Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na príbehu participoval autor Hry o tróny! Naplnila táto hra očakávania fanúšikov?

Očakávané RPG Elden Ring bolo po niekoľkých rokoch vo vývoji vydané na konci februára 2022.

20.03.2022 07:00
elden ring, Foto:
Vývojár hry, spoločnosť FromSoftware vedená dizajnérom a riaditeľom Hidetaka Miyazakim, je známy pre svoje akčné RPG hry, zväčša zasadené vo fiktívnych fantasy svetoch inšpirovaných stredovekom.
debata

Najnovšie vydanie od vývojára FromSoftware (tvorcu série Dark Souls alebo Sekiro) stavia na recepte ich predchádzajúcich vydaní, prítomných je však niekoľko zmien a vylepšení, ktoré prispeli k veľkému úspechu hry krátko po vydaní – je na vrcholoch predajov, hrateľnosti a sledovanosti.

Vývojár hry, spoločnosť FromSoftware vedená dizajnérom a riaditeľom Hidetaka Miyazakim, je známy pre svoje akčné RPG hry, zväčša zasadené vo fiktívnych fantasy svetoch inšpirovaných stredovekom. Okrem toho sú však ich hry notorické pre ich obtiažnosť a absenciu ľahkej obtiažnosti – to spolu s menej výrazným rozhraním a menším množstvom pomôcok vedie k náročnej hre “bez pomocných koliesok”. Od predchodcov sa líši napríklad otvoreným svetom a možnosťou jazdiť na koni.

Na rozdiel od predchádzajúcich hier je tiež príbeh vyrozprávaný explicitnejšie, bez častí na domyslenie. S jeho vytvorením a so stavbou sveta pomohol autor George R.R.Martin, známy pre sériu Pieseň ľadu a ohňa (Hra o Tróny) a vyrozprávaný je v priebehu niekoľkých desiatok hodín.

Hra je zasadená v Krajoch Medzi (Lands Between), ktoré sú po zničení prastarého prsteňa (Elden Ringu) ovládané menej mierumilovnými polobožskými potomkami kráľovnej Mariky. Hráč je jedným z množstva Poškvrnených (Tarnished), ktorí sú po strate priazne prsteňa znovu povolaní. Snahou je nájsť časti prsteňa, opraviť ho a stať sa Elden Lordom.

Na ceste sa musí Poškvrnený postaviť niekoľkým jej potomkom, desiatkam ťažších a množstvu obyčajných nepriateľov. V tomto brutálnom svete však vie byť problémová aj obyčajná háveď, často potrebná je znalosť pohybov a správania každého nepriateľa, a pri mocnejších nepriateľoch sú často potrebné vybavenie a prístup, ktoré využívajú ich slabiny.

Ide o RPG a dôraz je na vytvorenej postave, jej vylepšovaní a vybavenie. Dostupné je množstvo typov zbraní, predmetov a schopností, ktoré môžu byť nájdené alebo vytvorené, a ktoré spolu so zvolenými atribútmi definujú postavu.

Elden Ring je najnovšie vydanie od vývojára FromSoftware, tvorcu náročných a často frustrujúcich hier, ktoré však aj napriek tomu majú svoj šarm a mnohé prilákali milióny hráčov. Krátko po vydaní je takmer isté, že pôjde o ich zatiaľ najväčší úspech. Okrem množstva predajov obdržala jednohlasné uznanie od kritikov aj hráčov. Dostupný je na Windows PC, PlayStation 4 a 5 a Xbox One a Series X|S.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gaming