Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Začať odznova môžete kedykoľvek, aj po štyridsiatke. Tak ako Plodková v novej romantickej komédii

Filmová novinka Život pre samoukov príde do kín už v lete. Pozrite si trailer.

14.04.2023 06:00
Život pre samoukov, Jana Plodková Foto:
Jana Plodková ako Klára v novej komédii Život pre samoukov.
debata
rod draka, Čítajte aj Vytúžený moment je tu: Takto vyzerá prvý záber z nakrúcanie novej série seriálového fenoménu

Žiť sa nedá naučiť, každý z nás je v tom len obyčajný samouk. Rovnako ako hlavná hrdinka novej komédie s názvom Život pre samoukov od režisérky Jitky Rudolfovej. Klára (Jana Plodková) je štyridsiatnička, ktorá ešte donedávna mala svoj život celkom dobre naplánovaný, ale s tým je teraz koniec. Jej manžel (Jaroslav Plesl) sa s ňou rozíde počas slávnostnej večere v deň 15. výročia svadby. Klára však všetky svoje problémy aj samu seba berie s nadhľadom a poriadnou dávkou sarkazmu.

Film od producentov úspešnej komédie Striedavka vznikol podľa obľúbenej knihy Barbory Šťastnej Láska pre samoukov. „Nový život, noví muži, tak prečo si pripadám ako stará krava?“ tak znie anotácia knižnej predlohy filmu a večná otázka hlavnej hrdinky Kláry. Práve irónia a sebairónia hlavnej hrdinky sú aj jedným zo základných kameňov filmu.

star wars, daisy ridley, vzostup skywalkera, Čítajte aj Filmová sága vstáva z popola: Už to vyzeralo, že skončí. Opak je pravdou. Do kín sa hrnie...

„Kniha Báry Šťastnej sa mi páčila najmä vďaka irónii a celkovému nadhľadu nad životnými situáciami, ktoré v určitom veku zažíva väčšina žien. Vo filmovej verzii sme však museli príbeh trochu zhustiť, takže v ňom v porovnaní s knihou nie je toľko milostných románikov a nápadníkov hlavnej hrdinky Kláry,“ hovorí režisérka Jitka Rudolfová.

Zábery z filmu Život pre samoukov Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Jana Plodková ako Klára a Zuzana Kronerová ako...

Slovo „láska“ z názvu knižnej predlohy tvorcovia vo filme zmenili na „život“. „Je to viac komédia než romantika. Akákoľvek romantika je totiž vo filme vždy nejako prevalcovaná nečakanými okolnosťami, iróniou a sarkazmom hlavnej hrdinky,“ dodáva režisérka.

„Klára je roztržitá, nesebavedomá, ale vtipná. Svoj život má vo veľkej miere naplánovaný, ale dostane sa do situácie, keď jej plány prestanú vychádzať a začne tak trochu tápať,“ opisuje Jana Plodková svoju postavu.

teória veľkého tresku, big bang theory, Čítajte aj Vytúžené sa čoskoro stane skutočnosťou: Top komediálny seriál sveta sa vráti

Začať odznova sa dá kedykoľvek

Klára je aj po štyridsiatke v ľúbostných záležitostiach občas rovnako neistá a zmätená ako v osemnástich, akurát to už nevyzerá tak roztomilo. Po náhlom konci manželstva sa presťahuje k svojej excentrickej mame (Zuzana Kronerová) a rady do života začne prijímať od svojráznej vzťahovej koučky a „trénerky šťastia“ (Bára Seidlová), ktorá ju vedie k tomu, aby mala rada samu seba. K tomu patrí aj randenie s novými mužmi, čo so sebou prináša katastrofálne zážitky, plné trapasov. A aby toho nebolo málo, Klára akosi prestáva rozumieť svojej dospievajúcej dcéra, ktorá začne rozprávať takmer výlučne po anglicky.

„Verím, že to bude inteligentná, svieža a vtipná komédia, ktorú stojí za to vidieť. Režisérka Jitka Rudolfová, skvelá Jana Plodková a vlastne aj zvyšok hereckého obsadenia by mali byť zárukou kvality,“ zamyslel sa počas natáčania David Švehlík, ktorý hrá jedného z nápadníkov hlavnej postavy.

„Je to film o tom, ako sa na rozchod pozrieť s nadhľadom a s humorom. To je dôležité, lebo humor je liek na všetko,“ dodáva predstaviteľ Klárinho filmového (ex)manžela Jaroslav Plesl. V ďalších úlohách sa predstavia Václav Neužil, Lukáš Příkazký či Simona Babčáková.

hbo max, hbo, Čítajte aj Svetová streamovacia služba ohlásila koniec: Čo to znamená pre slovenských divákov?

Producentom komédie Život pre samoukov je Luminar Film, partnerom filmu je Voyo a TV Markíza, distribútorom je Bontonfilm. Do slovenských kín príde 6. júla 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Jana Plodková #David Švehlík #Jaroslav Plesl