluzakladateľ spoločnosti Reed Hastings odchádza z funkcie výkonného riaditeľa a odovzdáva opraty dlhoročnému partnerovi vo vedení Tedovi Sarandosovi a Gregovi Petersovi, ktorý má na starosti operácie spoločnosti.

Sarandos a Peters budú zdieľať titul výkonných riaditeľov, zatiaľ čo Hastings bude výkonným predsedom. Zmena je účinná okamžite a predstavuje vyvrcholenie plánovania nástupníctva v predstavenstve. Obaja boli povýšení v júli 2020, v dobe, ktorá bola pre spoločnosť náročná.

„Bol to krst ohňom, vzhľadom na covid a nedávne výzvy v našom podnikaní. Ale obaja to zvládli neuveriteľne dobre, takže predstavenstvo aj ja veríme, že je ten správny čas dokončiť moje nástupníctvo,“ napísal Hastings v príspevku, v ktorom oznámil svoj odchod.

jennifer aniston, the morning show, Čítajte aj Pripravte sa na fantastický seriálový rok 2023! Tieto top hity si nemôžete nechať ujsť

Hastings odchádza vo chvíli, keď Netflix oznámil, že za tri mesiace do konca decembra minulého roka získala streamovacia služba 7,66 milióna nových zákazníkov, pričom analytici očakávali v priemere len 4,5 milióna. Celkovo mal Netflix ku koncu roka 230,75 milióna predplatiteľov.

Tržby spoločnosti vzrástli vo štvrtom štvrťroku zhruba o dve percentá na 7,9 miliardy dolárov (7,3 miliardy eur). Čistý zisk sa však medziročne prepadol zo 607 miliónov dolárov na 55 miliónov dolárov (z 561 miliónov eur na 51 miliónov eur). Celkovo však tieto čísla prekonali očakávania trhu.

Akcie spoločnosti, ktoré v minulom roku klesli takmer o 38 percent, vzrástli o 6,1 percenta na 335,05 dolára pri obchodovaní po uzavretí burzy, uviedla agentúra Reuters.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix