Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Inflácia a nárast cien energií zasiahla aj kiná. Budú sa ešte zvyšovať ceny vstupeniek?

Ľudia sa po pandemických rokoch vracajú do kín. Za zábavu si však priplatia.

27.03.2023 06:00
kino Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V minulom roku bola v slovenských kinách priemerná cena vstupeniek 6,50 eura. V roku 2020, kedy zasiahla svet pandémia covidu, bola priemerná cena ešte pod šiestimi eurami (5,90 eura), hranicu piatich eur pritom prekročila prvýkrát v roku 2012.

vzostup zla, Čítajte aj Pripravte sa! Do kín sa hrnie jeden z najlepšie hodnotených hororov posledných rokov

Na Slovensku je 160 komerčných kín (teda takých, v ktorých sa vyberá vstupné) s viac ako 270 kinosálami. Lídrom v segmente multiplexov z pohľadu návštevnosti je sieť kín CINEMAX, do ktorej patrí až 14 viac sálových kín v 12 mestách na Slovensku. V nich je však cena vstupenky vyššia, ako je slovenský priemer.

Základné vstupné je 8,70 eura a za špeciálne technológie sú ďalšie príplatky. Deti, študenti, seniori a ZŤP majú zľavy. Návštevníci kín môžu ušetriť na vstupnom v pondelky a tiež v ostatné pracovné dni do 17.00 hod.

Ceny vstupeniek v CINEMAX:

  • Základné vstupné je 8,70 €. Deti do 12 rokov, študenti, seniori a ZŤP platia 6,70 €.
  • Počas pondelka a v ostatné pracovné dni do 17:00 platí zľavnená cena 6,50 € / 5,50 €.
  • V bratislavskom multikine v Bory je vstupné o 1 € drahšie (9,70 € / 7,70 €). Počas pondelkov a ostatné pracovné dni do 17:00 platí zľavnené vstupné 7,50 € / 6,50 €.
  • Príplatok za technológiu IMAX (2D a 3D) je 5 €.
  • V 3D sú potrebné špeciálne IMAX 3D okuliare, ktoré stoja 1,80 €.
  • Za filmy so zvukom Dolby Atmos je príplatok 1 €.
  • Štvrtú dimenziu filmu D-BOX (2D a 3D) môžu návštevníci zažiť v bratislavských Boroch a Banskej Bystrici za príplatok 4 €.
  • Držitelia CINEMAX karty majú zľavu 1,20 € zo základného vstupného.

Vyššie vstupné ako celoslovenský priemer je tiež v sieti CINEMA CITY, ktorá prevádzkuje tri multikiná v Bratislave v nákupných centrách Eurovea, Vivo a Aupark. V posledne menovanom ponúka návštevníkom aj technológie SuperScreen (veľké plátno a duálna projekcia s viacrozmerným zvukom Dolby Atmos) a 4DX (špeciálne efekty a pohyblivé sedadlá). Základné vstupné je 10 €, okrem už spomenutých zliav ponúka aj zľavnené rodinné vstupenky.

Ceny vstupeniek v CINEMA CITY:

  • Základné vstupné na 2D predstavenie je 10 €. Deti do 12 rokov, študenti, seniori a ZŤP platia 8 €.
  • V pondelky a ostatné pracovné dni do 17:00 platí zľavnená cena 8 € / 7 €.
  • Na 3D predstavenia je vstupné vyššie: 10,50 € / 9 €. V pondelky a ostatné pracovné dni do 17:00 je zľavnené na 8 € / 7 €.
  • Pre rodiny s deťmi sú ponuke zľavy vo forme rodinnej vstupenky:
  • 2 dospelí a 2 deti: 30,50 € (zľava 15 %),
  • 2 dospelí a 1 dieťa: 24 € (zľava 14 %).
Volha Čítajte aj Chce šoférovať volgu a voziť Karla Gotta: Kryštof Hádek vo veľkom príbehu malého udavača

Odrazí sa zdražovanie na cenách vstupeniek?

Vysoká inflácia a skokový nárast cien energií sa prejavila aj na nákladoch prevádzkovateľov kín. „Celkové náklady na prevádzku boli v poslednej dobe vyššie než v minulosti, veľkú rolu v tom hrali najmä strmé nárasty v cenách energií. Zdražovanie sa prejavilo tiež v našom dodávateľskom reťazci a rast nákladov teda koreluje s vývojom ekonomickej situácie,“ uviedol pre Mediaklik Dominik Ladra, District Manager siete kín CINEMA CITY Slovakia.

Ak budú naďalej ceny rásť, prevádzkovatelia kín zvyšovanie vstupného nevylučujú. „Ceny sme naposledy revidovali v poslednom kvartáli minulého roku a robíme tak priebežne. Pri cenotvorbe berieme vždy do úvahy mnoho rozličných faktorov, nielen tie rýdzo ekonomické. Avšak za situácie, kedy ceny energií i ďalších našich vstupov dramaticky vzrástli, hocikedy aj v stovkách percent, boli sme už nútení časť týchto nákladov do ceny vstupeniek premietnuť. Rovnaká situácia panovala i v iných segmentoch trhu, kino v tomto ohľade nie je výnimkou,“ vysvetľuje Dominik Ladra.

„Energetická kríza či inflácia sa nevyhli, žiaľ, ani nám v CINEMAX. Zvyšovanie nákladov sa snažíme neprenášať na našich zákazníkov a divákov, ale menšej korekcii cien sme sa nevyhli ani my. Ani to však úplne nepokrýva zvýšené vstupné náklady, a tak, ako aj iné odvetvia, aj my hľadáme spôsoby, ako sa s tým vysporiadať a nájsť optimálny model fungovania, aby sa neznížila kvalita našich služieb a zároveň sa nezvýšili ceny ešte viac,“ hovorí Ivan Bobošík, Group Marketing Manager siete kín CINEMAX.

Návštevnosť kín po pandémii rastie

Zvyšovanie životných nákladov núti ľudí šetriť. Ako prvé obmedzujú pôžitky ako návštevu reštaurácií, kaviarní či barov, a tiež zábavu a kultúru. No hoci návšteva kina nepatrí medzi lacné formy zábavy, návštevnosť sa v tomto roku vyvíja dobre a má rastúci trend.

„S výsledkami a trendom návštevnosti v tomto roku sme obecne veľmi spokojní, hoci zatiaľ plne nedosahujú hodnoty spred pandémie z nesmierne úspešného roku 2019. Ukazuje sa, že návšteva kina je stále atraktívnou spoločenskou udalosťou, ktorá sa nedá nahradiť z prostredia domova – obdobným spôsobom, ako sa napríklad nedá nahradiť zážitok v reštaurácii donáškovou službou. Veľkú rolu hrá tiež atraktívna filmová ponuka, do kín sa tento rok chystá mnoho divácky zaujímavých titulov. Z najbližších premiér sú to napríklad John Wick: Kapitola 4, Dungeons & Dragons: Česť zlodejov, Super Mario Bros. vo filme, Strážci Galaxie: Volume 3, Rýchlo a zbesilo 10 alebo Mission: Impossible Odplata – Prvá časť,“ hovorí Dominik Ladra zo CINEMA CITY.

Jeho slová potvrdzuje aj Ivan Bobošík zo siete CINEMAX: „Z trendov, ktoré sledujeme za posledné mesiace, vidíme, že ľudia sa po pandémii začínajú opäť vracať do kín a opäť si začínajú budovať tento kultúrny návyk. Evokujú to aj rastúce čísla návštevnosti. A hoci stále nie sme na úrovni spred pandémie, trend je pozitívny. Tento rok nás čakajú skvelé filmy ako Flash, animák Super Mario Bros, Mission: Impossible Odplata, Flash či film Aquaman a Stratené kráľovstvo na záver roka. Veríme, že záujem ľudí bude rásť.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #návštevnosť kín