Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

MrPYCO: Robím všetko preto, aby ste na mojom profile dostali na niečo chuť

Známy moderátor Martin „Pyco“ Rausch sa posledné tri roky naplno venuje videovareniu na sociálnych sieťach. Ako teraz vyzerá jeho pracovný deň?

06.07.2022 06:00
Martin Pyco Rausch Foto:
Martin Pyco Rausch sa od roku 2019 naplno sa venuje videovareniu na sociálnych sieťach.
debata (1)

Martina „Pyca“ Rauscha pozná asi každý. Mediálne známym sa stal ako moderátor veľkých televíznych šou ako SuperStar, Let's Dance, Česko Slovensko má talent alebo Tvoja tvár znie povedome. Vyskúšal si tiež hereckú polohu v epizódnych úlohách v seriáloch Panelák či Mesto tieňov. Známe je o ňom aj to, že rád cestuje a miluje jedlo a varenie, o čom svedčia aj tri vydané kuchárske knihy.

V roku 2019 sa z televíznych obrazoviek stiahol a naplno sa venuje videovareniu na sociálnych sieťach. Profil s názvom MrPYCO má na Instagrame, Facebooku aj YouTube. Ako hovorí: „To, čo jeme, určuje, kým sa staneme zajtra. Tak nebuďte konzervy. Treba si variť a ja vám varím.“

Ako teraz vyzerá jeho pracovný deň? Koľko ľudí mu pomáha vytvárať príspevky na sociálne siete? A ako dlho vlastne trvá, kým vznikne video jedného receptu? Aj na to sme sa Pyca opýtali v našej letnej rubrike, v ktorej predstavujeme influencerov, ktorí nás bavia.

Ako vyzerá váš typický pracovný deň?

Odkedy sa venujem food-blogu, tak typický deň prakticky ani nemám, je to skôr typický týždeň, ktorý má sedem dní s rôznymi činnosťami. Niektoré dni vymýšľam alebo testujem recepty, inokedy trávim celé dni pri editovaní video materiálov alebo písaní. A keď nakrúcam, tak som prakticky celý deň za sporákom a kamerou zároveň. Sú aj dni, ktoré trávim s mobilom ruke a odpovedám na otázky či komentáre na mojich platformách.

Aká je vaša ranná rutina? Čo vás naštartuje?

Raňajkujem s čajom, už pár rokov ma zobúdza rooibos alebo earl grey, tie si nosím so sebou aj pokiaľ niekam cestujem. Nič iné moje ráno tak rutinne nesprevádza ako práve čaj. Aj kávu pijem až po jedle.

Kde a kedy prichádza inšpirácia?

Vždy a všade. Niekedy sa k nej potrebujem dokopať, inokedy stačí prechádzka trhom, obchodom, prelustrovanie sezónnej ponuky ovocia a zeleniny. Inokedy mám nápad vopred, potom už len zháňam suroviny a testujem rôzne verzie svojho konceptu.

Martin Pyco Rausch sa od roku 2019 naplno sa... Foto: Instagram MrPYCO
Martin Pyco Rausch Martin Pyco Rausch sa od roku 2019 naplno sa venuje videovareniu na sociálnych sieťach.

Ako dlho vzniká vytvorenie príspevku na sociálne siete?

V závislosti od toho, či ide o dlhšie video s celým technologickým postupom prípravy jedla, testovaním receptu predtým alebo jeho zrýchlenú verziu, prípadne to je „len“ foto post, či dokonca spontánna reakcia na nejakú udalosť. V tomto rozpätí je čas prípravy príspevku od jedného týždňa do 30 sekúnd o:).

Koľko ľudí na ňom pracuje?

Všetko, čo vidíte na mojich sociálnych sieťach, vymýšľam, produkujem a publikujem osobne. Teda bez pomoci iných ľudí. Odpoveď je teda: jeden človek.

Kedy ste začali byť aktívny na sociálnych sieťach?

Počkajte, môžem to rovno skontrolovať: na Facebooku som stránku vytvoril úvodom roka 2010, na Instagrame som od jari 2011 a na YouTube som prišiel v roku 2016, ale naplno som tam varenie rozbehol až v roku 2019.

Čo bolo impulzom?

Spočiatku to bola potreba nájsť komunikačné cesty priamo s publikom, nakoľko som pracoval v médiách. Dovtedy sa to dalo len prostredníctvom občasného rozhovoru v printoch, ktorý bol zvyčajne upravený podľa predstáv vydavateľa a mätúcou titulkou. Publikum sa už informuje priamo pri zdroji, komunikácia je teda priama. Dnes som navyše všetky svoje platformy prepol do gastro režimu, takže sociálne siete mi umožňujú deliť sa o svoje recepty a nápady ohľadom varenia.

Prečo by mali ľudia sledovať váš profil?

Ak ste hladní alebo hľadáte inšpiráciu, čo variť, robím všetko preto aby ste na mojom profile dostali na niečo chuť. V najlepšom prípade to aspoň spestrí vaše bežné stravovanie. Sám to tak robím, pravidelne sa inšpirujem kolegami, ktorí milujú jedlo a varenie.

Martin Pyco Rausch v treťom ročníku ankety SOEA... Foto: Instagram MrPYCO
Martin Pyco Rausch Martin Pyco Rausch v treťom ročníku ankety SOEA zvíťazil v kategórii Jedlo.

Ktoré profily sledujete vy? A prečo práve tieto?

Uf, na Instagrame sledujem cez 1600 profilov, takže ťažko to jednotlivo zadefinovať. Prevažujú samozrejme gastro témy, kuchári, foodblogeri, odborníci na výživu a pochopiteľne sledujem značnú časť kolegov z umeleckej branže, televízie.

Na Instagrame sledujem relevantné denníky, redakcie a magazíny z celého sveta, cestovanie, prírodu aj aktivistov. Nemám už druhý rok žiadnu slovenskú televíznu stanicu, ale keď sa mi občas podarí byť niekde, kde sledujú napríklad večerné správy, zisťujem že 80 percent tém dňa mám dávno prečítaných alebo aspoň prísluchovo zachytených, pokiaľ som bol aspoň podvečer pár minút online. No a, samozrejme, sledujem všetkých obľúbených hudobníkov, kapely, hercov, autorov, obľúbené seriály a režisérov.

Ako dlho dokážete byť offline?

Nemeral som to a pravdupovediac ani neskúšal, nakoľko nie som od internetu závislý. Len sa necítim dobre, ak odpovedám na správy či povinnosti s veľkým meškaním. Takmer všetka moja práca dnes smeruje do online priestoru, takže nemôžem si celkom dovoliť sa dlhodobo odstrihnúť, ako som to robil pri práci v televízii. Ale tam som si ani sám nemohol nič diktovať či rozhodnúť sa.

Aké je vaša vysnívaná dovolenková destinácia?

Skúsenosť ma presvedčila, že som Európan a moje miesto je Stredomorie. Najviac som precestoval Grécko, ale veľmi sa mi páči aj Portugalsko.

Aká je realita? Kde budete tento rok dovolenkovať?

Samozrejme v Grécku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #influenceri #MrPYCO