Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Amsterdam sa chce zbaviť opitých a sexuchtivých turistov, spustí odstrašujúcu kampaň

Zameria sa na britských cestovateľov, ktorých považuje za hlavnú hrozbu.

07.12.2022 06:00
Amsterdam Foto:
debata
Indiana Jones a nástroj osudu, Harrison Ford, Čítajte aj Harrison Ford nepatrí do starého železa! Takto sa predvedie v poslednom Indiana Jonesovi

Amsterdam spustí na jar odstrašujúcu kampaň, ktorou chce bojovať proti turistom, ktorí do holandskej metropoly cestujú za alkoholom, drogami a sexom. Zahraničných výtržníkov sa chce zbaviť pomocou cielenej reklamy a nových obmedzení.

Informoval o tom denník The Times, podľa ktorého sa mesto najprv zameria na britských cestovateľov, ktorých považuje za hlavnú hrozbu pre pokoj a pohodu v uliciach a kanáloch zo 17. a 18. storočia.

Pečie celé Slovensko II Čítajte aj Za zábavné relácie RTVS platí milióny. Koľko bude stáť nástupca Pečie celé Slovensko?

Koniec divokých rozlúčok so slobodou

Amsterdamskí radní uviedli, že pôjde o „cielenú digitálnu kampaň odrádzajúcu zahraničných návštevníkov, ktorí do Amsterdamu prichádzajú iba za alkoholom, drogami a sexom“.

„Treba prijať opatrenia, aby sme zabránili nepríjemnostiam a preľudneniu. Amsterdam je svetové mesto a ruch a život k tomu patrí, ale aby sme ho udržali nažive, musíme zvoliť obmedzenie namiesto nezodpovedného rastu,“ uviedol zástupca amsterdamského starostu Sofyan Mbarki, ktorý má na starosti opatrenia v oblasti cestovného ruchu.

Kampaň zameraná na britských turistov

Amsterdamské coffeeshopy sú magnetom na divoké rozlúčky so slobodou. Opité či zdrogované skupinky mladých mužov chodia do slávnej mestskej štvrte červených lampášov, ktorá je preslávená svojimi nevestincami s prostitútkami vo výkladoch, čo sa príliš nepáči miestnym obyvateľom. Radní sa preto obávajú, že sa z centra stala pohoršujúca turistická atrakcia, ktorá má ďaleko od romantickej minulosti prístavného mesta.

perinbaba, Čítajte aj Vianoce na Markíze: Neprídete o neodmysliteľné sviatočné klasiky! Pribudnú viaceré premiéry

Kampaň s názvom „držte sa ďalej“ sa spočiatku zameria na britských turistov. Ak bude úspešná, mesto ju nasmeruje aj na potenciálnych výtržníkov z iných krajín.

Mbarki na začiatku týždňa predstavil množstvo opatrení, vrátane zákazu fajčenia marihuany v uliciach v centre mesta, zníženia počtu rozlúčok so slobodou a večierkami alebo obmedzenia plavieb po rieke. Plánuje sa tiež premiestnenie asi stovky nevestincov zo štvrte Wallen blízko amsterdamskej hlavnej stanice. Mestská rada tiež skúma, či by išlo zakázať predaj hašišu a marihuany po 16. hodine od štvrtka do nedele.

Mbarkiho plán si kladie za dlhodobý cieľ udržať turistický ruch pod hranicou desiatich miliónov prenocovaní ročne; ich počet sa takmer zdvojnásobil z 5,3 milióna v roku 2010.

wednesday, Čítajte aj Hit na Netflixe zachraňuje hlavná hrdinka. Inak je to premárnená šanca na skvelý bizarný seriál

Obmedzenie počtu lacnejších hotelov

Jedným z dlhodobých mestských projektov, ak sa podarí prekonať právne problémy, je obmedzenie počtu lacnejších hotelov a prázdninových prenájmov cez Airbnb. Hotely „strednej kvality“ by v prípade schválenia boli podporované dotáciami na prestavbu priestorov na byty alebo kancelárie. Rada chce tiež rokovať s gastro sektorom o dohode, ktorá stanovuje maximálny počet lôžok v meste.

Skutočným cieľom je dostať Amsterdam z trhu s lacnými zájazdmi za večierkami, ktoré do mestskej ekonomiky vracajú len málo, ale vytvárajú nepríjemnosti. „Chceme sa zbaviť komerčných večierkov, ktoré zarábajú na vulgárnej turistickej zábave v už tak obmedzenom verejnom priestore v centre mesta: zábave, ktorá neberie žiadny ohľad na obyvateľov Amsterdamu, ktorí v meste žijú alebo pracujú,“ povedal Mbarki.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #reklamná kampaň