Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Medzinárodný festival uvedie až dva filmy, na ktorých sa podieľalo Slovensko. V oboch si zahral aj Milan Ondrík

Slovenskí diváci si obidva filmy budú môcť pozrieť už na jeseň.

03.06.2023 06:00
film Čierne na bielom koni, Milan Ondrík Foto:
Milan Ondrík na civilnej snímke.
debata

Až dva filmy, na ktorých sa koproducentsky podieľala aj slovenská DNA Production režiséra Petra Bebjaka a producenta Rasťa Šestáka, dostali vstupenku na prestížny Medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch.

Vratko Sirági a Anna Riebauerová. Čítajte aj Hviezda Let’s Dance dostáva novú príležitosť. Na Markíze bude moderovať večernú reláciu

Prvým z nich je dobová detektívna dráma Úsvit z obdobia prvej republiky, ktorá vznikla pod režisérskou taktovkou Matěja Chlupáčka, a celosvetová premiéra ju čaká priamo v hlavnej súťaži festivalu. Druhým je kriminálny sci-fi príbeh Bod obnovy režiséra Roberta Hloza, ktorý sa rovnako v premiére predstaví v rámci sekcie „Špeciálne uvedenie“. Obidva filmy si diváci budú môcť pozrieť už na jeseň.

Dobová detektívka spod Tatier

Úsvit sa v obrovskej konkurencii medzinárodného festivalu v Karlových Varoch prebojoval do jedenástky filmov, ktoré sa budú uchádzať o hlavnú cenu. Napínavý detektívny príbeh sa rozohráva na pozadí baťovského sveta prvej republiky.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte rozhovor Komerčné televízie nič nepochopili. Nemožno všetko merať peniazmi, hovorí český veľvyslanec o vypínaní českých TV na Slovensku

Je rok 1937 a česká podnikateľská elita prináša pokrok do tohto zabudnutého kraja. Svoje šťastie v utopickom svete sa snaží nájsť aj Helena, tehotná manželka riaditeľa fabriky. Nález mŕtveho tela novorodenca na pozemku továrne však jej predstavami o vysnívanej budúcnosti značne otrasie. S nápadne rýchlym vyriešením záhady sa však nemieni uspokojiť.

Vo filme si po boku hlavných hrdinov v podaní Elišky Křenkovej a Miloslava Königa okrem iných zahrali aj Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová, Ladislav Hampl, Ján Jackuliak a Dávid Hartl.

Zábery z filmu Úsvit Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Eliška Křenková a Milan Ondrík fo filme Úsvit.

Nakrúcalo sa na viacerých miestach v Česku aj na Slovensku – v Tatrách, pri Lysej nad Labem, v Dřísoch alebo Zlíne. Samotné mesto Svit, kde sa príbeh odohráva, vzniklo unikátnym spôsobom kombináciou reálnych záberov, nákladných dekorácií a modelu celého mesta v pomere 1:7. Rozpočet filmu sa vyšplhal na takmer 3,6 milióna eur.

„Nechceli sme robiť žiadne kompromisy a priali sme si priniesť na plátno skutočne moderný divácky zážitok, ktorý bude, aj napriek tomu v akom období sa príbeh odohráva, hovoriť o súčasných témach. Prostredníctvom detektívneho žánru tak predstavujeme príbeh silnej ženskej hrdinky, ktorá sa usiluje vzoprieť utopickému svetu, v ktorom žije,“ podotýka režisér a producent Matěj Chlupáček, držiteľ Českého leva za seriál Zrádci. Úsvit je jeho druhým celovečerným filmom.

ranč, pocisková, Čítajte aj Jojka chystá seriálovú revolúciu: Predstavila chystané novinky, ktoré neuvidíte v roku 2023

Scenár napísal Miro Šifra (Červená kapitán, Rédl, Superžena), autorom hudby je Simon Goff, držiteľ Grammy za film Joker a seriál Černobyl, film farbí Natasha Leonnet, ktorá pracovala na oscarovom La La Lande alebo Spider-Man: Into The Spider-Verse a tiež Pavel Hrdlička, strihač ocenený niekoľkými Českými levmi.

Koproducentsky sa zo Slovenska na filme podieľali aj DNA Production, RTVS a Bontonfilm SK. „Česko-slovenská spolupráca na filme z obdobia prvej republiky ponúka nesmierne zaujímavé prepojenie vnímania tohto obdobia našich dejín, ale aj jeho jednotlivých aktérov. Som rád, že sme sa stali súčasťou tohto projektu, pretože nejde o klasický historický príbeh, ale napriek tomu, že je zasadený do konca 30-tych rokov 20. storočia, má človek pocit, že by sa pokojne mohol odohrávať aj dnes,“ hovorí o projekte producent Rasťo Šesták zo spoločnosti DNA Production, ktorá má konte úspešné filmy ako Trhlina, Správa či Jozef Mak.

Pozrite teaser trailer:
sex v meste, Čítajte aj Nemysliteľné sa stane skutočnosťou: Do Sexu v meste sa naozaj vráti...

Sci-fi film, ktorý vyzerá svetovo

Druhý film Bod obnovy bude uvedený v rámci nesúťažnej sekcie „Špeciálne uvedenie“, v ktorej karlovarský festival prinesie osem premiér celovečerných filmov domácich aj zahraničných tvorcov.

Zábery zo sci-fi filmu Bod obnovy Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Filmu nechýbajú dramatické momenty.

Sci-fi príbeh prenesie divákov do roku 2041, kedy ľudstvo dospelo do bodu, že môže prekonať smrť. V prípade neprirodzeného úmrtia má každý človek právo byť oživený. Stačí si každých 48 hodín vytvoriť digitálnu zálohu svojej osobnosti, takzvaný bod obnovy. Existuje však hnutie, ktoré sa snaží túto zásadu sabotovať. Agentka Em sa postupne zapletie do prípadu, ktorého dôsledky siahajú až do najvyšších poschodí politických inštitúcií.

V hlavných úlohách sa predstavia Andrea Mohylová, Matěj Hádek či Václav Neužil. Zo slovenských hercov sa môžeme tešiť na Milana Ondríka alebo Richarda Stankeho. Bod obnovy je celovečerným debutom mladého talentovaného režiséra Roberta Hloza, ktorý už počas vysokoškolského štúdia koketoval s kriminálnymi i sci-fi žánrami.

Pozrite si teaser trailer:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Karlovy Vary #filmové premiéry #Marián Mitaš #Milan Ondrík