Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Instagram čelí kritike, že sa chce podobať na TikTok. Podporovať budeme aj fotky, reaguje šéf platformy

Instagram po pridaní nových funkcií pre videá a zmene algoritmu čelí kritike celebrít aj používateľov.

31.07.2022 06:00
Instagram Foto:
Instagram pridáva k videám ďalšie funkcie. Do ponuky pribudli šablóny, ktoré používatelia nájdu, keď kliknú na ikonu fotoaparátu na karte Reels.
debata
zväčšiť Instagram pridáva videám ďalšie funkcie. Foto: Instagram
Instagram Instagram pridáva videám ďalšie funkcie.

Instagram predstavil nové funkcie, ktoré podporujú vytváranie a zdieľanie krátkych videí Reels. Čelí však nespokojnosti mnohých používateľov, najmä influencerov, ktorí chcú zostať pri starých dobrých fotografiách a nechcú, aby sa platforma začínala podobať na TikTok.

Facebook Čítajte viac Facebook sa zmenil. Nezobrazuje už príspevky vašich priateľov a stránky, ktoré sledujete

Instagram kladie na videá čoraz väčší dôraz a pridáva ďalšie novinky, aby ich zatraktívnil. K možnosti prehrávania videí na celej obrazovke (full-screen) pribudla možnosť rozdelenia obrazovky buď horizontálne alebo vertikálne, obraz v obraze či pridanie vlastného videokomentáru k existujúcim Re­els.

Najnovšie do ponuky pribudli aj šablóny využiteľné pri tvorbe krátkych videí, ktoré používatelia nájdu kliknutím na ikonu fotoaparátu na karte Reels a tiež funkcia Dual, ktorá umožňuje nahrávať súčasne prednou a zadnou kamerou telefónu.

zväčšiť Funkcia Dual vo fotoaparáte Instagramu umožňuje... Foto: Instagram
Instagram Funkcia Dual vo fotoaparáte Instagramu umožňuje súčasné nahrávanie pomocou prednej a zadnej kamery telefónu.

Najviac sa však používateľov dotkla zmena, ktorá všetky videá presťahuje pod jednu záložku a tie, ktoré budú kratšie ako 15 minút, budú automaticky zdieľané ako Reels. Novinka by sa mala v najbližších týždňoch prejaviť u všetkých používateľov, oznámila spoločnosť. Videá zverejnené pred touto zmenou zostanú videami a nestanú sa z nich Reels.

zväčšiť Instagram presťahuje všetky videá kratšie ako... Foto: Instagram
Instagram Instagram presťahuje všetky videá kratšie ako 15 minút pod jednu záložku a budú automaticky zdieľané ako Reels.

Instagram začal videá podporovať už pred dvomi rokmi pridaním už spomenutých Reels a tvrdí, že to bol správny krok, lebo ich prezeraním trávia používatelia čoraz viac času. Proti dôrazu na videá a ich priorite v algoritme zobrazovania príspevkov však protestujú niektorí používatelia, vrátane tých najprominentnej­ších, ktorých sledujú stovky miliónov ľudí.

Prekáža im nižší dosah ich príspevkov a túžia po pôvodnom Instagrame ako aplikácii na zdieľanie krásnych štylizovaných fotografií. Spustili aj petíciu na návrat starých dobrých časov tejto platformy.

influenceri Čítajte viac Zarábať milióny ročne? Pre kráľov sociálnych sietí to nie je problém

Na kritiku reagoval aj šéf Instagramu Adam Mosseri, ktorý na sociálnych sieťach publikoval krátke video, v ktorom vysvetľuje, že zdieľanie fotografií z Instagramu nezmizne, no platforma sa bude čoraz viac prikláňať k videu.

„Budeme naďalej podporovať fotografie, je to súčasťou našej histórie, ja sám mám fotografie rád a mnohí z vás tiež. Aby som bol však úprimný, myslím si tiež, že Instagram sa bude časom viac a viac posúvať k videu. Deje sa to už teraz. Keď sa pozriete na to, čo ľudia na Instagrame publikujú, čo zdieľajú a čo lajkujú, je to stále viac o videách. My musíme túto zmenu nasledovať, ale stále budeme podporovať aj fotografie,“ hovorí vo videu s tým, že na Instagrame tiež bude pribúdať obsah z účtov, ktoré používatelia nesledujú, aby mohli objavovať novinky, o ktorých ani netušili.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Mosseri (@mosseri)

Obdobnou zmenou prešiel nedávno aj Facebook, ktorý sa chce zmenou zobrazovania príspevkov priblížiť a lepšie konkurovať TikToku. Už teraz zobrazuje používateľom jeden zo šiestich príspevkoch z účtov, ktoré nesledujú a sociálna sieť im ho odporúča na základe vyhľadávacieho algoritmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Instagram #sociálne siete #influenceri