Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Avatar: Cesta vody už zarobil 2 miliardy, ďalšou métou je zisk Oscara

Stal sa tretím najzárobkovejším filmom všetkých čias.

21.02.2023 08:30
Avatar: Cesta vody Foto:
Jake Sully vo filme Avatar: Cesta vody.
debata
klamstvo, maštalír, horváthová, Čítajte aj Televízne prekvapenie roka: Druhá šanca zosadená z trónu, toto je nový najlepší seriál Markízy

Film amerického režiséra Jamesa Camerona Avatar: cesta vody (Avatar: The Way of Water) sa stal tretím najzárobkovejším filmom všetkých čias. Na štvrtú priečku odsunul ďalší Cameronov počin Titanic (1997). Dlho očakávané pokračovanie Avatara sa vďaka svojej popularite už pred niekoľkými mesiacmi zaradil medzi hviezdne filmové franšízy spoločností Disney a 20th Century Studios.

Na tržbách v kinách celosvetovo utŕžil už 2,24 miliardy dolárov, pričom prvú miliardu zarobil za 14 dní. Na druhej priečke je superhrdinský film Avangers: Endgame (2019, 2,7 miliardy dolárov) a a na čele rebríčka je prvý diel Avatara (2009, 2,92 miliardy dolárov).

Avatar: Cesta vody, druhý z piatich očakávaných dielov série, získal v nedeľu ocenenie Britskej filmovej akadémie za vizuálne efekty a nominovaný je aj v štyroch kategóriách na amerického Oscara.

Netflix Čítajte aj Nečakaný krok Netflixu: Táto zmena v čase zdražovania môže Slovákov prekvapiť
Video

Disney ani 21st Century Fox, teraz 20th Century Studios, nezverejnili, aký mal film rozpočet, denník Hollywood Reporter ho však odhadol na najmenej 350 miliónov dolárov bez nákladov na marketing. Režisér Cameron povedal, že hranicu zarobených dvoch miliárd dolárov film musí prekročiť, „aby sa dostal do čiernych čísel“.

Film privádza späť na plátno amerických hercov Sama Worthingtona a Zoe Saldanovú v rolách Jakea Sullyho a Neytiri. Dej sa odohráva desať rokov po udalostiach prvého dielu, ľudia planétu Zem zdevastovali tak, že je takmer neobývateľná, a na vzdialenú Pandoru sa teraz vracajú, aby vybudovali nové útočisko.

Keď je jasné, že cieľom invázie ľudí je tiež nájsť a zabiť Jakea Sullyho, uchýli sa teraz päťčlenná rodina ďaleko od svojho domova v lesoch na Pandore na stovky kilometrov vzdialené ostrovy, kde sa snažia nájsť priateľov medzi ľuďmi z miestneho klanu a zvyknúť si na nový život, hoci nebezpečenstvo od „nebešťanov“ nečíha ďaleko. Oveľa častejšie ako v korunách stromov sa preto film odohráva pod hladinou mora.
Zábery z nakrúcania filmu Avatar: Cesta vody Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
Režisér James Cameron na natáčaní Avatara 2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #návštevnosť kín #Avatar: Cesta vody