Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Akčná chuťovka! Preskúmajte nebezpečné ruiny chrobačieho kráľovstva

Hra Hollow Knight je akčná 2D adventúra, v ktorej sa hráč ocitá v roli malého rytiera bez mena alebo identity. Štylizovaný je do prostredia hmyzu– je ním hráč, ako aj priateľské a nepriateľské postavy. Po príchode do ošumelého, takmer opusteného mestečka Dirtmouth zisťuje, že leží na ruinách starého kráľovstva Hallownest.

19.03.2022 07:00
titulna Foto:
Ako prislúcha opustenému kráľovstvu, hráč musí jeho jednotlivé časti skúmať sám.
debata

Na potulkách ruinami sa dozvedá, že to čo je teraz tmavé, smutné miesto s množstvom nepriateľských tvorov a pomätených dobrodruhov, bolo kedysi prosperujúce a živé kráľovstvo. Po príchode infekcie, prinášajúcej šialenstvo, sa jeho posledný kráľ pokúsil infekciu uzavrieť, avšak zdá sa, že neúspešne. Rytier (ako je často označovaná hráčska postava) sa postupne túla hlbšie kráľovstvom, bojuje s jeho pomätenými obyvateľmi a dozvedá viac o pôvode kráľovstva a jeho histórii.

Ako prislúcha opustenému kráľovstvu, hráč musí jeho jednotlivé časti skúmať sám. V meste, ale aj v ruinách kráľovstva, však stále môže nájsť priateľské postavy, s ktorými sa môže porozprávať, alebo od nich niečo kúpiť. Napríklad od kartografa môže v každom kúsku kráľovstva kúpiť mapu súčasnej lokácie, ktorú postupne plní. Na začiatku má rytier k dispozícii iba skákanie a svoj opotrebovaný meč. Postupne nachádza predmety udeľujúce schopnosti, vďaka ktorým môže ruinami prechádzať lepšie.

Počas svojich potuliek je často porazený – po tom sa znovu ocitne na poslednej použitej lavičke, avšak bez nazbieraného Geo (hlavnej meny), ktoré môže získať späť porazením tieňa, ktorý na mieste po jeho smrti zostal. Vie sa tiež liečiť vďaka energii, ktorú získava bojom, alebo ju môže použiť na silnejšie útoky. Okrem predmetov postupne odomykajúcich schopnosti je možné získavať vylepšujúce talizmany, ktoré nie je možné nosiť naraz – hráč si preto vie vybrať tie, ktoré mu vyhovujú.

Hollow Knight bol vytvorený vývojárom Team Cherry, čiastočne aj vďaka crowdfundingu zo stránky Kickstarter. Prvotne bol vydaný v roku 2017 a postupne bol zväčšovaný viacerými rozšíreniami. Po svojom vydaní hra obdržala pozitívny ohlas, najmä pre svoj príbeh a umelecký štýl. V súčasnosti je dostupná pre PC, Nintendo Switch, PS4 a Xbox One. Vo vývoji je aj pokračovanie Hollow Knight: Silksong, oznámené v roku 2019.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gaming