Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dajte si pozor! Airbnb zaviedla trvalý „párty ban“

Nové pravidlo globálne zakazuje organizovanie večierkov v domoch a bytoch na stránkach Airbnb.

10.07.2022 06:00
Airbnb Foto:
Na Airbnb bolo ku koncu minulého roka zaregistrovaných 6 miliónov ľudí.
debata

Spoločnosť Airbnb zavádza trvalý zákaz organizovania večierkov v domoch a bytoch uvedených na jej stránkach. Hosťom a hostiteľom, ktorí toto pravidlo porušia, hrozí pozastavenie účtu až po úplné odstránenie z platformy. Nehnuteľnosti typu „Party House“ budú tiež naďalej prísne zakázané.

Martin Pyco Rausch Čítajte aj MrPYCO: Robím všetko preto, aby ste na mojom profile dostali na niečo chuť

S prvými obmedzeniami večierkov začala Airbnb v roku 2019 po smrteľnej streľbe na párty v dome v Kalifornii, pri ktorej prišlo o život päť ľudí. V tom čase zakázala inzerovať večierky v lokalitách Airbnb na sociálnych sieťach.

V čase pandémie sa počet večierkov zvýšil, pretože ľudia sa namiesto zatvorených barov a klubov začali stretávať v prenajatých domoch a bytoch. Spoločnosť kvôli šíreniu choroby covid-19 zaviedla v auguste 2020 ich dočasný zákaz. Vlani bolo viac ako 6600 hosťom a niektorým hostiteľom pozastavené ubytovanie kvôli pokusu o porušenie pravidla organizovania večierkov. Odvtedy sa o 44 percent znížil počet hlásení o ilegálnych párty.

Oficiálny „párty ban“

Spoločnosť sa napriek tomu rozhodla pre trvalý zákaz organizovania večierkov, čo zdôvodnila takto vo svojom vyhlásení:

„V Airbnb veríme, že štvrte a komunity, v ktorých pôsobíme, sú rovnako dôležité ako hostitelia a hostia, ktorí využívajú naše služby. Vieme, že drvivá väčšina našich hostiteľov zdieľa svoje domovy zodpovedne, rovnako ako drvivá väčšina hostí je zodpovedná a zaobchádza s prenajatými priestormi tak, ako keby boli ich vlastné.

Na druhej strane sa zameriavame na to, aby sme sa snažili odradiť od veľmi zriedkavých prípadov hostiteľov, ktorí nekonajú zodpovedne, alebo hostí, ktorí sa snažia organizovať neoprávnené večierky. Za týmto účelom sme v auguste 2020 oznámili dočasný zákaz pre všetky strany a podujatia na celom svete, ktorý v tom čase platil „až do odvolania“.

Dočasný zákaz sa ukázal ako účinný a teraz tento zákaz oficiálne kodifikujeme ako našu politiku.“

leto, dovolenka, letisko, rodina, cestovanie Čítajte viac Kam mieria Slováci tento rok na letnú dovolenku? Do zahraničia alebo zostanú doma?

Airbnb tak vychádza v ústrety ľuďom žijúcim v susedstve prenajímaných domov a bytov, ktorí musia strpieť príchody hostí v nočných hodinách, a doposiaľ ich obťažoval aj hluk z organizovaných večierkov. Na druhej strane však spoločnosť zruší limit 16 osôb pre ubytovanie v jednej nehnuteľnosti. To umožní, aby väčšie domy mohli byť obsadené v plnej kapacite.

Spoločnosť sa už spamätáva z poklesu tržieb kvôli reštrikčným opatreniam počas posledných dvoch rokov. Tento rok v máji oznámila, že jej príjmy v prvom štvrťroku vzrástli medziročne o 70 percent na 1,5 miliardy dolárov a v druhom štvrťroku očakáva ich rast nad hranicu 2 miliárd dolárov.

Na platforme Airbnb bolo k 31. decembru 2021 zaregistro­vaných 6 miliónov ľudí. Doposiaľ využilo ubytovanie viac ako bilión hostí a hostitelia utŕžili 150 miliárd dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Airbnb