Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Instagram a Facebook sú v pohotovosti. Odstraňujú príspevky s interrupčnými tabletkami

V Spojených štátoch zrušili ústavné právo žien na interrupciu.

29.06.2022 06:00
žena, doktorka, tabletky, lieky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sociálne siete Instagram a Facebook začali odstraňovať príspevky ponúkajúce tabletky na umelé prerušenie tehotenstva ženám v USA. Tie by k nim nemali mať prístup na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý v Spojených štátoch minulý týždeň zrušil ústavné právo žien na interrupciu.

Facebook Čítajte viac Facelift Facebooku: Sociálna sieť pripravuje veľké zmeny, chce viac konkurovať TikToku

Zákony vstúpili v USA do platnosti minulý týždeň v piatok, kedy Najvyšší súd zrušil prelomové rozhodnutie v prípade „Roe verzus Wade“ z roku 1973, ktoré zakotvovalo právo ženy na interrupciu. Krátko po zverejnení tohto rozhodnutia sa na sociálnych sieťach začali objavovať príspevky zacielené na ženy žijúce v amerických štátoch, ktoré im ponúkali možnosť interrupcie.

Facebook a Instagram začali vzápätí promptne odstraňovať príspevky ponúkajúce ženám tzv. potratové pilulky. Na sociálnych platformách totiž explodovali mémy a statusy vysvetľujúce, ako by mohli ženy legálne získať tabletky poštou.

Niektorí ponúkali aj zaslanie receptov poštou. Tento postup je už však zakázaný a tabletky na umelé prerušenie tehotenstva je možné dostať poštou len po online konzultácii s predpisujúcimi lekármi, ktorí majú certifikáciu a školenie.

Twitter Notes Čítajte viac Twitter chce zaujať influencerov. Ponúkne im niečo iné ako Facebook alebo Instagram?

Podľa mediálnej spravodajskej spoločnosti Zignal Labs sa tieto príspevky objavili v piatok ráno aj na Twitteri, Facebooku, Reddite a televíznom vysielaní. Do nedele Zignal napočítal viac ako 250 000 zmienok.

Príspevky na Facebooku a Instagrame boli vymazané hneď po tom, ako sa objavili. Účet na Facebooku bol označený „varovaním“ a sociálna sieť uviedla, že porušuje štandardy týkajúce sa „zbraní, zvierat a iného regulovaného tovaru“.

influenceri Čítajte viac Zarábať milióny ročne? Pre kráľov sociálnych sietí to nie je problém

Agentúra AP však uviedla, že keď ich reportér napísal príspevok tak, že zmenil slová „potratové pilulky“ na „pištoľ“, príspevok zostal nedotknutý. To isté sa stalo s príspevkom na zaslanie „trávy“.

Hovorca spoločnosti Meta Andy Stone uviedol, že zásady spoločnosti zakazujú predaj určitých položiek vrátane zbraní, alkoholu, drog a liečiv. „Zistili sme niekoľko prípadov nesprávneho presadzovania a opravujeme ich,“ priznal Stone, no nezrovnalosti pri presadzovaní tejto politiky nevysvetlil, uviedla AP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba