Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

(Ne)prekvapujúci krok Alzy. O pár dní končí s predajom tohto celého segmentu

Dôvodom je slabý rastový potenciál.

13.10.2022 06:00
Alza Foto:
debata
televízne noviny, Čítajte aj Veľké zmeny v Televíznych novinách. Markíza láka divákov novou konkurenčnou výhodou

Predaj digitálnych vydaní časopisov a novín spustila Alza v roku 2014. Okrem samostatných čísel mohli zákazníci využiť aj predplatné na tri, šesť alebo dvanásť mesiacov. Teraz sa rozhodla ich predaj ukončiť a onedlho ich už nebude mať ponuke.

E-časopisy a e-noviny sa dali čítať len vo webovej čítačke Alza media pre PC alebo rovnomennej aplikácii pre mobilné telefóny a tablety. Budú mať predplatitelia prístup k starším vydaniam časopisov, ktoré majú v archíve? A čo bude s predplatným, ktoré bude bežať aj po skončení prevádzky? Aj na tieto otázky nám odpovedala Daniela Chovancová, hovorkyňa spoločnosti Alza.

Daniela Chovancová, hovorkyňa Alzy Foto: Alza
Daniela Chovancová Daniela Chovancová, hovorkyňa Alzy
chatári, mórová, igonda, Čítajte aj Markíza sa už vo veľkom chystá na štart ďalšieho seriálu: Poznáme prvé detaily

Prečo ste s rozhodli pristúpiť k ukončeniu predaja?

Veľké vydavateľské domy si riešia distribúciu cez vlastné predajné kanály, zatiaľ čo z nášho pohľadu je prevádzka náročná na IT vývoj a údržbu. Alza vždy vyhodnocuje všetky svoje projekty z hľadiska nákladov a ich prínosu, preto sme sa ako firma rozhodli predaj digitálnych časopisov ukončiť a uvoľnené kapacity využiť v kategóriách, v ktorých je Alza tradične silná a majú vysoký rastový potenciál.

Odkedy ukončíte predaj e-novín a e-časopisov?

Predaj digitálnych novín a časopisov bude ukončený k 31. 1. 2023. Postupne do 15. októbra ukončujeme ich predaj a od polovice októbra už prestaneme ponúkať dlhodobé predplatné. Pri predplatných bežiacich ku dňu ukončenia prevádzky budeme zákazníkom vracať ich pomernú časť. Pretože chceme splniť očakávania čitateľov digitálnych časopisov, ale i maximálne vyjsť v ústrety vydavateľom, k tomuto dátumu budeme tiež zákazníkov o plánovanom vypnutí informovať s vysvetlením ďalších existujúcich alternatív, ako predplatné získať. Naďalej však budeme predávať jednotlivé vydania.

Ako sa to dotkne starších vydaní časopisov, ktoré majú čitatelia zakúpené? Budú k nim mať prístup?

Po ukončení predaja ponúkneme zákazníkom po dobu jedného mesiaca možnosť, aby si svoje zakúpené vydania stiahli do svojich zariadení vo forme pdf. O žiadny zakúpený obsah teda naši zákazníci neprídu. Infraštruktúru, teda čítačky pre zákazníkov a portál pre vydavateľov, budeme udržiavať a zostane v prevádzke najmenej do 31. 3. 2023.

Zostanú v ponuke audioknihy, e-knihy či hry? Plánujete nejaké zmeny, prípadne rozšírenie tejto sekcie?

Ukončenie sa týka len predaja digitálnej periodickej tlače, teda novín a časopisov. Na predaj ďalšieho digitálneho obsahu, ako sú knihy alebo audioknihy, to nebude mať žiadny vplyv. Tento segment má u zákazníkov stále väčšiu obľubu a predaje, najmä audioknihy každoročne rastú.

Aký podiel na vašich celkových tržbách tvorí digitálny predaj novín a časopisov?

V posledných rokoch predávame ročne desiatky tisíc digitálnych „výtlačkov“ novín a časopisov v hodnote stoviek tisíc eur. Podiel na celkovom obrate Alzy tak nie je zásadný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #e-shop #Alza