Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Okolo „anti-instagramu“ vzniká ošiaľ. BeReal má už 20 miliónov používateľov

Sociálna sieť BeReal vás neurobí slávnym, ale ukáže vaše autentické ja. A zistíte, čo naozaj robia vaši priatelia.

22.07.2022 06:00
BeReal Foto:
Žiadne filtre, žiadne reklamy. Len priatelia, sľubuje sociálna sieť BeReal.
debata (1)
Zuzana Vačková Čítajte rozhovor Zuzana Vačková: Na sociálnych sieťach zdieľam to, čo žijem

Určite ste už zachytili niektorý z množstva záberov zverejnených na sociálnej sieti BeReal. Francúzska aplikácia na zdieľanie fotografií bola spustená začiatkom roku 2020 ako akýsi protipól na dokonalé štylizované fotografie na Instagrame.

Žiadne filtre, žiadne reklamy. Len priatelia

BeReal svojich používateľov vyzýva, aby raz za deň uverejnili fotografiu toho, čo práve robia. Na zachytenie záberu a jeho zdieľanie majú k dispozícii iba dve minúty, takže na vylepšenie záberu a použitie filtrov nie je čas.

Tvorcovia aplikácie sľubujú, že „BeReal vás nespraví slávnym“. Takýmto prístupom chcú zamedziť budovaniu influencerov, ktorí sú hlavnou črtou sociálnych médií už viac ako desať rokov. „Ak sa chcete stať influencerom, zostaňte radšej na TikToku alebo Instagrame,“ upozorňujú.

influenceri Čítajte viac Zarábať milióny ročne? Pre kráľov sociálnych sietí to nie je problém

BeReal stavia svoju popularitu na nostalgii za časmi, keď boli na sociálnej sieti len vaši najbližší priatelia, komunikácia bola autentická a fotografie škaredé. „Chceme, aby sa ľudia cítili dobre a mali dobrý pocit zo svojho života. Chceme alternatívu k návykovým sociálnym sieťam, ktoré podporujú porovnávanie a zobrazujú život s cieľom hromadiť vplyv.“ uviedla spoločnosť.

zväčšiť BeReal zobrazí každodenný reálny život vašich... Foto: BeReal
BeReal BeReal zobrazí každodenný reálny život vašich priateľov.

Ako BeReal funguje?

Každý deň v náhodnom čase, ktorý sa líši podľa krajiny, vám aplikácia odošle push notifikáciu — ⚠️ Time to BeReal . ⚠️ — a máte len dve minúty na to, aby ste urobili svoju fotku a zdieľali ju. Fotoaparát urobí selfie a fotku zo zadnej strany súčasne, spôsobom pripomínajúcim zabudnutú aplikáciu Frontback z roku 2010.

zväčšiť Používatelia BeReal majú len dve minúty na to,... Foto: BeReal
BeReal Používatelia BeReal majú len dve minúty na to, aby urobili svoje fotky a zdieľali ich v sieti.

Fotografie sa zobrazia v informačných kanáloch vašich priateľov. Môžete si vybrať, či povolíte zdieľanie polohy, reakciu na fotografie alebo zanechanie komentára. Okrem toho môžu priatelia vidieť, koľko opakovaní fotografie ste urobili, aby ste zachytili ​​svoj „skutočný“ moment. Používatelia aplikácie tiež dostanú upozornenie, ak niekto urobí snímku obrazovky ich fotografie.

zväčšiť Fanúšikovia BeReal si pochvaľujú, že vidia, čo... Foto: BeReal
BeReal Fanúšikovia BeReal si pochvaľujú, že vidia, čo robia ich priatelia v každodennom živote.

Ak však nestihnete časovom limite dvoch minút zverejniť svoj príspevok, vaše fotografie budú označené ako „oneskorené“ a nemôžete si prezerať príspevky svojich priateľov. Príspevky na druhý deň zmiznú a zostávajú len „Memories (Spomienky)“, čo je mriežka zo starých fotografií.

zväčšiť Príspevky na sociálnej sieti BeReal na druhý... Foto: BeReal
BeReal Príspevky na sociálnej sieti BeReal na druhý deň zmiznú a zostávajú len „Memories (Spomienky)“

Fanúšikovia si pochvaľujú autenticitu a to, že vidia, čo robia ich priatelia v každodennom živote. Baví ich tiež kuriózny návrat do raných časov internetu bez možností úprav reality.

Vznikol vo Francúzsku, ale najväčším hitom je v USA

BeReal vzbudzuje zvedavosť a komunita používateľov po dvoch rokoch od vzniku naberá na sile. V súčasnosti sú najsilnejším trhom Spojené štáty, kde je zaregistrovaných 35 percent používateľov. Podľa zverejnených údajov Sensor Tower, spoločnosti zaoberajúcej sa prieskumom trhu, je momentálne číslom jedna medzi bezplatnými aplikáciami v americkom App Store spoločnosti Apple.

Druhým najsilnejším trhom je Veľká Británia so 17 percentami používateľov a trojkou je domovské Francúzsko s 10 percentami. Celkovo si BeReal nainštalovalo viac ako 20 miliónov používateľov a uplynulá sobota bola najlepším dňom vôbec, keď si ju stiahlo zhruba 350-tisíc ľudí.

Rastúci záujem zaregistrovali aj investori. Už v máji Insider informoval, že BeReal získa nový kapitál vo výške 85 miliónov dolárov. To je významný míľnik pre spoločnosť bez príjmov v čase, keď sú investori rizikového kapitálu oveľa opatrnejší.

Či tento ošiaľ nepominie, ako sa to stalo napríklad pri Clubhouse, ukáže čas. Ak však BeReal uspeje, dá sa očakávať, že Instagram alebo Snapchat jeho funkcie naklonujú do svojich aplikácií.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #BeReal