Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Farebný indie platformer vás vezme do 90-tych rokov

Aká je hra Psilosybil?

12.02.2022 07:00
psilosybil Foto:
Hra Psilosybil.
debata

Deväťdesiate roky a prelom tisícročia sa v hernom priemysle spájajú s prechodom z 2 na 3 dimenzie – s dostatočne silným hardvérom v osobných počítačoch a herných konzolách bolo renderovanie v 3D konečne uskutočniteľné pre väčšinu vývojárov a hier. Realizované boli hry rôznych žánrov, od športových, po strieľačky a samozrejme skákačky. Objavilo sa plno zapamätateľných titulov, ako sú Super Mario 64, Spyro the Dragon alebo Crash Bandicoot.

Hra Psilosybil má low-poly a low-res štýl éry... Foto: bad_vertex
gaming2 Hra Psilosybil má low-poly a low-res štýl éry 90-tych rokov.

Ich estetiku a gameplay emuluje indie hra Psilosybil pre PC, vyvíjaná developerom “bad_vertex”. Individuálne lineárne levely s uzavretými cestami plné nepriateľov, jám, prekážok a predmetov na zbieranie sa veľmi podobajú na prvé hry z Crash Bandicoot série.

Okrem dizajnu hry a levelov je éra reprezentovaná aj vizuálne – postavy a levely sú tvorené low-poly geometriou s kvalitou textúr, ale aj vizuálnymi “maniermi” a nedostatkami, ktorými oplýval prvý PlayStation. Skákačkám tejto doby sa približuje aj náročnosťou – na sekcie mimo hlavnej cesty je často treba desiatky pokusov.

Hra je v súčasnosti open-access – je zakúpiteľná a hrateľná, ale je stále vo vývoji. Obsahuje vyše 10 levelov, medzi ktoré patrí niekoľko bossov, zároveň je plánovaných alebo vo vývoji množstvo ďalších levelov. Okrem prejdenia levelu je cieľom aj zozbierať všetky predmety a oslobodiť tým postavu na konci levelu, alebo aj prejsť level na čas v time trail móde.

Hra Psilosybil- skákačka s lineárnym pokrokom. Foto: bad_vertex
gaming 3 Hra Psilosybil- skákačka s lineárnym pokrokom.

Psilosybil je roztomilým návratom k estetike hier konca tisícročia, vyvíjaným indie developerom. Svojim umeleckým štýlom, dizajnom a možnosťami pohybu značne emuluje prvé Crash Bandicoot hry. Je zakúpiteľná a plánované sú viaceré nové levely. Dostupná je na PC, pričom je možné na Steame vyskúšať aj bezplatné demo.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Psilosybil