Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Antisemitské výroky rappera Ye majú dohru. Zo dňa na deň prišiel o štatút miliardára

Mimoriadne úspešné spolupráce s ním rozviazalo niekoľko veľkých spoločností.

29.10.2022 06:00
Kanye West Foto:
Americký rapper Ye, ktorý predtým vystupoval pod svojím občianskym menom Kanye West.
debata (2)

Americký rapper Ye, predtým známy ako Kanye West, prišiel zo dňa na deň o štatút dolárového miliardára po tom, čo s ním rozviazalo spoluprácu niekoľko veľkých spoločností kvôli jeho antisemitským výrokom. Predovšetkým spolupráca s nemeckým výrobcom športových doplnkov Adidas predstavovala 1,5 miliardy dolárov rapperovho čistého imania.

To sa teraz podľa odhadu časopisu Forbesu zmenšilo na 400 miliónov dolárov. Tie tvoria nehnuteľnosti, hotovosť, jeho hudobná zbierka a päťpercentný podiel vo firme Skims, ktorú vlastní jeho bývalá žena Kim Kardashian.

Mrazik  1 Čítajte aj Neverte ruským rozprávkam, hovorí hlas Nastenky z Mrázika vo videu

Firmy stopli spolupráce

V uplynulých týždňoch s umelcom rozviazali spoluprácu módne značky Adidas, The Gap a Balenciaga, účet mu zrušili sociálnej siete Instagram a Twitter ako aj jeho agentúra Creative Artists Agency. Všetky spoločnosti sa tak rozhodli kvôli rapperovým vyhláseniam, o ktorých aj on sám naznačil, že sú antisemitské. Hoci má hudobník diagnostikovanú bipolárnu poruchu a v minulosti bol hospitalizovaný na psychiatrii, odborníci hovoria, že jeho predsudky treba oddeliť od akýchkoľvek psychických problémov.

Krátko predtým, ako mu Twitter zablokoval účet, Ye uviedol, že „nemôže byť antisemitom, keďže čierni ľudia sú v podstate Židia“. V podcaste zameranom na hiphopovú komunitu Drink Champs povedal: „Ja si môžem hovoriť antisemitské veci, za to sa ma Adidas zbaviť nemôže. A čo?“. O týždeň Adidas oznámil okamžité ukončenie spolupráce, ktorá trvala od roku 2013. Firma uviedla, že partnerstvo s rapperom patrilo k najúspešnejším obchodným vzťahom v histórii odvetvia, kde nemecký podnik pôsobí.

Dráčik Čítajte aj Dráčik opäť exceluje: LGBT je nezmysel, je to pôda pre realizáciu rôznych úchyliek ega

Múzeum Madame Tussauds odstránilo figurínu

Na antisemitské výroky rappera zareagovalo aj londýnske múzeum Madame Tussauds a jeho voskovú figurínu zo svojej kolekcie odstránilo. Múzeum uviedlo, že každý si svoju figurínu musí zaslúžiť. Figurínu známeho rappera múzeum predstavilo v roku 2015 spoločne s jeho vtedajšou manželkou Kim Kardashian.

Šéf Spotify Daniel Ek uviedol, že rapperove výroky sú „strašné“, no jeho hudba na streamovacej platforme zostane.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanye West #rapper Ye