Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Blahove statusy na Facebooku sú minulosťou. Investoval do nich tisíce eur

Ľubošovi Blahovi Facebook zmazal účet. Sledovalo ho 175-tisíc ľudí.

15.06.2022 06:00
smer Foto:
Poslanci za Smer zľava Ľuboš Blaha, Ladislav Kamenický a Robert Fico sa fotia počas rokovania parlamentu.
debata (51)

Poslancovi za stranu Smer-SD Ľubošovo Blahovi zablokovala sociálna sieť Facebook v utorok, 14. júna, definitívne jeho účet, ktorý sledovalo takmer 175-tisíc ľudí. Dôvodom bolo opakované hrubé porušovanie pravidiel sociálnej siete.

evelyn, lego masters, Čítajte aj Ako vyzerá nefalšované divácke peklo? Stačí si (ne)zapnúť Markízu a jej šou

Blaha sa na svojich fanúšikov obrátil cez facebookový profil strany Smer-SD. „Americká sociálna sieť mi odkázala, že bude takmer celý jún sťahovať dosah mojich príspevkov. V praxi to znamená, že sa moje statusy nikomu neobjavujú,“ napísal v statuse.

Ako ďalej uviedol, podľa neho žiadne z pravidiel sociálnej siete neporušil a trest dostal za to, že prezidentku Zuzanu Čaputovú kritizoval za jej návštevu na Ukrajine. Zároveň svojim fanúšikom oznámil, že si zriadil účet na ruskej sociálnej sieti VK a na Telegrame.

kolaz disney+ Čítajte aj Disney+ prináša horúce kinohity, slávne animáky aj filmové lahôdky pre fajnšmekrov

Pridal už aj príspevok, v ktorom reaguje na to, čo „dnes spáchal Facebook“. Okrem iného v ňom píše, že ide o „bezprecedentný útok na demokraciu zo strany americkej súkromnej korporácie“ a je rád, „že sa ma americkí liberáli boja tak, ako Donalda Trumpa – to je lichôtka“. A spomenul aj, že americkí fašisti sa boja slobody slova.

blaha Ľuboš Čítajte viac Facebook odstavil Blahu: Nastúpil humor, takto sa z neho teraz smeje internet

Na obidvoch sieťach si založil účty na začiatku marca a pravidelne na nich publikuje svoje siahodlhé statusy. Na sieti VK už pridal 115 príspevkov, zatiaľ tam má len 310 sledovateľov. Na Telegrame ich má 8000 a pribúdajú ďalší. Na túto sieť sa už presťahoval napríklad aj Tibor Rostás stojaci za časopisom Zem a vek, ktorý musel svoj účet na Facebooku rovnako oplakať.

V nedávnej minulosti už Blaha dostal od Facebooku niekoľkokrát stopku a nemohol pridávať nové príspevky a komentáre. Naposledy sa tak stalo v apríli, kedy mal trojdňový ban za znevažovanie bývalej americkej ministerky zahraničných vecí Madeleine Albright, ktorú po jej úmrtí nazval „americkou mäsiarkou“ s poznámkou „Bye-bye, Madeleine Albright – už sa smažíš v pekle“.

Vo februári tohto roka dostal 24-hodinový zákaz publikovania za zverejnenie mien a adries poslancov, ktorí hlasovali za obrannú dohodu Slovenska s USA.

V marci musel po prehratom súde s prezidentkou Zuzanou Čaputovou upraviť viaceré statusy, v ktorých ju označoval za „vlastizradkyňu“ a „agentku cudzích mocností“. Súd svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že jeho statusy majú útočnú povahu s cieľom vyvolávať a podnecovať silné negatívne emócie, a nie sú obhájiteľné slobodou prejavu.

štefan harabin Čítajte aj Youtube stopol Harabina: Za všetko môžu ultraliberáli a Soros, tvrdí

Blaha si založil stránku na Facebooku v máji 2018. Odvtedy bol opakovane kritizovaný za šírenie konšpiračných teórii a proruských dezinformácií a tiež za nenávistné prejavy a hrubé útoky na politických oponentov, prezidentku či tretí sektor. Patrí k tvrdým kritikom zahraničnej politiky USA a je verným obhajcom Ruskej federácie.

V počte interakcií patril dlhodobo k najúspešnejším slovenským politikom na Facebooku, administrovaniu jeho stránky sa venovalo až 13 osôb. To sa už nedá povedať o jeho aktivitách ako poslanca parlamentu, v ktorom sedí už od roku 2012, kedy získal necelých 1200 preferenčných hlasov.

Jeho popularita prudko nestúpla ani v nasledujúcich voľbách v roku 2016, kedy dostal necelých 2 750 hlasov. Vo voľbách v roku 2020 už zúročil dva roky na Facebooku a získal viac ako 60-tisíc preferenčných hlasov.

Konkrétne pravidlá, voči ktorým sa poslanec Smeru opakovane previnil

  • Porušovanie pravidiel o nenávistných prejavoch – konkrétne malo ísť zverejňovanie „dehumanizujúcich prejavov“, ktoré prirovnávali amerických občanov k „psom“.
  • Porušovanie pravidiel o nebezpečných dezinformácií o zdraví – špecificky kvôli nepravdivým tvrdeniam týkajúcim sa účinnosti vakcín proti Covidu-19, ako aj kvôli konšpiračným teóriám o tom, že tieto vakcíny zohrali úlohu pri vzniku nových variantov koronavírusu.
  • Porušovanie pravidiel o šikanovaní a obťažovaní – špecificky kvôli útokom na iné osoby, využívajúcim ponižujúce výrazy týkajúce sa ich sexuálnej aktivity. Meta konkrétne spomenula ako príklad slovo „konkubína“. Tak v minulosti Blaha označil v statuse partnera prezidentky Zuzany Čaputovej Juraja Rizmana.
  • Porušovanie pravidiel o násilí a podnecovaní – Meta spomenula vyzývanie k vysoko závažnému násiliu smerom k jednotlivcovi, ako príklad uviedla slovné spojenie „upáľte ho“. Pripomeňme, že Blaha na Facebooku zverejnil aj kontroverzný zoznam poslancov hlasujúcich za obrannú dohodu s USA. Nazval ich vlastizradcami a zverejnil miesta, odkiaľ pochádzajú, čo mnohí chápali ako podnecovanie. Sieť však svojho času proti Blahovi nezasiahla.

Zdroj: Zive.sk

Investovaných tisíce eur do statusov

Jeho statusy boli úspešné aj preto, že veľkú časť tvorili videá, ktoré algoritmy Facebooku uprednostňujú pred inými formátmi. Komunikácia na sociálnych sieťach sa dnes nezaobíde bez výdavkov na reklamu a Ľuboš Blaha svoje statusy intenzívne propaguje. Za inzerciu na Facebooku zaplatil za posledný rok spomedzi politikov najviac.

Len v apríli tohto roka do ich podpory investoval takmer 9-tisic eur, v máji viac ako 13-tisíc eur a aj tento mesiac viac ako 6-tisíc eur. Viac v tomto období investoval do propagácie svojich statusov len Marian Kotleba.

zväčšiť Katedra komunikácie zverejňuje komplexný a... Foto: Katedra komunikácie
Výdavky politikov na reklamu na Facebooku a Instagrame Katedra komunikácie zverejňuje komplexný a pravidelne aktualizovaný rebríček výdavkov a interakcií slovenských politikov a strán na Facebooku a Instagrame. Relevantné dáta sleduje nepretržite od 1. januára 2020 na týždennej báze.

Tvrdé opatrenie sociálnych sietí prichádzajú po dlhodobom prehliadaní šírenia nenávistného obsahu. Je to dobrá správa a dôležité memento pre ďalších politikov, ktorí si svoju popularitu postavili na zavádzaní, konšpiračných teóriách a propagande. Ich dlhoročná „práca“ a investície do budovania fanúšikovskej základne môžu byť v okamihu nenávratne stratené.

Trump – najväčší prípad blokovania obsahu na sociálnych sieťach

Nespochybniteľne najväčším a najznámejším prípadom zrušenia účtu na sociálnej sieti má na konte bývalý prezident USA Donald Trump. Jeho statusy na margo menšín, pandémie, samotného koronavírusu, ktorý nazval čínskou chrípkou, obleteli celý svet.

Trump dostal stopku na Facebooku, Twitteri a zablokoval ho aj samotný Google. Podľa sociálnych sietí Twitter a Facebook porušovali základné pravidlá, preto sa rozhodli po viacnásobných upozorneniach jeho účty zablokovať.

Odpoveďou na tento krok boli hromadné žaloby. Právnický tím okolo kontroverzného exprezidenta hovoril o cenzúre a porušovaní základných ľudských práv a práva na slobodný názor. Tieto žaloby boli hromadne zamietnuté.

Trump si založil vlastnú „sociálnu sieť“ s názvom Truth Social, sám tvrdil, že jeho cieľom je “postaviť sa proti tyranii veľkých technologických firiem.” Platforma však dlho nefungovala a kvôli minimálnemu záujmu po mesiaci nadobro skončila.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Ľuboš Blaha #hoax #fake news