Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kinotip na víkend: Nová slovenská komédia, skvelý animák, mrazivá dráma alebo kultový horor

Nemáte program na víkend? V kine na vás čakajú skvelé filmové novinky.

10.03.2023 06:00
pukance Foto:
debata
Smršť, Tomáš Maštalír, Anna Geislerová Čítajte aj Po Trhline do kín príde Smršť. Ďalší román Jozefa Kariku sa dočkal filmového spracovania

Komédia o prvej láske a poslednej vlámačke

Villa Lucia je originálnou kombináciou dvoch u nás divácky najpopulárnejších žánrov: romantickej komédie a kriminálneho filmu. Rozpráva príbeh trojice kamarátov, ktorých ešte aj po tridsiatke spája spomienka na spolužiačku zo strednej školy Luciu (Hana Vagnerová). Cyril (Juraj Hrčka) si kvôli nej lieči nervy v psychiatrickej liečebni po niekoľkých teatrálnych pokusoch o samovraždu. Keď sa jej chce v rámci terapie za všetko ospravedlniť, jeho kamarát Gorazd (Michal Kubovčík) pred ním musí utajiť, že je s Luciou zasnúbený. Svätopluk (Martin Meľo) chce dať starú partiu dokopy a navždy urovnať nevyriešenú minulosť.

Snaha raz a navždy urovnať nevyriešenú minulosť privedie rozhádanú trojicu až do Luciinho rodného domu, kde hrdinovia narazia na ešte väčšiu prekážku. Nestráženú starú vilu nad mestom majú totiž práve dnes v pláne vykradnúť dvaja skorumpovaní policajti Jánoš (Vlado Černý) a jeho zakríknutý synovec Rudo (Tomáš Mischura). Zlodejom neochotne asistuje taxikár „Džeremy z Vrakune“ (Zdeněk Godla). Trojicu rozhádaných kamarátov považujú za konkurenčnú partiu zlodejov… Nastáva noc plná akcie, komických situácií a vtipných dialógov.

„Villa Lucia je generačná výpoveď mixnutá s elementmi ,zlodejskej‘ komédie. No predovšetkým je to bláznivo poňatý príbeh prvej lásky,“ opisuje svoj film režisér a dodáva: „Veríme, že mužská časť publika sa zasmeje, pretože ,je to naozaj o nás‘ a tá ženská, pretože ,je to naozaj o vás‘.“ Okrem romantiky a humoru sa diváci môžu tešiť aj na poriadnu dávku kaskadérskych scén a štylizovanej akcie.
film invalid 90. roky Čítajte aj Nový hit slovenských kín: Drsná čierna komédia láka najviac divákov, prekonala už prvú veľkú métu

Chlpaté dobrodružstvo

Filmové dobrodružstvo pre celú rodinu ponúka snímka Úžasný Mauric. Pochádza z pera Terryho Pratchetta, ktorý patrí k najúspešnejším britským spisovateľom v novodobej histórii. Asi najznámejšie sú jeho romány zo série Úžasná Plochozem, do ktorej patrí aj kniha Úžasný Mauric a jeho vzdelané hlodavce. Práve tá ožíva na plátnach kín v animovanom dobrodružstve s názvom Úžasný Mauric. Scenára sa zhostil Terry Rossio, ktorý bol nominovaný na Oscara za scenár ku kultovému animovanému filmu Shrek, na konte má aj scenáre ku všetkým dielom Pirátov z Karibiku. Podľa recenzií sa mu Pratchettov rozprávačský talent a humor podarilo úspešne preniesť na plátno.

Hlavným hrdinom je veľký, ryšavý kocúr Mauric, ktorý sa necháva titulovať ako „úžasný Mauric“. Je mimoriadne prefíkaný, ale aj lenivý a pažravý, ako každá správna mačka myslí iba na seba, má deväť životov a vždy dopadne na štyri. Teda skoro vždy. Kedysi bol úplne obyčajným kocúrom, jedného dňa však zistil, že začína mať ľudské myšlienky a dokonca dokáže rozprávať. A nie je v tom sám! Potkany z miestneho klanu sú na tom rovnako – začali rozprávať, inteligentne uvažovať a zaujímať sa o vzdelanie. Vraj zožrali niečo zo skládky pri čarovnej univerzite.

Kocúr a hlodavce prvýkrát v dejinách spoja labky v najväčšom zvieracom podfuku všetkých čias a do partie priberú aj jedného chlapca, ktorý síce nie je veľmi bystrý, dokáže však hrať na píšťalke. Všetkých spojí Mauricov dokonalý „podnikateľský“ plán. Nie všetko sa však vyvíja podľa plánu a namiesto množstva zlata čaká na „úžasnú“ partičku veľké, napínavé a poriadne nebezpečné dobrodružstvo.
Eurovea Čítajte aj Eurovea sa pripravuje na otvorenie. Po odkladoch otvorí aj najočakávanejší obchod na Slovensku

Poriadne drsný Ján Jackuliak

Od českých filmov čaká návštevník kina väčšinou hrejivý humor, prípadne bláznivé výčiny bizarných postavičiek, alebo zrejme najpopulárnejšie romantické prekonávanie prekážok v ceste za láskou. Film Zatmenie sľubuje čosi celkom iné. Troch mužov, ktorí si v ňom doslova skrížia cesty. Pôjde aj o život, no publikum sa bude zabávať!

V konverzačnom trileri s nádychom cynickej komédie zohráva dôležitú úlohu jediná autonehoda. V nepríjemnej situácii sa na pozadí temnej lesnej kulisy odhaľujú charaktery všetkých zúčastnených. Začína sa stmievať a traja muži – grázel, filozof a lovec – rozpumpujú na hrane zimy mrazivú drámu, ktorá ukáže svetu tú najchladnejšiu možnú tvár.

V úlohe nekompromisného lovca sa vo filme objavuje Ján Jackuliak, grázla stvárňuje Jakub Štáfek a ako filozof sa predstaví Jan Zadražil. Ich ženskými náprotivkami sú Tereza Švejdová a Ana Kadeřávková.
markíza, tv markíza, Čítajte aj Markíza naznačila, čo uvidíte na jeseň: Takýto program by ste nečakali, plus veľká záhada

Nový zabijak v maske

V piatom Vreskote sa dvadsaťpäť rokov po brutálnych vraždách v mestečku Woodsboro na scéne objavil nový vrah, ktorý si nasadil na tvár kultovú bielu masku. Režisérska dvojka preslávená aj poviedkovým hororom Southbound alebo hororovou komédiou Krvavá nevesta v šiestom Vreskote preživších presunula z Woodsboro do New Yorku.

Sestry Samantha a Tara Carpenterové a dvojčatá Chad a Mindy prežili vyčíňanie tajomného vraha ukrytého pod maskou ducha. V snahe zabudnúť na tieto tragické udalosti sa všetci štyria presťahujú do New Yorku, aby tam začali nový život. Netrvá dlho a objaví sa nový, ešte brutálnejší zabijak v maske Ghostface a ich životy sú opäť v ohrození.

Aj šieste pokračovanie kultovej hororovej série je hravé, uťahuje si zo žánrových klišé a užijete si s ním veľa zábavy. Tešiť sa môžete na Courteney Cox, Melissu Barrera a Jennu Ortega, ktorá naposledy zažiarila v seriáli Wednesday.
debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #vreskot #Villa Lucia