Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Polícia čelí problému s „tiktokovými“ detektívmi. Napodobňujú televízne kriminálky

Pre pár sekúnd slávy a získanie uznania sú „hobby detektívi“ ochotní spraviť veľa.

20.03.2023 06:00
TikTok Foto:
debata

Dvaja muži sa prehrabujú v lesíku, ďalší prekračujú policajnú pásku vyznačujúcu uzavretú oblasť. Všetko natáčajú a zverejňujú na sociálnych sieťach, väčšinou na TikToku. Pátranie po nezvestnej žene verejnosť v Británii sledovala s napätím celé týždne a prípad do inokedy ospalej dediny St. Michael's on Wyre v anglickom grófstve Lancashire prilákal mnoho zvedavcov.

rtvs, Čítajte aj RTVS prekope spravodajstvo: Zatrasú sa stoličky pod známymi tvárami z obrazovky?

Moderní čumilovia

„Používatelia sociálnych médií sa hrali na súkromných detektívov,“ povedala policajná detektívka Rebecca Smith. Polícia nedávno informovala, že zadržala 34-ročného muža, ktorý natáčal vo vnútri uzavretej oblasti. Aby mohol pátranie sledovať priamo na mieste, neváhal prejsť 210 kilometrov.

„Mali sme tu šialencov, ktorí sa snažili dostať k ľuďom domov a oknami sa pozerali dovnútra,“ posťažoval sa v denníku Sunday Mirror šéf miestnej samosprávy Michael Vincent. Ďalší obyvateľ St. Michael's on Wyre Oliver Fletcher zase povedal, že jeho dom si natáčali úplne cudzí ľudia a jeho babička sa neodvažovala chodiť von. Podľa bývalého policajného šéfa Boba Eastwooda je správanie moderných čumilov v tomto prípade niečo, čo má vplyv na prácu vyšetrovateľov.

Čo sa presne stalo

27. januára 45-ročná žena doviedla svoju dcéru do školy, potom sa vydala so psom na prechádzku k rieke Wyre. Telefonovala kvôli pracovným záležitostiam. Psa a telefón sa podarilo nájsť, ale po žene nebolo ani stopy. Potápači niekoľkokrát prehľadali rieku. Čím dlhšie pátranie trvalo, tým viac sa objavovali rôzne špekulácie a o to viac zvedavcov mierilo do dediny. Na internete sa objavovali nepodložené správy. Polícia nakoniec pod tlakom zverejnila súkromné ​​informácie zo zdravotnej karty nezvestnej. Po troch týždňoch sa jej telo našlo v rieke.

monk, Čítajte aj Veľmi dobrá správa! Slovákmi zbožňovaný seriál dostane filmové pokračovanie

Ľudia v dedine sú nahnevaní na moderných čumilov, ktorí na sociálnych sieťach naživo vysielali informácie o svojom pátraní po zmiznutej žene. Záujem bol obrovský hlavne na TikToku. Počas troch týždňov používatelia tejto siete vyhľadali videá s hashtagom obsahujúcim meno nezvestnej 270 miliónkrát. Platforma uisťuje, že „na TikToku netoleruje mobbing ani obťažovanie a odstraňuje obsah, ktorý porušuje jej pravidlá“.

Nebezpeční „hobby detektívi“

Nie všetci boli na nepozvaných pomocníkov naštvaní. „Ich správy môžu napríklad viesť k tomu, že sa prihlási niekto so skutočnou informáciou,“ myslí si istá žena v St. Michael's on Wyre. Avšak iní upozorňujú na veľké nebezpečenstvo, aké samozvaní detektívi na sociálnych sieťach znamenajú. Bývalý policajt Eastwood sociálne siete prirovnáva k „nenažraným beštiám lačným po informáciách“. „Ľudia si niečo vymyslia, k tomu sa pripletú experti, ktorí nemajú žiadne dôkazy,“ hovorí.

To isté si myslia aj policajné odbory v Nemecku. „Detektívi-amatéri so záľubou v sociálnych sieťach policajné vyšetrovanie skôr rušia, než aby pri ňom efektívne pomáhali,“ povedal zástupca šéfa policajných odborov Alexander Poitz. Príspevky na sociálnych sieťach môžu viesť k falošným podozreniam a ľudí, ktorí nemajú s trestným činom nič spoločné, môžu vystaviť nebezpečenstvu.

Zákony vlka Čítajte aj Strhujúca detektívna love story. Seriálová novinka Zákony vlka nemá klasického hrdinu

Snaha o získanie uznania

Prípad z Británie sa dá porovnať so zmiznutím mladej Berlínčanky, ktorá je nezvestná od februára 2019. Fotografie 15-ročnej Rebeccy boli vtedy všadeprítomné, okolnosti pôsobili záhadne a verejnosť o prípade debatovala celé týždne. V Británii to tentoraz bolo prvýkrát, keď pátranie kvôli sociálnym médiám sledovala celá krajina. Naproti tomu v Spojených štátoch sú „hobby detektívi“ už známy fenomén.

Mnoho samozvaných expertov sa k prípadom zločinov a zmiznutiu ľudí vyjadruje na YouTube alebo na TikToku. Psychológ André Iľcin povedal, že väčšina z nich sa snaží získať uznanie a vylepšiť si pocit sebaistoty. Vo svojich videách sa snažia ukázať, že sú blízko dôležitého diania, a dúfajú v pár sekúnd slávy. Niektorí ľudia tak čiastočne vplyvom rýchlych riešení kriminálnych prípadov, ako to poznajú z televíznych seriálov, nadobúdajú presvedčenie, že sú múdrejší ako vyšetrovatelia.

Vzdelanie z televíznych kriminálok

„Dlhoročné štúdium televíznych kriminálok nenahradí ani policajné vzdelanie ani dlhoročné skúsenosti zbehlých vyšetrovateľov,“ upozorňuje zástupca šéfa nemeckých policajných odborov Poitz. Jasné je, že polícia musí do budúcnosti vo väčšej miere počítať s „tiktokovými detektívmi“. Policajné odbory ale nabádajú ľudí, aby boli rozumní: „Nechajte políciu, aby robila svoju prácu. Prečo? Pretože to vedia.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TikTok