Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Black Friday už na Slovensku nespôsobuje ošiaľ, pre obchody je skôr „povinnou jazdou“

Hoci bola najčastejšia výška zliav len 10 až 20 percent, Slováci nakupovali viac ako Česi.

02.12.2022 06:00
debata
Black Friday k nám prišiel zo Spojených štátov,... Foto: Pixabay
Black Friday Black Friday k nám prišiel zo Spojených štátov, kde býva najrušnejším nákupným dňom v roku.

Black Friday už na Slovensku nespôsobuje taký ošiaľ, ako pred niekoľkými rokmi. Tržby síce násobne prevyšujú bežné dni, no predajcovia hovoria skôr o „povinnej jazde“. Vyplýva to z údajov poskytovateľa platformy na prevádzkovanie e-shopov Upgates a nákupného poradcu Heureka.

gossip girl, Čítajte aj Seriálový december: Toto musíte vidieť! Kým prídu Vianoce, dočkáte sa skvelých hitov

Zákazníci očakávajú zľavy, obchodníci tržby

Black Friday sa na Slovensku stal synonymom obdobia zliav. Pandémia dotiahla e-commerce do rekordných čísel. Odrazilo sa to aj na predajoch počas Black Friday či Cyber Monday, ktoré uplynulé dva roky lámali rekordy. Aktuálna situácia a s tým súvisiaca neistota však vracajú e-commerce do čísel spred pandémie. Od nákupnej hystérie, akú poznáme z amerických videí, má naša verzia sviatku konzumu na míle ďaleko.

Symbolom tohtoročného Black Friday bola opatrnosť. Na rozdiel od uplynulých rokov Slováci viac premýšľali o tom, čo naozaj potrebujú a podľa toho nakupovali. Medziročne klesli nákupy na internete počas Black Friday o 21 %. Hovoria o tom štatistiky nákupného poradcu Heureka.

„Predajcovia priznávajú, že Black Friday je dnes už do veľkej miery povinnosť, pretože zákazníci zľavy jednoducho očakávajú,“ hovorí Martin Pech zo spoločnosti Upgates, ktorá vytvára platformu na prevádzkovanie e-shopov.

Napriek tomu dokáže posledný novembrový piatok naplniť očakávania predajcov. „Tržby prevyšujú obvyklý priemer o 300 % a v niektorých prípadoch aj o 400 %. Môžeme povedať, že tržby z Black Friday do veľkej miery odrážajú kondíciu e-shopov. Tie v dobrej kondícii majú aj vyššie tržby,“ približuje Pech.

Nákupná horúčka pokračuje až do Vianoc

Pri väčšine elektronických obchodov začala akcia Black Friday už štyri dni pred najrušnejším nákupným dňom roka a plynulo na ňu nadviazal tzv. Cyber Monday, kedy mali spotrebitelia príležitosť nakúpiť zľavnený tovar ešte nasledujúci pondelok. Vrchol nákupnej horúčky teraz postupne splynie s vianočnou nákupnou mániou.

emily in paris, Čítajte aj December na Netflixe: Tomu sa hovorí nádielka! Zaklínač, ale aj návrat do Paríža

Z tovarov dominovala tento rok elektronika (vzhľadom k súčasnej situácii bol veľký záujem o energeticky úsporné spotrebiče) a potreby do domácnosti, no nestratila sa ani kozmetika a starostlivosť o zdravie.

„Hoci sa Black Friday skončil, hlavná sezóna na internete pokračuje a bude vrcholiť v nasledujúcich dvoch týždňoch. Okrem Black Friday sú totiž najsilnejšími dňami celého roka druhý a tretí pondelok v decembri,“ konštatuje Michal Buzek z Heureky.

Masívne výpredaje sa nekonali

Ani tento rok sme však svedkami masívnych výpredajov neboli. „Najčastejšia výška zliav sa pohybuje v rozpätí od 10 do 20 percent. Výnimkou ale nie sú ani iné typy zliav, ako napríklad doprava zadarmo, rôzne darčeky k produktu a podobne. Predajcovia sú v tomto smere kreatívni a vedia, čo na ich zákazníkov funguje,“ dopĺňa Pech.

Hoci zákazníci očakávali vyššie zľavy, niektorí obchodníci si ich nemôžu dovoliť. „Naprieč celým trhom dochádzalo k paradoxnej situácii, kedy predovšetkým slovenskí zákazníci, aj v dôsledku všadeprítomnej inflácie, čakali na zľavy vo väčšej miere ako v minulých rokoch. Nie všetky e-shopy ale kvôli rastúcim nákladom boli schopné tieto očakávania naplniť,“ vysvetľuje Pech.

AVATAR Čítajte aj Najväčšie filmové dobrodružstvo tohto roka je takmer tu! Takto vyzerá pokračovanie Avatara

Slováci nakupovali viac ako Česi

„Tento rok sme v období Black Friday evidovali približne 4,5-krát vyšší celkový nárast objednávok oproti klasickému obdobiu. K zvýšenému počtu zásielok pritom neprispel len samotný Black Friday, ale aj celý predchádzajúci týždeň a nadväzujúci Cyber ​​Monday,“ komentuje súčasné dianie v e-commerce Max Kovář z logistickej spoločnosti Skladon.

„Na slovenskom trhu bola tohtoročná predvianočná nákupná horúčka citeľne výraznejšia. Z čísel e-shopov totiž vyplýva, že práve ku slovenským zákazníkom odoslali v rámci Black Friday v priemere až o 37 % objednávok viac ako minulý rok. Oproti Česku ide o rozdiel desiatok percent, čo prekvapilo aj nás,“ dopĺňa Kovář.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Black Friday