Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

TOP 20 webov v roku 2022: Zoznam predbehol Sme, štyri weby narástli až o desiatky percent

Z prvej dvadsiatky najnavštevovanejších slovenských webov vypadli dva portály.

11.01.2023 06:00
online Foto:
debata
dunaj, Čítajte aj Markíza a jej historický seriál: Vylámala si zuby? Nie! Je veľmi príjemným prekvapením

V roku 2022 navštívilo slovenské weby v priemere 4,2 milióna unikátnych používateľov mesačne (RU), čo znamenalo medziročný pokles návštevnosti o 2,3 %. Maximom minulého roka bolo takmer 4,7 milióna návštevníkov v januári.

Prvú priečku si obhájil mediálny dom Ringier Slovakia aj jeho vlajková loď – spravodajský portál aktuality.sk. Skokanom roka sú až štyri weby, ktoré svoju návštevnosť medziročne zvýšili o desiatky percent a v top dvadsiatke poskočili výrazne vyššie. Väčšina webov aj publisherov však zaznamenala medziročný pokles. Vyplýva to z auditovaného rebríčka návštevnosti slovenských internetových médií IABmonitor.

logo, Markíza, JOJ, RTVS Čítajte aj Nikdy nekončiaci boj televízií o pozíciu lídra. Pozrite si presné výsledky za rok 2022

Veľká zmena v top trojke webov

​Najnavštevova­nejším slovenským webom boli aj v roku 2022 aktuality.sk, napriek medziročnému poklesu návštevnosti o 5,8 %. Spravodajský portál však začal od polovice septembra zamykať časť svojho obsahu, čo mohlo ovplyvniť správanie používateľov. Uplynulý rok ho v priemere navštívilo 2,7 milióna ľudí, trojmiliónovú hranicu už minulý rok prekonal naposledy vo februári.

O druhú pozíciu prišlo sme.sk, ktoré na tretiu priečku odsunulo zoznam.sk, ktorý ako jeden z mála webov v top dvadsiatke zvýšil medziročne svoju návštevnosť (+1,9 %). Sme.sk si pripísalo svoj najväčší úspech v októbri, kedy sa stalo najnavštevovanejším slovenským webom a na mesiac vystriedalo na prvej pozícii dlhoročného lídra Aktuality.sk.

Štvrtým najnavštevovanejším webom bola aj v minulom roku pluska.sk, ktorú od sme.sk delilo len 1508 návštevníkov. Prvú päťku uzatvára pravda.sk, ktorá je zároveň posledným slovenským webom s návštevnosťou vyššou ako 2 milióny RU. Tú si už v uplynulom roku neudržal šiesty cas.sk.

Mediaklik, MK Čítajte aj Mediálne weby majú nového lídra. Najmladší portál Mediaklik ukončil rok s absolútnym rekordom

Skokani roka

V top dvadsiatke webov si výrazne polepšili dobrenoviny.sk, ktoré medziročne zvýšili svoju návštevnosť o 14,5 % a dostali sa na ôsmu priečku v celkovom rebríčku. Svoju pozíciu si zlepšili o štyri miesta. V októbri sa im dokonca podarilo prvý a doposiaľ jediný raz prekonať dvojmiliónovú hranicu návštevnosti.

Ešte vyšší medziročný nárast dosiahli webnoviny.sk agentúry SITA, ktorých návštevnosť medziročne vzrástla o takmer 37 % a v rebríčku sa posunuli o šesť priečok vyššie na 12. miesto. V októbri a novembri sa im dokonca podarilo prekonať dvojmiliónovú hranicu návštevnosti.

Viac ako 25 % nárast zaznamenal aj interez.sk patriaci Startitupu, ktorý postúpil o šesť pozícií na 14. miesto. A najvyšší nárast, až 42 %, si v uplynulom roku pripísal azet.sk patriaci do mediálneho domu Ringier Slovakia. V januári sa prvýkrát dostal nad miliónovú hranicu návštevnosti a od júla do konca roka už pod ňu neklesol. V celkovom rebríčku postúpil o štyri priečky a dostal sa do prvej dvadsiatky, ktorú uzatvára.

iveta, Čítajte aj Iveta s totálnym rekordom všetkých čias: Je to najsledovanejší seriál v histórii Jojky

Poklesy roka

Na druhej strane, poklesy o desiatku percent si pripísali dva portály. Dennikn.sk znížil svoju návštevnosť o 13 % a klesol na 16. miesto. Druhým je portál refresher.sk s poklesom o 14,5 %. Stratil päť priečok a obsadil 19. miesto. Z rebríčka po rokoch vypadol bazos.sk, ktorý v októbri ukončil svoje meranie v IABmonitore.

​Televízne a rádiové weby

V kategórii webov televízií a rádií si pozíciu najnavštevova­nejších držia portály komerčných televízií Markíza a JOJ, ktoré v tejto kategórii ako jediné navštívilo v priemere viac ako milión ľudí mesačne.

Prvú priečku si aj v roku 2022 obhájil spravodajský web Markízy tvnoviny.sk s 1,5 milióna návštevníkmi. Na druhé miesto postúpil konkurenčný spravodajský portál televízie Joj noviny.sk, ktorý ako jediný spomedzi webov v tejto kategórii zvýšil medziročne svoju návštevnosť (+1,4 %). Na tretiu priečku tak odsunul televízny Markízy, ktorý prekonal s tesným rozdielom 15 491 používa­teľov. Štvrtú priečku si obhájil televízny web Jojky.

Weby RTVS a TA3 si v roku 2022 neudržali miliónovú návštevnosť a zaznamenali výraznejšie poklesy: rtvs.sk, ktorý je jediným webom bez reklamy, stratil 10,4 % návštevníkov a ta3.com až 21,6 %.

V politike, O 5 minút 12 Čítajte aj Toto sa ešte v nedeľných politických diskusiách nestalo: TA3 prvýkrát prevalcovala RTVS

Poklesy návštevnosti o desiatky percent si pripísali aj weby rádií. Jedinou výnimkou bolo web Rádia Vlna s poklesom o 3,2 %. Najnavštevovanejším rádiovým webom však zostáva naďalej web rádia Expres, hoci medziročne stratil v priemere až 170-tisíc návštevníkov mesačne.

Zmena v top trojke publisherov

Lídrom rebríčka bol v roku 2022 naďalej Ringier Slovakia, ktorý ako jediný so svojimi webmi dosahuje návštevnosť nad hranicou troch miliónov RU, hoci medziročne poklesol o takmer 5 %. V októbri dokonca po rokoch prišiel o pozíciu jednotky, keď ho prekonal s tesným náskokom o 2 175 RU mediálny dom News and Media Holding, ktorému v auguste do obchodného portfólia pribudol dennikstandard.sk.

News and Media Holding v roku 2022 opäť postúpil v rebríčku o jednu priečku vyššie. Obsadil druhú pozíciu, z ktorej na tretiu odsunul Zoznam. Poradie si vymenili aj prevádzkovatelia na siedmej a ôsmej priečke, kde Markíza-Slovakia preskočila MAFRU Slovakia.

Skokanom uplynulého roka je SITA, ktorá medziročne zvýšila návštevnosť svojich webov o 26 % a postúpila zo 14. na 9. miesto. Na tomto úspechu sa podpísal najmä portál webnoviny.sk. Nárast v prvej desiatke publisherov dosiahol už len News and Media Holding, ostatní publisheri zaznamenali medziročné poklesy v jednotkách percent.

Zdroj údajov: IAB Slovakia / IABmonitor. Poznámka: Portál Mediaklik.sk patrí do vydavateľského domu OUR MEDIA SR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IAB Slovakia #návštevnosť webov #IABmonitor