Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Twitter chce zaujať influencerov. Ponúkne im niečo iné ako Facebook alebo Instagram?

Novou funkciou umožní autorom vytvárať väčší obsah priamo na sociálnej sieti a získať nových fanúšikov.

27.06.2022 06:00
Twitter Notes Foto:
debata

Twitter predstavuje nový nástroj, ktorý neobmedzuje autorov v príspevkoch na doterajších 280 znakov, ale umožní im vytvárať dlhší obsah. Funkciu nazvanú Notes (Poznámky) v súčasnosti testuje na uzavretej skupine používateľov z USA, Kanady, Ghany a Spojeného kráľovstva.

influenceri Čítajte viac Zarábať milióny ročne? Pre kráľov sociálnych sietí to nie je problém

Novinka umožní autorom písať príspevky až s 2500 slovami a 100 znakovým titulkom, text môžu doplniť fotografiami, videami, súbormi GIF a tweetmi. Po zverejnení ich už budú môcť aj upravovať.

Používateľom sa budú príspevky od niekoho, koho sledujú, zobrazovať na časovej osi ako tweety s odkazom na samotný príspevok. Ten sa otvorí na samostatnej karte a používatelia budú môcť reagovať rovnakým spôsobom ako na bežné tweety, zdieľať na Twitteri a čítať na celom internete.

zväčšiť Twitter Notes umožňuje pridávať dlhšie... Foto: Twitter
Twitter Notes Twitter Notes umožňuje pridávať dlhšie príspevky a upravovať ich aj po uverejnení.

Ako Twitter uviedol na svojom webe, nová funkcia neznamená prechod z krátkych na dlhšie tweety. Účelom nástroja je poskytnúť autorom možnosť písania dlhších príspevkov a lepšie tak komunikovať so svojimi fanúšikmi priamo na sociálnej sieti bez nutnosti zdieľania obsahu publikovaného mimo Twitteru.

Funkcia Twitter Notes:

  • text môže mať až 2 500 slov a titulok 100 znakov,
  • umožňuje vkladanie fotografií, videí, súborov GIF a tweetov,
  • publikované príspevky sú čitateľné na Twitteri aj mimo neho,
  • úprava príspevku je možná aj po zverejnení,
  • autorovi sa všetky zverejnené príspevky zobrazia na novej karte Notes (Poznámky).

Celebrity a Twitter

Celosvetovo má Twitter takmer 440 miliónov miliónov aktívnych používateľov mesačne. Najsledovanejšou osobou je od apríla 2022 bývalý americký prezident Barack Obama. Jeho účet sledovalo viac ako 131 miliónov ľudí. Účet druhého v poradí – speváka Justina Biebera, 114 miliónov. Väčšina z desiatich najsledovanejších účtov na Twitteri sú zabávači, ktorí toto médium používajú na komunikáciu s fanúšikmi.

zväčšiť Najpopulárnejšie účty na Twitteri podľa počtu... Foto: Statista
Najpopulárnejšie účty na Twitteri Najpopulárnejšie účty na Twitteri podľa počtu sledujúcich (v miliónoch, údaje k aprílu 2022)

Globálne výdavky na reklamu na sociálnych sieťach dosiahli v roku 2021 približne 116 miliárd amerických dolárov. Odhaduje sa, že v tomto roku sa zdvojnásobia a dosiahnu 230 miliárd dolárov. V globálnom porovnaní bude väčšina výdavkov na reklamu generovaná v Spojených štátoch (81 miliárd dolárov), kde je Twitter najpopulárnejší.

Twitter si chce z tohto koláča ukrojiť viac ako doteraz. Očakáva sa, že do roku 2025 bude používať sociálne médiá viac ako 4,4 miliardy ľudí, čo by predstavovalo približne polovicu svetovej populácie, a v roku 2026 ich bude až 5,7 miliardy.

Voči gigantom ako Facebook s 2,9 miliardy používateľov alebo Instagram s 1,5 miliardy či TikTok s jednou miliardou používateľov, však patrí Twitter so svojimi 436 miliónmi používateľov k najmenším sociálnym sieťam. Novou funkciou, ktorá nebude autorov príspevkov obmedzovať ako doterajších 280 znakov, sa chce na tomto raste podieľať a výraznejšie rozšíriť svoje publikum.

Najpopulárnejšie sociálne siete podľa počtu aktívnych používateľov mesačne (v miliónoch):

zväčšiť Celosvetovo najpopulárnejšie sociálne siete... Foto: Statista
Najpopulárnejšie sociálne siete Celosvetovo najpopulárnejšie sociálne siete zoradené podľa počtu aktívnych používateľov mesačne (v miliónoch, údaje za január 2022)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter