Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dráčik sa dostal do hľadáčika polície. Vyšetruje ho za konšpiračné články na webe

Česká polícia sa začala zaoberať kontroverznou komunikáciou na webe hračkárstva.

24.11.2022 10:10
Dráčik Foto:
Jedna z mnohých predajní Dráčika v Českej republike.
debata (6)
dieťa, pláž Čítajte aj Viete, čo robia vaše deti na intenete? Na Instagrame sa zobrazovali ich čísla a maily

Na webe hračkárstva Dráčik začali začiatkom februára pribúdať kontroverzné príspevky, ktoré vyvolali veľký ohlas. Desiatky konšpiračných textov sa týkajú vojny na Ukrajine, obrannej dohody Slovenska a USA, pandémie a očkovania, ale aj LGBTI+ menšiny.

Od októbra sa rovnaké texty preložené do češtiny začali objavovať aj na českom webe Dráčika. Rovnako vzbudili pozornosť médií aj ľudí na sociálnych sieťach. A začala sa nimi zaoberať aj česká polícia.

Dráčik Čítajte aj Zvrat v kauze Dráčik: Svoje názory budem písať aj naďalej, prvýkrát zareagoval majiteľ

„Začali sme sa prípadom zaoberať. V túto chvíľu musíme prípad posúdiť a až potom sa môžeme vyjadriť, či sa jedná o protiprávne jednanie, prípadne o aký druh,“ potvrdila pre Lidovky.cz hovorkyňa Policajného prezídia ČR Irena Pilařová s tým, že ďalšie podrobnosti k podozreniu prezradiť nemôže.

K autorstvu textov sa prednedávnom prihlásil majiteľ hračkárstva Dušan Víglaský, ktorý Dráčik založil ešte v roku 1991 a doteraz je jeho majiteľom. „Články píšem ja, Dušan Víglaský a budem ich písať naďalej. Zdá sa, že vám to nejako nevyhovuje,“ uviedol v článku s názvom „Denník Sme a iné médiá klamú“.

Dráčik Čítajte aj Tvrdá reakcia Lega na demagógiu Dráčika: Zostane hračkárstvo bez kultovej stavebnice?

Na Slovensku už kvôli šíreniu demagógie vznikla iniciatíva Dajte im vedieť, kde majú ľudia k dispozícii zoznam výrobcov hračiek, ktorým môžu napísať svoj názor na to, ako sa firma Dráčik na webe prihovára svojim zákazníkom. Na upozornenia ľudí zatiaľ zareagovali spoločnosti Albi alebo Lego, ktorá pozastavila svoje propagačné aktivity.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #propaganda #kontroverzná reklama #Dráčik