Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Po Trhline do kín príde Smršť. Ďalší román Jozefa Kariku sa dočkal filmového spracovania

Mysteriózny triler na motív knižného bestselleru nakrútil režisér Peter Bebjak.

10.03.2023 06:00
Smršť, Tomáš Maštalír, Anna Geislerová Foto:
Tomáš Maštalír a Anna Geislerová vo filmovej novinke Smršť.
debata
you, Čítajte aj Mysleli si, že seriálový hit od Netflixu nemôže byť väčšie psycho? Môže a bude!

Fenomén halného vetra je v Poľsku dobre známy a zdokumentovaný. Keď fúka, stúpa počet násilností, nehôd, vrážd aj samovrážd. Ako však tento vietor súvisí s prekliatym cestným úsekom pri Západných Tatrách a s prízrakom stareny v čiernom, ktorý sa tam zjavuje? Hrdinovia mysteriózneho trileru Jozefa Kariku Smršť zažívajú tú najhoršiu nočnú moru. V pustom regióne poľsko-slovenského pohraničia ich prenasleduje veterný démon, pred ktorým niet úniku.

Knižný bestseller Jozefa Kariku si zobral ako predlohu svojho nového filmu režisér Peter Bebjak, ktorý už podľa inej spisovateľovej predlohy natočil mimoriadne úspešný triler Trhlina. „Smršť je postavená viac na charakteroch a vzájomných vzťahoch postáv. Pri adaptácii sme viac zasiahli do príbehu a nerobili úplnú kópiu knižnej predlohy. Chceli sme príbeh zatraktívniť, urobiť ho viac epickým a posilniť motivácie a charaktery postáv,“ uvádza režisér.

Herec Tomáš Maštalír, spisovateľ Jozef Karika a... Foto: DNA Production
Smršť Herec Tomáš Maštalír, spisovateľ Jozef Karika a režisér Peter Bebjak.
film invalid 90. roky Čítajte aj Nový hit slovenských kín: Drsná čierna komédia láka najviac divákov, prekonala už prvú veľkú métu

Mysteriózny triler o smrti

V knihe sa celý príbeh začína nevinne. Hlavný hrdina nájde na odpočívadle odhodenú kameru z auta. Vezme ju a doma si pozrie záznam. To, čo vidí, ho však šokuje. Nočná divoká jazda osadenstva auta sa skončí tragicky. Nedá mu to a začne trochu pátrať. Má kamaráta policajta, aj priateľku, ktorá robí pre zdravotníkov a postupne odhaľujú súvislosti.

Triler Smršť má naplánovanú premiéru v kinách na október. Režisér Peter Bebjak v ňom spojil Tomáša Maštalíra s českou hereckou hviezdou Annou Geislerovou ako manželskú dvojicu.

Pepe Majeský Čítajte rozhovor Showrunner Pepe Majeský: Je to malý zázrak dať dokopy tak pestrú jedenástku Let's dance

Nadviazanie na úspech Trhliny

Tvorivý tím režiséra Petra Bebjaka a producenta Rasťa Šestáka zo spoločnosti DNA Production má záujem zopakovať divácky úspech Trhliny. Tá mala v kinách premiéru v roku 2019 a bola druhým najnavštevovanejším filmom roka. Prišlo si ju pozrieť až 262 588 divákov, viac mala v tom roku len snímka Avengers: Endgame (278 301). Mimoriadny záujem vyvolala Trhlina už pri premiére, kedy kiná po dlhej dobe zažili taký nátresk na slovenský film ako pri Čiare, Únose alebo evitovke Všetko alebo nič.

​Mysteriózny triler o záhadných miznutiach ľudí v pohorí Tribeč pôvodne vznikal ako miniséria pre televíziu JOJ, až v priebehu nakrúcania sa tvorcovia rozhodli využiť potenciál námetu a priniesť Trhlinu v upravenej podobe aj na plátna kín. Dvojdielnu minisériu odvysielala ešte v tom istom roku aj Jojka.

Pozrite si rozhovor s režisérom Petrom Bebjakom o trileri Trhlina:
Video

Ocenené filmy aj seriály

Režisér Peter Bebjak patrí k najúspešnejším slovenským režisérom. Z jeho tvorby sú najznámejšie seriály Za sklom, Slovania či Herec, posledným počinom bola vianočná rozprávka Krakonošovo tajomstvo, kinohitmi sa stali filmy Trhlina alebo Čiara. Tá získala ocenenia za najlepší film a najlepšiu réžiu na slovenských filmových cenách Slnko v sieti, a za réžiu tiež na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary.

Z jeho seriálových počinov získali ocenenie Devadesátky, ktoré si z Českých levov odniesli sošku za najlepší seriál a získali aj Cenu filmových fanúšikov. Kriminálny seriál mal mimoriadny ohlas tiež u televíznych divákov a stal sa najsledovanejším pôvodným seriálom všetkých českých televízií od roku 2004. Českého leva získali aj minisérie Herec a Spravedlnost, kde dokonca licenčné práva zakúpila produkčná spoločnosť hollywoodskych hercov Bena Afflecka a Matta Damona.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Geislerová #Tomáš Maštalír #slovenské filmy #filmové premiéry #Peter Bebjak #film Smršť