Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jakub Zitron Ťapák: Nemám žiadnu hranicu, o čom sa môže a nemôže vtipkovať

Predstavujeme stand-up komika a moderátora Jakuba Ťapáka známeho pod prezývkou Zitron, ktorú získal počas svojej tanečnej kariéry.

10.08.2022 00:00
Jakub Zitron Ťapák Foto:
Stand-up komik Jakub Ťapák je známy pod prezývkou Zitron, ktorú získal počas svojej tanečnej kariéry.
debata
Youtube, hudba Čítajte aj Top 10 najsledovanejších videí všetkých čias na YouTube

„Keď som objavil stand-up a zistil som, že toto človek môže robiť ako full-time job, okamžite sa mi to zapáčilo,“ hovorí komik Jakub Zitron Ťapák, ktorý je už pár rokov súčasťou slovenskej stand-up comedy scény. Pôsobí v Silných rečiach, no diváci ho môžu vidieť aj ďalších comedy show v kluboch po celom Slovensku.

Moderátorskú polohu si vyskúšal na Markíze, kde spolu s Martinom Šmahelom komentoval dianie na Farme a predtým v RTVS v relácii pre mladých Park. Na YouTube spustil vlastný kanál Roasted!, kde vtipne komentuje a paroduje známe horory. Celkovo už jeho videá nazbierali takmer 20 miliónov pozretí.

Počas pandémie tiež spustil s komikom Jakubom Gulíkom podcast „20 000 míľ pod humorom“, v ktorom spolu analyzujú zahraničných komikov a ich známe komediálne špeciály. Fanúšikovia si ho nájdu aj na Instagrame, kde má už viac ako 100-tisíc followerov.

Ako vyzerá váš typický pracovný deň?

Každý môj deň vyzerá trošičku inak, ale v podstate, keď sa ráno zobudím, idem na prechádzku s hyperaktívnym psom, aby som mal potom zvyšok dňa priestor na svoje veci. Každý deň sa snažím tvoriť a písať jokes, či už niečo nové, alebo editácia starších vecí, písanie scenára Roasted!, príprava a editácia podcastu, atď. Niekedy sa mi za celý deň nepodarí prísť s ničím novým alebo použiteľným, ale ten proces tvorby tam musí byť. Ak mi potom ostane čas, snažím sa každý deň trochu sa hýbať alebo cvičiť, prečítať si niečo, pozrieť film alebo dokument.

Aká je vaša ranná rutina? Čo vás naštartuje?

Okamžite, ako vykročím zo spálne, jednou rukou zapínam kávovar a druhou otváram dvere záchodu. Mám ich strategicky hneď vedľa seba, myslím, že to je dobrá kombinácia.

Kde a kedy prichádza inšpirácia?

Inšpirácia je všade naokolo a prichádza, ako sa jej zachce. Naučil som sa netlačiť na tvorenie, keď na to zrovna nemám náladu. Veľakrát mi napadne niečo o desiatej večer, čiže sadám za počítač a buď si to len poznačím, alebo pri tom sedím ďalšiu hodinu. Je to veľmi rôzne.

Kedy ste začali byť aktívny ako stand-up komik?

So stand-upom som začal v roku 2016 v Silných rečiach cez tzv. open mic. Človek má 3 minúty na to, aby svojím materiálom zabavil a oslovil ľudí. Po prvom pokuse som sa do toho okamžite zamiloval, skúšal som to potom pravidelne niekoľko mesiacov a začiatkom roku 2017 ma Janči Gordulič zobral do skupiny.

zväčšiť Jakub Zitron Ťapák už pár rokov súčasťou... Foto: Instagram Jakuba Zitrona Ťapáka
Jakub Zitron Ťapák Jakub Zitron Ťapák už pár rokov súčasťou Silných rečí, no diváci ho môžu vidieť aj ďalších comedy show v kluboch po celom Slovensku.

Čo bolo impulzom začať so stand-upom?

Ani neviem, vždy som mal rád humor a vtipy, vedel som ich stovky naspamäť a miloval som ten pocit, keď som dokázal rozosmiať plnú miestnosť kamarátov alebo známych. Určite je v tom aj nejaký egocentrizmus a samoľúbosť, ale proste toto ma napĺňalo. Keď som potom objavil stand-up a zistil som, že toto človek môže robiť ako full-time job, okamžite sa mi to zapáčilo.

Podľa čoho si vyberáte témy?

Podľa toho, čo mi príde vtipné, nemám žiadnu hranicu, o čom sa môže a nemôže vtipkovať. Mám materiál o vzťahoch, o cyklistoch na ceste, o psovi, ale aj o vojne na Ukrajine alebo o pápežovi. Je však pravda, že mám rád tvrdši a nekorektnejši humor, čiže s tým treba rátať, keď idete na vystúpenie :)

Ako sa pripravujete na vystúpenie?

Úplne na začiatku je nejaký nápad alebo téma, ktorá mi príde vtipná a snažím sa ju rozobrať. Potom prichádza kreatívna časť, vymýšľanie jednotlivých vtipov a poínt, následne si to hovorím nahlas, učím sa to správne a rytmicky povedať, aby som na vystúpení nekoktal (čo sa mi aj tak kvôli stresu stáva) no a potom už je len showka, kde sa ten materiál vyskúša. Keď funguje, opakujem už len to, čo som si pripravil, keď nefunguje, buď ho prepíšem alebo zahodím celý a hľadám opäť niečo nové.

zväčšiť Stand-up komik Jakub Zitron Ťapák vystupuje v... Foto: Instagram Jakuba Zitrona Ťapáka
Jakub Zitron Ťapák Stand-up komik Jakub Zitron Ťapák vystupuje v kluboch po celom Slovensku.

Ktorých komikov sledujete? Prečo práve týchto?

Od začiatku sa považujem za študenta stand-upu, preto sa snažím sledovať, nasávať a učiť sa od každého komika, s ktorým prídem do kontaktu. Všetci sú iní, majú vlastný štýl a ponúkajú rôzne pohľady na rôzne témy. Čo sa týka veľkých mien, tak sú to Bill Burr, Louis CK, George Carlin alebo Norm Macdonald, tiež mám rád novú mladšiu generáciu komikov ako Andrew Schulz, Mark Normand alebo Sam Morril. A aby sme boli aj rodovo vyvážení, výborné dámske komičky sú Sarah Silverman, Taylor Tomlinson alebo Rosbud Baker.

Ako dlho vzniká vytvorenie príspevku do série Roasted a do podcastu 20 000 míľ pod humorom?

Rosted je zložitejši a príprava trvá dlho aj preto, lebo to nie je moja primárna zárobková činnosť a venujem sa jej, keď mám všetko ostatné, čo ma živí, vybavené. Tam tá príprava trvá 2–3 mesiace, niekedy aj viac. A podcast je tiež hobby, ktoré máme s kamarátom a kolegom Jakubom Gulíkom, to je však relatívne jednoduché, dohodneme sa, čo ideme rozoberať, naštudujeme si to, podcast nahráme do dvoch hodín a s postprodukciou by som povedal, ze jedna epizóda zaberie tak 5–6 hodín celkového času :)

Koľko ľudí na nich pracuje?

Na Roasted pracujem ja a moja priateľko-snúbenico-budúca manželka Saška. A podcast robíme s Kubkom sami dvaja.

Aká je vaša vysnívaná dovolenková destinácia?

Nie je to úplne dovolenková destinácia, ale určite by som chcel ísť do Ameriky popozerať najznámejšie comedy clubs – Comedy Cellar, Comedy Store, Laugh Factory a podobne.

A aká je realita? Kde budete tento rok dovolenkovať?

To je krásna dvojotázka :D Kam by ste chceli ísť?… A čo si naozaj môžete dovoliť :D Ale nie, ja nie som veľmi dovolenkový typ, pretože podľa mňa nerobím prácu, ktorá by si vyžadovala dvojtýždňový oddych, ale boli sme s partnerkou týždeň na chate kde sme trochu pochillovali a koncom leta ideme s kamarátmi do Grécka. Samozrejme, pokiaľ dovtedy nezhorí celé.

Simona Salátová Čítajte aj Simona Salátová: Na Instagram som prišla s predstavou, že budem zverejňovať zábavné historky z manželstva

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stand-up comedy #Silné reči #influenceri