Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Uvoľnený farmársky simulátor v retro štýle - čo ľudí drží pri Stardew Valley?

Veselá hra, v ktorej sa ocitnete v úlohe farmára.

27.02.2022 07:00
Stardew Valley Foto:
Hráč sa prisťahuje na spustnutú dedovu farmu.
debata

Stardew Valley je veselá hra, v ktorej sa hráč ocitne v roli človeka, ktorý sa otrávený bežným životom uchýli k darčeku svojho zosnulého deda – k farme nachádzajúcej sa v oblasti Stardew Valley, vo vidieckom mestečku s tesnou komunitou.

Po príchode musí hráč spustnutú farmu vyčistiť a postupne začať rozširovať. Jedným z hlavných motívov je farmárčenie – sadenie a staranie sa o plodiny v závislosti od ročného obdobia, alebo chov zvierat. Okrem neho je prítomné množstvo iných mechaník, inšpirovaných hrami ako sú Animal Crossing, Minecraft alebo Terriaria. Úlohy, varenie, tvorenie predmetov, rybárčenie, dobývanie nerastov a boj s príšerkami sú náplňou dní hráčskej postavy.

Nový člen mestečka sa postupne zoznamuje so susedmi – prostredníctvom darčekov, rozhovorov a úloh sa s nimi postupne spriateľuje, alebo dokonca buduje romantický vzťah. Domy susedov je možné navštevovať, avšak do izby vás pustia iba priatelia. Postavy okrem rolí susedov zaberajú role aj v komunite – napríklad doktor, vlastník záhradníckeho obchodu, tesárka alebo pracovník múzea. Všetci žijú svoje vlastné životy a mimo otváracích hodín je ich možné nájsť v meste alebo doma.

Stardew Valley je pomalý indie RPG farmársky simulátor v retro štýle, prvotne vydaný na konci roka 2016. Pôvodný projekt na zlepšenie programátorských zručností sa postupne stal následníkom hier, na ktorých vývojár Eric „ConcernedApe“ Barone vyrastal. Mal vychytať všetky muchy, ktoré podľa neho tieto hry mali. Okrem samotného programovania autor vytvoril aj všetky vizuálne materiály a hudbu pre hru. Hra je v súčasnosti dostupná pre PC, Linux, macOS, Android a iOS, Playstation 4 a Vita, Xbox One a Nintendo Switch.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stardew Valley