Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Top 10 najsledovanejších videí všetkých čias na YouTube

V rebríčku sú aj kuriozity, ktoré by ste nečakali.

09.08.2022 06:00
Youtube, hudba Foto:
ilustračné foto.
debata

YouTube vznikol v roku 2005 a prvé video – Me at the Zoo – bolo nahraté 23. apríla 2005. Odvtedy si účet na YouTube založilo 1,3 miliardy ľudí. Od roku 2018 už ľudia každý deň pozerajú takmer 5 miliárd videí a každú minútu nahrajú na YouTube 300 hodín videa.

Facebook Music Revenue Sharing (Zdieľanie príjmov z hudby) Čítajte aj Tvorcovia môžu na Facebooku zarábať novým spôsobom. Prostredníctvom hudby vo videu

Hoci podľa prieskumu ešte z roku 2016 tvorí hudba iba 4,3 % obsahu YouTube, vytvára až 11 % zobrazení. Ľudia milujú hudobné videá a pomerne malý počet hudobných videí tak pozerá množstvo ľudí. Nie je preto prekvapením, že najsledovanejšie videá všetkých čias na YouTube sú prevažne hudobné videá.

Na prvých desiatich miestach rebríčka je až osem klipov k hudobným hitom. Podľa portálu Influencer Marketing Hub sa v prvej stovke najlepších videí nachádza až 95 hudobných videí. A ani jedno zo zvyšných piatich nepochádza od najznámejších YouTuberov, ako je napríklad PewDiePie.

influenceri Čítajte viac Zarábať milióny ročne? Pre kráľov sociálnych sietí to nie je problém

#10.Sorry – Justin Bieber (3,56 miliardy zobrazení)

Nie je prekvapením, že v top desiatke má videoklip aj Justin Bieber, jeden z najviditeľnejších symbolov generácie YouTube. Skladba Sorry pochádza zo štvrtého štúdiového albumu s názvom Purpose. Vyšla v októbri 2015 a obsadila prvé miesta v rebríčkoch 13 krajín. Sedem týždňov bola na prvom mieste aj v Bieberovej rodnej Kanade.

Tanečné video k piesni sa nakrúcalo netradične na Novom Zélande a účinkujú v ňom novozélandskí tanečníci. Hoci pôvodne bolo plánované len lyric video, napokon skončilo ako hlavné. Stalo sa piatym najrýchlejšie rastúcim videom na YouTube, ktoré dosiahlo 1 miliardu pozretí, a štvrté, ktoré dosiahlo 2 miliardy pozretí.

#9. Roar – Katy Perry (3,62 miliardy zobrazení)

Kto nevidel video Katy Perry v džungli obývanej divokými zvieratami? Speváčka vydala skladbu Roar ako hlavný singel svojho albumu Prism v roku 2013. Videoklip rozpráva jej (fiktívny) príbeh o tom, ako sa po prežití havárie lietadla prispôsobila životu v džungli. A dokonca aj skrotila tigra.

Video sa nakrúcalo v arboréte a botanickej záhrade v Los Angeles. Keď v júli 2015 dosiahlo 1 miliardu zobrazení na YouTube, Katy Perry sa stala prvou umelkyňou, ktorej dve hudobné videá prekročili tento míľnik.

#8. Sugar – Maroon 5 (3,73 miliardy zobrazení)

Sugar nahrali Maroon 5 pre svoj piaty štúdiový album s jednoduchým názvom „V“. Ako singel vyšiel v januári 2015. Vo videu Maroon 5 prekvapuje ženícha s nevestou na svadbách v Los Angeles. Vystúpenia skupiny s frontmanom Adamom Levinom neboli zinscenované, ale naozaj sa na reálnych svadbách udiali. Len ženích dopredu vedel, že na jeho svadbe zahrá slávna kapelu, no nevedel, ktorá. Nikto iný zo svadobčanov, a ani nevesta, o tomto prekvapení nevedeli.

Pre novomanželov to bol riadny šok, keď zistili, že im na svadbe hrá sám Adam Levine. Hoci bola kapela spočiatku nervózna, že bude odvádzať pozornosť od ich veľkého dňa, napokon to považovala za fantastický zážitok. Adam Levine uviedol, že to bola „mimotelová skúsenosť“.

#7. Gangnam Style – Psy (4,5 miliardy zobrazení)

Gangnam Style bol nečakaný megahit, ktorý sa na YouTube objavil pred desiatimi rokmi, 15. júla 2012. A hneď začal vytvárať rekordy. Ešte v tom istom roku v novembri obsadil prvú pozíciu na YouTube a udržal sa na nej neuveriteľných 1 689 dní.

Gangnam Style bolo prvým videom na YoutTube, ktoré dosiahlo 1 miliardu pozretí. Stalo sa tak v decembri 2012. V júni 2014 si pripísalo 2 miliardy pozretí a v januári 2018 prekonalo 3 miliardy. Hoci jeho rekord v rýchlosti, akou dosiahlo miliardu videní, prekonala v januári 2016 Adele so svojím hitom Hello, stále si drží rekord ako najdiskutovanejšie video.

#6. UpTown Funk – Mark Ronson ft. Bruno Mars (4,64 miliardy zobrazení)

UpTown Funk nahral britský hudobný producent Mark Ronson spolu s americkým spevákom a skladateľom Brunom Marsom. V klipe kráčajú mestom vyobliekaní do pestrofarebných oblekov a reťazí, natáčalo sa však vo viacerých mestách, kde bol vtedy Bruno Mars na turné.

Pieseň vyšla ako singel 10. novembra 2014 a ako videoklip bola vydaná o týždeň neskôr. Na prvom mieste amerického rebríčka Billboard 100 strávila 14 týždňov a dostala sa na prvé miesto rebríčka aj v niekoľkých ďalších krajinách. Získala dve ceny Grammy, vrátane nahrávky roka, a stala sa druhým najpredávanejším singlom v roku 2015.

#5. Máša a medveď (Masha and the Bear) (4,5 miliardy zobrazení)

Prvá kuriozita rebríčka. V tomto prípade nejde o hudobné video a nie je to ani oficiálne video (hoci oficiálne kópie tejto epizódy na YouTube existujú). A ešte je aj v ruštine.

Máša a medveď je ruský animovaný televízny seriál pre deti. Doteraz má štyri série pozostávajúce zo 68 epizód. Všetky boli časom nahrané na YouTube a tri z nich už prekročili hranicu 1 miliardy zobrazení. Existuje aj oficiálny YouTube kanál – MashaMedvedTV.

Táto konkrétna epizóda „Recept na katastrofu“ bola pôvodne epizódou číslo 17. Je dostupná spolu s niekoľkými ďalšími epizódami aj na Netflixe v anglickej verzii.

#4. See You Again – Wiz Khalifa ft. Charlie Puth (5,59 miliardy zobrazení)

Toto video konečne zosadilo Gangnam Style z najvyššej priečky. Trvalo to však len 25 dní a predbehol ho Despacito.

See You Again zastávalo prvé miesto na YouTube od 10. júla 2017 do 4. augusta toho istého roku. Je to doteraz najúspešnejšia skladba Wiza Khalifu a Charlieho Putha, ktorá strávila 12 týždňov na vrchole amerického rebríčka Billboard 100 a dostala sa na prvé miesto v mnohých ďalších krajinách. Celkovo bola v roku 2015 najpredá­vanejšou skladbou na svete.

Hlavným dôvodom úspechu videoklipu bolo, že jeho témou bol film Rýchlo a zbesilo 7 (Furious 7) a bol napísaný ako pocta zosnulému hercovi Paulovi Walkerovi.

#3. Shape of You – Ed Sheeran (5,77 miliardy zobrazení)

Pre Eda Sheerana bol rok 2017 mimoriadne úspešný. Jeho piesne sa hrali všade a dokonca sa objavil aj v epizóde Game of Thrones. Skladbu Shape of You vydal 6. januára 2017 a zaradil ju aj na svoj tretí štúdiový album. Dostala sa na prvé miesto v singlových rebríčkoch 44 krajín a na Grammy bola nominovaná na najlepší popový sólový výkon.

Spevák najprv zverejnil na svojom kanáli lyric video, no na konci januára 2017 nahral aj oficiálne video na YouTube. Stalo sa jedným z najrýchlejších videí, ktoré dosiahlo 1 miliardu pozretí. Tento míľnik dosiahlo 8. mája 2017, iba 97 dní po vydaní.

#2. Despacito – Luis Fonsi ft. Daddy Yankee (7,93 miliardy zobrazení)

Despacito spieva v španielčine portorický spevák Luis Fonsi a účinkuje v ňom aj portorický rapper Daddy Yankee. Bola to vôbec prvá skladba v španielčine, ktorá sa umiestnila na vrchole rebríčka Billboard 100 za posledných 20 rokov. Obsadila prvé miesta v rebríčkoch 47 krajín a v desiatich ďalších sa dostala do top 10.

Zaujímavosťou je, že Justin Bieber o pár mesiacov neskôr vydal remixovú verziu, kde naspieval niektoré repliky v angličtine. Aj keď to pravdepodobne pomohlo pôvodnej skladbe, neprekonalo ju a Bieberov remix sa ani nedostal do rebríčka najsledovanejších videí na YouTube.

Despacito sa stal prvým videom na YouTube, ktorý dosiahol míľniky troch a štyroch miliárd pozretí. Predbehol tak See You Again a v auguste 2017 obsadil prvé miesto na YouTube.

#1. Baby Shark Dance – Pinkfong Kids' Songs & Stories (11,065 miliardy zobrazení)

Víťazom rebríčka najsledovanejších videí na YouTube je ďalšia kuriozita – detská pieseň o rodine žralokov, z ktorej už boli vytvorené rôzne verzie, vrátane niektorých s hudbou pripomínajúcou horor Čeľuste. Táto verzia má označenie Baby Shark Dance a podnietila online tanečné šialenstvo, označované aj ako Baby Shark Challenge.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #YouTube #influenceri