Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Regulátor bojuje s toxickým obsahom na internete: Pod videom o Rómoch zmazal YouTube rasistický komentár

Rada pre mediálne služby rieši aj problematické blogy o Židoch na Hlavných správach.

07.02.2023 14:30
Youtube, Košice:dnes, Foto:
Rasistický komentár sa nachádzal na YouTube pod videom „Rómov vyhodili z autobusu“.
debata (6)

Rada pre mediálne služby sa pustila do boja s nelegálnym obsahom na internete. Trinásť dní po tom, ako nahlásila spoločnosti Google, že pod jedným z videí na YouTube sa nachádza komentár s rasistickým obsahom, platforma komentár vymazala. Zverejnený bol pritom už niekoľko rokov a na opakované nahlásenia bežného používateľa Google nijako nereagoval.

influencer Čítajte aj Influenceri sa trápia s novou povinnosťou: Netýka sa všetkých, tu sú odpovede na všetky nejasnosti

Rasistický komentár sa týkal Rómov

Koncom januára začala Rada pre mediálne služby správne konanie voči spoločnosti Google, ktorá je vlastníkom platformy YouTube, kvôli zamedzeniu šírenia nelegálneho komentáru „postrielat to všetko“ používateľa Slovakia Nacionalist Patriot. Komentár sa nachádzal pod videom s názvom „Rómov vyhodili z autobusu“, ktorý na YouTube zverejnili Košice:dnes ešte v roku 2018. Podávateľ podnetu ho spoločnosti Google opakovane nahlasoval v októbri a v novembri minulého roka. Každé nahlásenie však ostalo bez odozvy.

„Na základe videonahrávky, ktorá zachytáva skupinu Rómov stojacich na autobusovej zastávke a má názov Rómov vyhodili z autobusu, sme predpokladali, že používateľ komentárom „postrielat to všetko“ reagoval práve na príslušníkov tejto národnostno-etnickej skupiny. Explicitne a priamo vyzýval na ich postrieľanie, tieto osoby označuje neživotným zámenom „to“ a hromadne ich kvantifikuje ako „všetko“,“ ozrejmil Stanislav Matějka, vedúci analytického odboru Kancelárie Rady pre mediálne služby dôvody, prečo komentár mohol napĺňať znaky trestného činu podnecovania k násiliu alebo nenávisti pre skutočnú alebo domnelú príslušnosť k rase, národu, národnosti a etnickej skupine. Regulátor okrem platformy YouTube upovedomil o komentári aj príslušné orgány Policajného zboru SR.

Dráčik Čítajte aj Kauza Dráčik má pokračovanie. E-shop hračkárstva sa dostal na zoznam dezinfowebov

Google po štyroch mesiacoch zareagoval

„Platforme YouTube sme komentár nahlásili 18. januára e-mailom, v ktorom bola priložená aj naša analýza. Google sme medzičasom informovali, že Rada pravdepodobne začne konanie voči nelegálnemu obsahu, na čo spoločnosť 31. januára reagovala oznámením, že komentár vymazala,“ priblížil genézu tzv. eskalácie Matějka. „Ak sa neobjavia žiadne nové zásadné skutočnosti, správne konanie bude s najväčšou pravdepodobnosťou zastavené, keďže po odstránení predmetného komentára nie je účelné ďalej v ňom pokračovať,“ doplnil riaditeľ Rady pre mediálne služby Martin Dorociak.

Zatiaľ stačili eskalačné maily

Širšie právomoci má Rada pre mediálne služby od augusta minulého roka. Za toto obdobie sa zaoberala 28 podnetmi na nelegálny obsah. Správne konanie začala v dvoch prípadoch – jeden sa týkal komentára na Facebooku v znení „Celu osadu vypáliť a bude pokoj od nich“, druhý vyššie popísaného komentára na YouTube. „Rozhodnutie o zamedzení šírenia nelegálneho obsahu však zatiaľ Rada nevydala žiadne, keďže v oboch týchto prípadoch na odstránenie komentára stačila komunikácia s platformami prostredníctvom špeciálneho eskalačného emailu, ktorý na komunikáciu s nimi využívame,“ objasnil Dorociak.

notebook Čítajte aj Návštevnosť webov: Zoznam preskočil Sme, rástli portály pre mladých

Blogy o Židoch na Hlavných správach

„Popri prešetrovaní podnetov sme zrealizovali aj sedem vlastných monitoringov obsahov dostupných na obsahových službách Facebook, Hlavné správy, topky.sk a cas.sk. Voči prevádzkovateľovi portálu Hlavné správy vedie Rada konanie v súvislosti s blogom „Židovka z Tel Avivu odhaľuje falšovanie príbehu o holokauste“, zaoberala sa aj blogom „Židovská otázka: Historický pohľad“, ktorý bol však po začatí prvého správneho konania z Hlavných správ odstránený. Aj v tomto prípade Rada upovedomila príslušné zložky polície.

Na portáloch topky.sk a cas.sk Kancelária Rady identifikovala potenciálne nelegálny obsah v zverejnení manifestu strelca zo Zámockej ulice.

Okrem toho regulátor využíva aj právomoc upozorňovať platformy na obsahy, ktoré porušujú ich vlastné pravidlá. Za šesť mesiacov účinnosti nového zákona o mediálnych službách nahlásil viac ako štyristo príspevkov, väčšinu z nich na Facebooku.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #YouTube #mediálny zákon #Rada pre mediálne služby