Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Google štartuje kampaň proti dezinformáciám o Ukrajine. Uvidia ju Slováci, Česi a Poliaci

Kampaň má pomôcť ľuďom rozpoznať emocionálnu manipuláciu v titulku správy a hľadanie obetných baránkov.

25.08.2022 08:45
Ukrajina, Rusko, vojna, Trek Thunder Kelly Foto: ,
Americký umelec Trek Thunder Kelly maľuje slnečnice na vraky áut, ktoré boli zničené po ruských útokoch v meste Irpiň v Kyjevskej oblasti v piatok 12. augusta 2022. Kelly pôsobí v meste Irpiň ako dobrovoľník. V rámci projektu "Kvety pre nádej" chce priniesť ľuďom radosť v prostredí zničenom vojnou a získať peniaze na humanitárnu pomoc.
debata
JOJ 24 Logo Čítajte aj Televízia JOJ 24 začne čoskoro vysielať. Šéfovať jej bude dlhoročný moderátor JOJky

Dcérska spoločnosť Google, firma Jigsaw, spustí od septembra na Slovensku, v Českej republike a Poľsku kampaň zameranú na boj proti dezinformáciám o ukrajinských utečencoch.

Psychológovia z britských univerzít v Cambridgei a Bristole v spolupráci s firmou Jigsaw vytvorili 90-sekundové klipy s cieľom „naočkovať“ ľudí proti škodlivému obsahu na sociálnych sieťach. Nasadené budú v reklamných slotoch na YouTube, Twitteri, TikToku i Facebooku, majú za cieľ pomôcť ľuďom rozpoznať emocionálnu manipuláciu a hľadanie obetných baránkov v titulku správy.

TA3 Čítajte aj Na Slovensku pribudne ďalšia televízna stanica. Plány má tentoraz TA3

Techniky na šírenie dezinformácií

„Keď ľuďom poviete, čo je pravda a čo je lož, mnohí sa budú o tom hádať… avšak môžete predvídať techniky, ktoré sa použijú pri šírení dezinformácií, ako napríklad v prípade ukrajinskej krízy,“ povedal Jon Roozenbeek, hlavný autor správy o výskume, na ktorom je kampaň založená.

Projekt chce posilniť odolnosť voči dezinformáciám, ktoré utečencov vykresľujú negatívne. Kampaň v spolupráci s miestnymi mimovládnymi organizáciami, overovateľmi faktov, akademikmi a odborníkmi na dezinformácie bude trvať jeden mesiac.

WhatsApp Čítajte aj Chcete vo WhatsApp väčšiu kontrolu nad svojím súkromím? Tieto funkcie vám ju zabezpečia

Pilotný pokus

„Uvažujeme o tom ako o pilotnom pokuse, takže nie je absolútne žiadny dôvod, prečo by sa tento prístup nemohol rozšíriť do ďalších krajín,“ povedala vedúca výskumu v Jigsaw Beth Goldberg. „Poľsko bolo vybrané, pretože má najviac ukrajinských utečencov,“ dodala s tým, že Česko a Slovensko môžu byť užitočné príklady pre zvyšok Európy. V pomere k počtu obyvateľov prijala najviac utečencov z Ukrajiny Česká republika.

Šírenie klamlivých a falošných informácií v Spojených štátoch a v Európe prostredníctvom sociálnych sietí viedlo rôzne vlády k presadzovaniu nových zákonov, ktoré by dezinformačné kampane zastavili. Diskusia nadobudla na intenzite po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine