Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vladimír Puchala obhájil post riaditeľa TASR. Zostáva ním na ďalších päť rokov

Vo verejnej voľbe mu dali hlas všetci členovia Správnej rady TASR.

24.08.2022 15:55
Vladimír Puchala, TASR Foto: ,
Staronový generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.
debata

Vladimír Puchala obhájil mandát generálneho riaditeľa TASR. Jeho opätovné zvolenie po stredajšom vypočutí kandidátov na post šéfa verejnoprávnej tlačovej agentúry oznámil predseda Správnej rady TASR Jozef Bednár. Okrem Puchalu kandidovali Pavol Pavlík a Rastislav Borsík.

JOJ 24 Logo Čítajte aj Televízia JOJ 24 začne čoskoro vysielať. Šéfovať jej bude dlhoročný moderátor JOJky

Jednomyseľná voľba

„Po diskusii k predloženým projektom správna rada jednomyseľne rozhodla, že generálnym riaditeľom TASR na ďalšie päťročné obdobie sa stane Vladimír Puchala. Jeho projekt oslovil komplexnosťou, víziou ďalšieho rozvoja, ale i nadväznosťou, ktorú ponúka,“ bilancoval rozhodnutie správnej rady jej predseda.

Zároveň upozorňuje, že predložený projekt nebude ľahké naplniť, najmä z ekonomického hľadiska. „Staronový generálny riaditeľ však svojím doterajším pôsobením dokázal, že je tým správnym adeptom, ktorý by mal viesť verejnoprávnu inštitúciu, ako je TASR, a má na to, aby ciele načrtnuté vo svojom programe zrealizoval,“ dodal Bednár.

televízne noviny, Čítajte aj Zemetrasenie v spravodajských formátoch Markízy! Kto skončí v Televíznych novinách?

Najbližšie ciele

Puchala zdôrazňuje, že opätovné zvolenie nie je zavŕšením úsilia, ale možnosťou kontinuity. „Je pred nami veľa práce, ktorú musíme urobiť, pokračujeme ďalej,“ deklaroval.

Vymenoval tiež najbližšie ciele, ktorými sú spustenie novej klientskej zóny pre distribúciu textových správ a následne i fotografií. Uznáva, že veľkou výzvou pre manažment pod jeho vedením bude v neľahkých ekonomických časoch zabezpečiť finančnú a personálnu stabilitu spoločnosti, ktorá umožní posilňovať renomé značky TASR. „Musíme sa vysporiadať s infláciou, so zvýšením miezd a všetkých vstupov tak, aby tu bol kvalitný tím profesionálov, ktorí budú dobre zaplatení,“ dodal.

Ľuboš Machaj Čítajte aj Šéf RTVS Machaj sa chce stretnúť s premiérom Hegerom. Kvôli financovaniu telerozhlasu

Generálneho riaditeľa TASR volí správna rada agentúry verejným hlasovaním. Má päť členov: Jozefa Bednára, Ladislava Mikuša, Alenu Mezeiovú, Jozefa Tuhovčáka a Petra Mestického. Úspešný kandidát musí získať nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov členov správnej rady.

Mandát generálneho riaditeľa TASR trvá päť rokov, možno ho zvoliť opakovane, najviac na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Puchalovi vyprší aktuálne funkčné obdobie na začiatku septembra. Na post nastúpil v roku 2017 po Jaroslavovi Rezníkovi, ktorý bol vtedy zvolený za riaditeľa RTVS.

Plat riaditeľa TASR je vo výške dvojnásobku platu poslanca NR SR, ktorý je aktuálne 3270 eur. Šéf agentúry teda zarába viac ako ministri, ktorí zarábajú 1,5-násobok platu poslancov. Puchala v máji predložil Správnej rade TASR výsledky, ktoré vo funkcii dosiahol. Zdôraznil najmä výmenu technológií, nové aplikácie či výmenu takmer 30-ročného redakčného systému Typlan za systém Gepard.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TASR