Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ak sa v kine radi bojíte, musíte vidieť Strašiaka. Do kín prichádza horor podľa Stephena Kinga

Filmová novinka Strašiak je adaptáciou poviedky majstra hororu Stephena Kinga.

01.06.2023 06:00
Strašiak Foto:
Horor Strašiak
debata

Stredoškoláčka Sadie Harperová a jej mladšia sestra Sawyer sa spamätávajú z nedávnej smrti matky a ich otec Will sa vyrovnáva s vlastnou bolesťou a nie je im veľkou oporou. Keď sa u nich doma nečakane objaví zúfalý pacient, ktorý hľadá pomoc, zanechá po sebe desivú nadprirodzenú bytosť, ktorá sa priživuje na rodinách a živí sa utrpením svojich obetí.

zaklínač, henry cavill, the witcher, Čítajte aj Seriálový jún: Toto bude najlepší začiatok leta, aký si dokážete predstaviť!

Inšpirované skutočným strachom

„Živo si pamätám na hrôzu, ktorú som ako dieťa pociťoval pri čítaní Kingovej poviedky. A práve tento pocit detského strachu som chcel vzbudiť u divákov v kinách na celom svete,“ hovorí režisér Rob Savage.

Poviedka Strašiak (The Boogeyman) bola prvýkrát uverejnená v časopise Cavalier v roku 1973. Potom bola zaradená do Kingovej knihy poviedok Nočná zmena, ktorá vyšla v roku 1978. Jeho interpretácia bytosti ukrývajúcej sa v skrini sa stala vzorom pre ďalší vývoj žánru.

Zábery z hororu Strašiak Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Sophie Thatcher ako Sadie Harper, Chris Messina...

„Bol som jedným z tých detí, ktoré sa rady strašia,“ priznáva aj producent Dan Levine, „Moji rodičia mali na poličke knihu Nočná zmena a ja som ju čítal príliš mladý. Bolo to jedno z najpôsobivejších, najtraumatickejších čítaní v mojom živote. Kvôli nej som sa bál skríň, a to nie pár dní alebo týždňov, ale celé roky,“ hovorí.

„Všetci poznáme Kingove poviedky, ale táto sa nás držala roky a roky,“ hovorí scenárista Scott Beck, ktorý spolu so svojím priateľom z detstva a partnerom v písaní Bryanom Woodsom prišiel s nápadom a napísal prvý scenár.

dunaj, Čítajte aj Dunaj sa rozlúčil ako najsledovanejší seriál tejto jari. Dojímavé finále otvorilo nové príbehy, diváci si však musia počkať

V poviedke Stephena Kinga sú len tri postavy – Lester Billings, Will Harper a Strašiak. Čitatelia poznajú aj Lesterovu manželku a ich deti. Vo filme sa však divákom predstaví nový súbor postáv v rodine Harperovcov a skupina Sadiných priateľov v škole.

Režisér zároveň dodáva, že to nie je iba dobrý námet a scenár, ktorý na filme funguje, ale aj výborné herecké výkony: „Ak sa herci navzájom nespoja, film nefunguje. V dobrom horore, keď si odmyslíte všetky špeciálne efekty, musí váš príbeh obstáť sám o sebe ako presvedčivá dráma. Práve to je jadrom filmu Strašiak – rodina s problémami, ktorá je nútená vyrovnať sa so svojím smútkom, pretože sa stane niečo mimoriadne. Sme na tento film neuveriteľne hrdí a nevieme sa dočkať, kedy vám všetkým opäť poskytneme dôvod báť sa tmy.“ Horor Strašiak prichádza do kín už dnes, vo štvrtok 1. júna.

Action Čítajte aj Superlacný reťazec berie Slovensko útokom: Rozširuje sa rýchlym tempom, predajne otvára v ďalších dvoch mestách

Rodinu môže navždy stratiť

Šestnásťročná Sadie (Sophie Thatcher) a jej desaťročná sestra Sawyer (Vivien Lyra Blair) sa spamätávajú z nedávnej tragickej smrti svojej matky. Ich otec Will Harper (Chris Messina) sa snaží pre svoje dcéry urobiť maximum, ale neúspešne naráža na to, že sa s nimi nedokáže spojiť na emocionálnej a psychologickej úrovni. Hoci je terapeut s úspešnou domácou praxou, neschopnosť otvoriť sa im a hovoriť o zničujúcej strate matky, trhá švy ich už aj tak rozvrátenej rodiny.

Keď sa v ich dome nečakane objaví nový záhadný pacient Lester Billings (David Dastmalchian), ktorý sa zúfalo snaží zbaviť smútku nad smrťou svojich detí, zanechá za sebou zlú prítomnosť, ktorá prebýva v tieni a živí sa utrpením svojich obetí. Sadie a Sawyer sú vystavení sérii desivých udalostí v dôsledku prejavu nadprirodzenej bytosti v ich dome a Willovej neschopnosti uveriť dievčatám hrozí, že rodinu raz a navždy zničí.

Pozrite si trailer:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stephen King #filmové premiéry