Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rada pre mediálne služby reaguje na streľbu. Monitoruje sociálne siete a weby, pomôcť môže aj verejnosť

Ľudia môžu nahlásiť nenávistné či zľahčujúce komentáre na sociálnych sieťach, a tiež informácie o dostupnosti manifestu strelca.

18.10.2022 08:15
streľba, Zámocká ulica Foto: ,
Polícia po streľbe na Zámockej ulici, po ktorej zostali dvaja mŕtvi.
debata (2)
Zámocká ulica, Tepláreň, vražda, streľba Čítajte aj Juraj a Matúš očami najbližších: Boli rodinou aj spriaznenými dušami

Rada pre mediálne služby reaguje na minulotýždňovú streľbu na Zámockej ulici v Bratislave. Spustila monitoring sociálnych sietí a platforiem na zdieľanie obsahu, realizuje tiež aktivity zamerané na obmedzenie prístupu k manifestu strelca. Informovala o tom hovorkyňa Rady pre mediálne služby Lucia Michelčíková

Rastislav Iliev Čítajte aj Tvrdá reakcia moderátora ta3 na streľbu na Zámockej: Coming out v priamom prenose

Nahlasovanie nenávistných či zľahčujúcich komentárov na sociálnych sieťach

Rada spustila bezprostredne po teroristickom útoku monitoring sociálnych sietí na vyhľadávanie príspevkov súvisiacich s témou. Získava tak prehľad o aktéroch, ktorí o udalosti informujú s najväčším dosahom na verejnú diskusiu. Príspevky obsahujúce nenávistné prejavy voči LGBTI+ menšine, ale aj nenávistné či zľahčujúce komentáre nahlasuje prevádzkovateľom sociálnych sietí. „Monitorujeme dianie na platformách Facebook, Twitter, Telegram, YouTube aj na vybraných webových stránkach," uviedla Michelčíková.

Obmedzenie prístupu k manifestu strelca

Popri tom Rada realizuje aktivity zamerané na obmedzenie prístupu k manifestu strelca, ktorý sa voľne šíri aj prostredníctvom slovenských a zahraničných verejných úložísk dokumentov. „Už v piatok bol po našej výzve manifest odstránený z úložiska DocDroid a MediaFire, v pondelok ho stiahli aj služba Uloz.to a MEGA.nz. Vieme, že používatelia dokument nahrávajú na tieto platformy opakovane, nahlasujeme každý ďalší zachytený výskyt. Apelujeme na verejnosť, aby v prípade, ak o tom majú vedomosť, nahlásili dostupnosť manifestu rade,“ priblížil riaditeľ Rady pre mediálne služby Ľuboš Kukliš. Úložiská reagujú okrem stiahnutia extrémistického materiálu napríklad aj rušením účtov používateľov.

matovič, Čítajte aj Toľko k upokojeniu spoločnosti: Matovič po vražde - som hetero, treba vštepovať úctu k ideálom

Komunikácia s Twitterom

Rada sa skontaktovala aj s platformou Twitter, na ktorej útočník uverejňoval svoje plány, manifest a aj informoval o svojom rozhodnutí čin vykonať. Chce urobiť podrobný report o správaní sa útočníka na platforme a o krokoch, ktoré platforma v súvislosti s ich šírením podnikla.

Má byť východiskom na vypracovanie odporúčaní pre ďalšiu spoluprácu zacielenú na efektívnu prevenciu výskytu obdobných obsahov a prejavov na platforme Twitter v budúcnosti. Rada aktívne spolupracuje aj s Centrom boja proti hybridným hrozbám pri ministerstve vnútra, príslušnými zložkami polície a inými dotknutými inštitúciami.

zámocká Čítajte aj „Tepláreň, dobrá strelnica“, po Zámockej zaplavili web nechutné odkazy. Polícia vyzýva ľudí

Sériu aktivít umožňuje Rade pre mediálne služby (predtým Rada pre vysielanie a retransmisiu) realizovať nový zákon o mediálnych službách, ktorý rozšíril právomoci Rady predovšetkým v oblasti systémového dohľadu nad šírením informácií v online priestore. Predtým dohliadala len na dodržiavanie zákona v prípade televíznych a rozhlasových vysielateľov. Verejnosť môže podnety na prešetrenie nelegálneho obsahu podať online vyplnením formulára na webovej stránke Rady.

K teroristickému útoku došlo v stredu večer, 12. októbra, v centre Bratislavy na Zámockej ulici pred podnikom Tepláreň, ktorý navštevuje LGBTI+ menšina. Útočník zastrelil dvoch mužov a jednu ženu zranil. Z miesta činu ušiel a polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre mediálne služby #streľba na Zámockej