Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Matovič bez servítky: Najprv sebaľútosť, potom vyhrážky. Novinárov dám postupne dole, hovorí

Minister financií a predseda hnutia OĽANO dlhodobo útočí na médiá. V stredu posunul hranicu ešte bližšie k extrému.

12.10.2022 16:38
matovič Foto: ,
Podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (10)

V stredajšej relácii Braňa Závodského, ktorá je uvádzaná na rádiu Expres, sa objavil opäť Igor Matovič a rozprával nielen o energetickej kríze, zablokovanom parlamente a neschopnosti prijímať kľúčové zákony, ale aj o tvrdo kritizovanom návrhu štátneho rozpočtu na rok 2023. Popritom sa dotkol aj témy novinárov, ktorú živí už nejaký ten týždeň. Matovič sa tak zaradil k dlhému zoznamu najvyšších politických predstaviteľov, ktorý rád kritizuje médiá, pretože otvorene ho kritizujú a spochybňujú.

Igor Matovič Čítajte aj Takéto invektívy na novinárov tu dlho neboli. Matovič na sociálnych sieťach opäť útočí

„Viacero šéfredaktorov, kľúčových redaktorov alebo komentátorov v médiách na Slovensku trpí akousi morálnou nadradenosťou. Oni liberáli a progresívci sa vyjadrujú o konzervatívcoch alebo kresťanoch ako o menejcenných,“ začal Matovič. Tým sa spustila vypätá konverzácia medzi ním a moderátorom, aby upresnil svoje tvrdenia. Niekoľkominútové koktanie a chytanie sa za slovíčka na obidvoch stranách barikády strhlo debatu nezmyselným smerom.

Po krátkom čase sa opäť témy strhli smerom k médiám a statusom Matoviča o tom, ako sa dá novinár kúpiť za 500 eur, čomu venoval aj siahodlhý status na sociálnej sieti.

Za jeho slová si vyslúžil kritické reakcie politickej, ale aj laickej verejnosti. Zástupcovia médií na Slovensku zverejnili aj spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú Matoviča, aby sa ospravedlniť a rázne sa dištancujú od takýchto obvinení.

Následne v parlamente prirovnal médiá k hitlerovským žurnalistom. Podľa Matoviča naďalej takíto novinári na Slovensku existujú, ktorí sa dajú zaplatiť a následne budú písať o danej osobe podľa objednávky, vytvárať inú pravdu a prekrúcať fakty. Moderátor vyzval Matoviča, aby ich menoval, bez úspechu. Minister zareagoval: „Beriem to ako verejnú objednávku, postupne ich budem dávať dole,“ zaklincoval túto tému.

Následne sa dialóg zvrhol pripomienkou relácie Na pranieri, ktorú vytvoril obvinený Marián Kočner, aby sledoval a diskreditoval novinárov. Matovič sa nechal počuť, že sa cíti rovnako. Podľa jeho slov je na pranieri už 2,5 roka.

Obvinený Kočner použil špeciálnu skupinu ľudí okolo bývalého šéfa SIS Petra Tótha, ktoré sledovalo vybraných novinárov. Dnes je známe, že sa celá táto skupina k týmto činom priznala. Následne Kočner zverejňoval dehonestujúce informácie z osobného, ale aj profesionálneho života novinárov.

„Nečudujme sa, že ľudia neveria novinárom, ale hoaxom na internete,“ dodal Matovič na záver.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič